Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Аспержи в хамон или прошуто на грил

products icon Необходими съставки:

  • аспержи
    15 броя
  • хамон
    15 резена
    или прошуто

recipe icon Рецептата:

Аспержите спадат към модерната кухня и това е безспорно. Малко по малко си пробиват път както в менютата на заведенията в България, така и на домашната българска трапеза. В края на пролетта и началото аспержите, този много вкусен и точно толкова полезен зеленчук може да бъде открит на щанда със зеленчуци в много от веригите супермаркети. И ако и вие сте попаднали на аспержи, събудили са любопитството ви и се чудите каква рецепта с аспержи да излислите, рецептата за аспержи в хамон или прошуто е идея за лесна и бърза рецепта с този вкусен зеленчук. Рецептата за аспержи с хамон и прошуто на грил не е точно рецепта, а по-скоро идея, защото може да импровизирате и да я изпълните и с друг вид шунка, който имате под ръка. Ястието е лесно за изпълнение и може да бъде сервирано самостоятелно, като приятно мезе с бутилка добре охладено бяло вино или пък да бъде сервирано като предястие, с което да сложите началото на вкусна вечеря.

  1. Първата стъпка от рецептата за аспержи в хамон или прошуто на грил е изборът и подготовката на продуктите. Внимавайте при избора на аспержи. На българския пазар най-често се откриват зелени аспержи, но е възможно да намерите и бели, които са по-дебели и сочни и характерни за Германия и Холандия. Независимо дали ще ползвате зелени или бели аспержи, внимавайте те да са максимално свежи. Що се отнася до шунката, която ще ползвате, то тя трябва да е максимално тънко и фино нарязана. Спокойно може да ползвате и бекон, ако е тънко нарязан. Измивате и почиствате аспержите. Изрязвате 1,5 от стеблата им, а ако са по-дебели ги обелвате фино с помощта на белачка за картофи или нож. Слагате голяма тенджера с вода на котлона, след като заври добавяте ½ чаена лъжица сол и аспержите. След 2-3 минути ги изваждате от водата.
  2. Внимателно увивате всяка една аспержа с парче от хамона/прошутото. Слагате увитите в хамон аспержи в добре загрят тиган и запичате от всички стани, докато шунката придобие леко златист цвят.
Рецептата за аспержи в хамон или прошуто на грил е изпълнена.

notes icon

Имате гости и искате да приготвите многостепенно меню. Въпросът за рецепта за предястие възниква почти задължително. Какво предястие да приговя? Много ефектно и познато от близкото минало е желираното предястие с пилешко месо и зеленчуци, което се харесва на всички гости. Не по-малко впечатляващо и много вкусно предястие представляват пъдпъдъчите яйца в гъби. Симпатичните пълнени гъби създават настроение, а същевременно впечатляват и с балансиран вкус. Рецептата за желиран таратор пък е идея как да поднесете нещо така добре познато като таратора, в една напълно непозната форма.

ДОБЪР АПЕТИТ!

Покажи ми всички рецепти за:

comments icon Коментари  (4)

Добави коментар
  • Eli2015-05-28 02:26:37

    1,5 от стеблата им какво? Нещо не разбрах :(

    • Гисчо2015-05-28 03:05:43

      Не трябва да е "за", а "са" ;) Веднага го поправяме! :)

Добави коментар

Име
Коментирай