Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Компот от пресни плодове / Ошав от пресни плодове

products icon Необходими съставки:

  • сливи
    4 броя
  • праскови
    2 броя
  • кайсии
    2 броя
  • ябълки
    2 броя
  • круши
    2 броя
  • мед
    1 супена лъжица

recipe icon Рецептата:

Отново се връщаме в кухнята на баба. Баба, която не приготвяше домашна лимонада и дори не купуваше жълта лимонада от магазина, а слагаше голяма тенджера на котлона, добавяше пресни плодове от градината и сваряваше ароматен компот от пресни плодове, който след като се изстуди придобива статут на елексир. Казано накратко, компотът от пресни плодове е най-ароматната, най-вкусната и най-здравословната напитка, с която да се разхладим през лятото. Освен всичко друго, ошавът от пресни плодове е винаги различен, тъй като се приготвя с плодовете, които към момента актуални за сезона и няма начин да ти омръзне. Посочената от Супичка рецепта е съвсем приблизителна и дава широко поле за имровизации.

  1. Първата стъпка от рецептата за компот от пресни плодове е изборът и подготовката на плодовете. Плодовете трябва да са някъде около килограм, за да стане компотът наистина ароматен и с наситен вкус. Почиствате ги, отделяте костилките и ги нарязвате на едри парчета. Ако добавяте и дребни сливи, както е и в случава, то спокойно може да оставите цели.
  2. В голяма тенджера сипвате около 2-2,5 литра вода, след като заври добавяте плодовете и варите докато плодовете са добре сварени, за което са необходими около 15 минути. Сваляте от котлона и след като течността поизстине, добавяте предвидения мед. Добре е да не слагате меда във врящия компот, за да запазите ценните му качества. По желание може да добавите и 1-2 листа индрише за допълнителен аромат.

Сервирате компотът от пресни плодове добре охладен, като при сервиране може да добавите и от сварените плодове като освежаващ десерт, или пък като питие без плодове.

Рецептата за компот от пресни плодове / ошав от пресни плодове е изпълнена.

notes icon

За здравословно хранене се говори много. Но рядко се обръща внимание на факта, че готовите подсладени напитки са също толкова неподходящи за консумация, колкото и полуготовите храни, например. Ето защо, трябва да заложим на лесни и много вкусни домашно приготвени напитки, каквато е ошавът от пресни плодове. Домашната лимонада също е една много вкусна и освежаваща лятна идея. Много лесен за приготвяне е и домашният студен чай, който може да приготвите с всякакви налични плодове.

ДОБЪР АПЕТИТ!

Покажи ми всички рецепти за:

comments icon Коментар  (1)

Добави коментар
  • Вики Дамянова2018-09-22 17:44:58

    Благодаря, Супичка,

    Каквото и да реша да направя, при теб винаги намирам подходяща рецепта!
    И винаги се получава много вкусно!

Добави коментар

Име
Коментирай