Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Пълнени тиквички с кайма

print icon

products icon Необходими съставки:

  • тиквички
    2 кг
  • кайма
    500 грама
  • ориз
    1/3 чаена чаша
  • лук
    2 броя
  • домати
    2 броя
  • копър
    1/2 връзка
  • За соса
  • брашно
    2 супени лъжици
  • жълтъци
    2 броя
  • кисело мляко
    1 чаена чаша

recipe icon Рецептата:

И какво още с тиквички? През юни и юли този въпрос е често срещан. Пълнените тиквички с кайма са една чудесна идея за леко месно ястие, засищащо и въпреки това носещо вкуса на лятото . Пълнените зеленчуци присъстват във всяка книга с българска национална кухня и пълнените тиквички също спадат към типичните ѝ представители. Пълнените тиквички с кайма са много вкусни и много подходящи за всеки, който обича да хапва месце, ястие с което може да изненадате приятно вашите гости. Рецептата за пълнени тиквички с кайма внасят малко разнообразие и аромат в менюто от рецепти с тиквички, където повечето ястия са постни.

  1. Първата стъпка от рецептата за пълнени тиквички с кайма е подготовката на тиквичките. Измивате добре тиквичките, изрязвате задната част, както и дръжката и ги режете на пънчета с височина около 5-6 сантиметра. Издълбавате с лъжица сърцевината на пънчетата тиквички, като внимавате да не ги пробиете, тъй като тези пънчета ще се пълнят и сместа ще изтече при печене, ако ги пробиете. Посолете издълбаните тиквички и капнете по няколкото капки олио във всяка.
  2. Нарязвате лука на ситно и го изсипвате в тиган със сгорещено олио. След като омекне добавяте ориза и вътрешността от тиквичките и разбърквате. Добавяте настърганите домати, една чаена лъжица сол и една чаена чаша вода и оставяте сместа да ври, докато оризът поеме водата.                                                                        След като водата изври дръпнете тигана от котлона и изчакайте сместа да изстине, след което добавете каймата  и ситно нарязания копър и разбъркайте добре, за да се разпредели равномерно.                                                                                                     Пълните тиквените пънчета и ги нареждате в тава. Добавяте 1/2 чаена чаша гореща вода в тавата и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за един час.
  3. По желание може да приготвите и сос за пълнените тиквички. Запичате брашното, като го изсипете в нагорещен тиган и бъркате докато стане леко порозовее. Разбивате киселото мляко, заедно с жълтъците и соса, който се е образувал при печенето на тиквичките и го добавяте, заедно с ½ чаена лъжица сол към запеченото брашно при непрекъснато бъркане. Бъркате старателно, за да не стане соса на бучки.
Може да сервирате пълнените тиквички и със сос от кисело мляко и чесън.

Рецептата за пълнени тиквички с кайма е изпълнена!

notes icon

Всички рецепти с тиквички будят асоциации за лято! Дали ще бъде мусака от тиквички, или пък супа от тиквички, или даже салата от тиквички няма никакво значение! Тиквичките означават лято! Затова, възползвайте се от изобилието на тиквички и направете менюто си по-интересно и по-разнообразно!

ДОБЪР АПЕТИТ!

comments icon Коментари  (20 от 22)

Добави коментар
  • Анонимен2013-07-21 04:53:07

    Здравей Супичке!

    Отдавна чакам рецепта за пълнени тиквички с кайма и ориз и много се зарадвах, когато видях твоята публикация. Само малко ме озадачи това, че каймата се слага сурова в тиквичките. Чудя се няма ли да остане така полу сурова и не би ли било по-вкусно, ако се запържи заедно с лука и ориза?

    Поздрави за хубава и усмихната неделя :-)

    • Гисчо2013-07-21 05:10:06

      Няма страшно, каймата се слага сурова, защото в противен случай плънката ще стане много суха! Термичната обработка на каймата е напълнодостатъчна! :) Ако приготвите пълнените тиквички с кайма по тази рецепта много ще се радвам на отзиви :)

      Усмихната неделя и на вас! :)

  • Анонимен2013-07-21 06:04:19

    Благодаря за бързия отговор. Обещавам да напиша отзиви, когато приготвя тиквичките :-)

  • Анонимен2013-08-22 04:48:27

    Промених рецептата малко, но вашето предложение е вдъхновение и резултатът беше страхотен.

    • Гисчо2013-08-22 07:10:12

      Важното е да има свежи идеи за всички ястия и да е винаги вкусно! :) Много се радвам, че рецептата за пълнени тиквички е дала такава идея :)

      Поздрави!

  • Деси Илиева2014-08-18 04:17:38

    Ммммм,че вкусна лятна вечеря.Благодаря!

    • Гисчо2014-08-18 05:00:07

      Да ви е сладко! Много се радвам, че рецептата за пълнени тиквички с кайма ви харесва! :)

  • Алис2016-11-18 13:35:42

    Привет, бих искала да приготвя рецептата, но имам няколко въпроса:
    1. Какъв вид кайма е по-подходяща (изборът е между смес телешко и свинско и телешка)?
    2. Живея в чужбина и каймата тук е малко безвкусна (или просто аз нищо не разбирам от готвене с нея). До момента съм уцелвала в подправките за кюфтета и мусака например, но според Вас има ли нужда от подправяне на каймата в тази рецепта и ако да - какви подправки бих могла да използвам?
    Благодаря предварително!

    P. S. Много хубав нов дизайн на блога. Много по-удобен е за използване в този си вид :)

    • Гисчо2016-11-18 13:57:20

      Най-добре е да заложите на кайма смес, а що се отнася до подправките аз залагам на чубрица и черен пипер. Много се радвам, че новият външен вид на Супичка ви харесва, а още по-вече - че сайтът е по-удобен! :)

  • Евгения2019-06-10 19:03:19

    Направих пълнените тиквички, в момента са във фурната и се пекат. Но ми остана повече от половината плънка. Аз ли нещо обърках.
    П.П. Благодаря за прекрасните рецепти, Гисчо. С теб се научих да готвя ????

    • Гисчо2019-06-13 22:23:44

      Може би има значение и рамера на тиквичките. :)

  • Савина2019-07-04 20:20:17

    Привет, Гисчо! Обожавам приложението и рецептите в него, но тази специално ми скъси живота! Най-вероятно в мен е проблема, но като начинаещ готвач, в крайна сметка ми се струва, че доста уточнения са изпуснати или указанията са неясни. Не ми излиза нито количеството, пък камо ли времето за приготвяне - всичко е много в повече. Както и да е - продължавай в същия дух да ни даваш идеи и да ни учиш да кулинарстваме!

  • Марина2020-03-31 13:35:16

    Здравейте,имам въпрос.Нямам много опит и затова питам,каймата сурова ли се добавя или се запържва предварително?

    • Гисчо2020-03-31 16:08:06

      Добавяте каймата сурова, след което пълните тиквичките :)

  • Живка2020-06-08 19:23:36

    Страхотна и точна рецепта. Обичам да я готвя и децата си облизват пръстите.

  • Савина2021-07-30 10:58:07

    Страхотнааа! Уникална, вкусна, приказна за лятото рецепта! Единственото, което ме затрудни беше тиквичките, НО всичко си струваше!????

  • Калина2022-08-03 22:39:58

    Четох доста рецепти за пълнени тиквички с кайма и ориз. Тази, обаче е най-правилната рецепта. Защо казвам това ли? Във всички рецепти, които четох дават да се слага ориза накрая, след каймата, дори да не се вари малко, което не е нормално. Единствено тук в тази рецепта оризът се слага, вари се до набъбване и тогава се слага каймата. Точно така трябва да бъде. Поздравявам ви за хубавата рецепта!!Аз ще опитам да сложа вместо ориз, булгур, надявам се също да стане вкусно. Но вече само в този сайт ще влизам, ако ме интересува някоя рецепта!

  • Мина2022-08-07 23:07:08

    Много вкусни се получиха тиквичките! За първи път обаче трябва да си призная, че рецепта на Супичка не е това, което очаквах. Съгласна съм с мненията, че плънката е прекалено много. Аз лично бих заложила на 1 глава лук, половината плънка от тиквичките, шепа ориз, 1 домат (или половин чаша вода ако са 2), каймата също бих намалила до към 300-400 грама максимум. Имах няколко чушки и ги напълних и добавих и тях, но въпреки това остана и просто я изсипах в тавата. Тиквичките ми бяха средни като размер, повечето трябваше да ги разрежа на 3. Страхотен вкус, хареса се, няма да остане! Върху пропорциите обаче трябва да се поработи.
    Оставам си фен обаче, толкова сполучливи традиционнни рецепти на едно място са за поздравление!

Добави коментар

Име
Коментирай