Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Постни чушки / пиперки пълнени с ориз

print icon

products icon Необходими съставки:

  • чушки
    10 броя
  • ориз
    1 чаена чаша
  • праз
    3 стръка
  • чесън
    4 скилидки
  • домати
    4 броя
  • дафинов лист
    3 броя
  • червен пипер
    1 чаена лъжица
  • олио
    1/2 кафена чаша
  • брашно
    2 супени лъжици

recipe icon Рецептата:

Постните пълнени чушки пълнени с ориз определено не са от най-популярните рецепти, но когато дойде време за пости, или пък просто когато искаме да си хапнем леки ястия се присещаме и за постните чушки. Постните чушки пълнени с ориз обаче са толкова вкусни, че дори заклетите почитатели на месните ястия ще останат много приятно изненадани и ще поискат втора порция. Освен това постните чушки пълнени с ориз са идеални, както за менюто на всеки вегетарианец, така дори и за менюто на веганите тъй като не съдържат никакви продукти от животински произход. Или накратко – постните пиперки / чушки пълнени с ориз са едно универсално вкусно постно ястие.

  1. Първата стъпка от рецептата за постни чушки с ориз е подготовката на плънката. Почистете и измийте добре ориза, а праза / лука почистете и нарежете на ситно. В дълбок тиган, или в тенджера изсипете подготвеното олио, след което към него добавете праза / лука и нарязания на ситно чесън и разбъркайте добре за около минута. Към тях добавете и ориза и отново разбъркайте на слаб огън. След като оризът набъбне и стане прозрачен, добавете ½ чаена лъжица сол и червения пипер и разбъркайте. Към сместа с ориза добавете 1 чаена чаша вода и оставете да къкри под капак на слаб огън докато поеме водата.
  2. Идва моментът, в който трябва да напълните чушките със сместа. За целта използвайте чаена лъжица и пълнете всяка чушка не догоре, а на ¾ от обема ѝ, тъй като при печенето оризът ще набъбне и ако чушките са препълнени ще прелеят или ще се спукат. Отворите на напълнените чушки потопете в брашно.
  3. В тавата, в която ще печете чушките изсипете консервата домати, или нарязаните на кубчета домати, ако ползвате пресни. Добавете останалата ½ чаена лъжица сол, две супени лъжици олио и дафиновите листа и разбъркайте. Добавете още една чаша вода и наредете напълнените чушки в тавата. Печете постните чушки с ориз в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 90 минути, но ги сложете на най-долното ниво на фурната, за да не изгорят по време на печенето. Постните чушки пълнени с ориз са готови, когато доматения сос се е сгъстил, а оризът се е сварил. За всеки случай може да пробвате отделни зрънца от ориза, за да сте сигурни.
Рецептата за постни пиперки / чушки пълнени с ориз е изпълнена!

notes icon

Постното меню за Великденските пости понякога не е лесна задача. Рецептата за постни пълнени пиперки с ориз е едно чудено предложение. Други идеи за пролетни постни ястия са рецептата за каша от коприва и рецептата за лапад с ориз, които са истинска пролетна класика. И разбира се салати! През пролетта на пазара се появяват хрупкави зелени салатки и марулки, репички и пресен лук. Направете си класическа зелена салата, или пък зелена салата с нововъведения – истинска бомба с витамини.

ДОБЪР АПЕТИТ!

comments icon Коментари  (20 от 64)

Добави коментар
  • Гергана Лазарова2013-03-29 16:41:10

    Това е едно от най-любимите ми ястия. Така ми напомня за вкъщи...
    Чудесно си го поднесла, Гисчо, а снимките са много красиви и с настроение. Поздрави!

    • Гисчо2013-03-29 16:43:42

      Радвам се, че постните чушки с ориз ти харесват! Ниастина са много вкусни и вкъщи изчезват за минути в буквалния смисъл! :)

  • Домо Стоев2013-03-29 17:22:14

    Напоследък много ми се е преяло нещо постно. С кеф ще си ги направя тия чушки, все пак са близки до едно от любимите ми ястия - Пълнени чушки с месо и ориз :):)

    • Гисчо2013-03-29 17:25:41

      Постните чушки пълнени с ориз е чудесна идея за засищащо постно ястие, защото повечето постни манджички не са в състояние да ни заситят. ;)

      Ако ги пробвате ще се радвам да споделите впечатления от рецептата! :)

    • Гери2016-08-27 17:01:17

      Ориз - 1 брой?!
      Изглежда на всички коментирали тук, са се ориентирали каква е тая мерна единица и са сготвили вкусни чушки, само аз не мога да схвана :(

    • Мона2018-02-06 10:27:54

      Чушките станаха страхотни!!!
      Благодаря за рецептата

    • Гисчо2018-02-06 19:59:47

      Много се радвам, че рецептата за постни чушки с ориз Ви е харесала! Любимо българско ястие!

  • Анонимен2013-09-06 20:10:10

    Здравей, Супичке!

    Вчера и аз приготвих пълнени чушки с ориз по твоята рецепта и много ми харесаха. Аз си позволих да прибавя към ориза и целина и моркови и станаха много вкусни чушки. Много ми допадна и идеята под чушките да има нарязани домати. За първи път виждам това в рецепта за пълнени чушки и се получи страхотно :-)
    Благодаря Ти за прекрасните рецепти и Ти желая Честит Празник!

    • Гисчо2013-09-06 23:22:37

      Много се радвам, че рецептата запълнени чушки ви е допаднала! Доматите като основа придават много приятен вкус на чушките, а същевременно остават и като сос :)

      Честит празник и на вас!

  • Bobi2013-09-16 23:40:46

    Днес и аз приготвих пълнени пиперки по твоята рецепта. Станаха уникални! До сега не съм слагала чесън и дафинов лист в това ястие, но реших да ти се доверя - и не сбърках.
    Благодаря ти за споделената рецепта!

    • Гисчо2013-09-16 23:48:30

      Точно ароматите превръщат иначе простичката гозба в интересно и ароматно ястие! :) Много се радвам, че рецептата за пълнени чушки с ориз ти е харесала! :)

  • Анонимен2013-11-08 20:32:35

    Впечатлена съм от всички Ваши рецепти, които съм приготвила досега. Тиквеника, например, стана невероятен. Тази рецета също изглежда чудесна, тъй като се опитвам да се храня разделно.Но имам следното опасение: тъй като живея в чужбина ми е много трудно да намирам пипер/чушки като нашенските. Вчера съвсем случайно попаднах на "бели" чушки (много светло зелени), които са или турски, или кипърски. Чудя се дали ще успея да докарам същия вкус. Подрави! Розалина

    • Гисчо2013-11-09 00:32:22

      Безспорно, пълнените чушки стават най-вкусни с червени чушки, но смятам, че и с белите чушки, за които говорите ще стане вкусно :)

  • Анонимен2014-06-26 00:18:58

    Искам да споделя и една много интересна подробност, за пълнените постни чушки в Девин, моя роднина ги прави с много джоджен, стават невероятни, същият вариант може също и за пълнени зелеви сърми за зимата, стават много свежи и леки и много ароматни, джоджена много си пасва с ориз...впрочем и с картофи на фурна с малко чесън..... и много други варинати

    • Гисчо2014-06-26 19:21:10

      Джодженът е подправка много подходяща за ориз наистина. Много често се ползва и прави ориза много вкусен. :)

  • Diana Kostadinova2014-07-10 01:34:32

    Поздравления за всички рецепти !

    • Гисчо2014-07-10 01:36:46

      Благодаря! Много се радвам, че рецептите ви харесват ги намирате удобни и полезни! :)

  • Албена2014-10-29 21:00:08

    Благодаря! Поредната супер сполучлива рецепта! Много ми харесаха така приготвени постните чушки! Правих ги с басмати ориз, добавих малко пресен джоджан по препоръката от един коментар по-горе. Поздравления за огромния труд в сайта! Става ми любим и като реша да готвя нещо - първо тук поглеждам ;)

    • Гисчо2014-10-29 21:13:06

      Тази рецепта за пълнени постни чушки с ориз е любима и вкъщи, може би заради канапето от домати върху което се пекат чушките, но наистина стават много вкусни! Радвам се, че и на вас рецептата за постни пълнени чушки с ориз ви е харесала! Още повече ме радва фактът, че рецептите от Супичка се получават и сайтът е спечелил доверието ви! За мен е много важно да споделяте впечатления от приготвените ястия по рецептите на Супичка, защото така разбира кое ви харесва и кое не, кое се получава добре и къде има пропоуски, а всичко това е безценно за подобряване качеството на сайта и рецептите в него. Тка че не забравяйте да пишете след като приготвите нещо от Супичка! :)

    • Албена2014-10-29 21:18:40

      Освен канапето от домати, мисля че и съчетанието от 3 вида лук си казва думата. Вече свикнах почти във всяка манджа да слагам повечко кромид /той сладни и овкусява много добре - това съм го взаимствала от свекървата :) + сушен праз, който ми е винаги под ръка в тази си форма + чесънче.

    • Гисчо2014-10-29 21:24:45

      Да, със сигурност! Аз съм от онези заклети фенове на лука, за които манджичка без лук не е манджа! А когатос е комбинират става още по-ароматно и още по-вкусно! :)

  • Анонимен2014-12-24 15:17:09

    Ще пробвам и аз.Колебаех се между нея и рецептата,която знам от майка ми.Тя слага всичко сурово + 1 с.лъжица брашно.Няма пържене,няма задушаване.Звучи странно,но се получава отличен резултат.Благодаря,Супичка :)

    • Гисчо2014-12-24 15:36:25

      Благодаря за доверието! Много се надявам пълнените чушки да ви харесат и да могат да бъдат някаква конкуренция на пълнените чушки на майка ви! Ще се радвам да споделите дали рецептата ви е харесала! Весела Коледа!

  • Анонимен2014-12-24 19:02:58

    Почти са готови,от фурната се носи аромат на вкусно.Жив и здрав да е този,измислил доматените кубчета в соса!!! Да си призная,като подкарах от тука чушките,направих и овесените сладки със конфитюр от малини и чакам да се изцедят лозовите листа,за да навия и сармичките със стафиди..Благодаря отново :):):)

    • Гисчо2014-12-24 20:15:32

      Ехеееее! Толкова много неща за толкова малко време! Много се радвам, че рецептите ви харесват! :) И че ще бъдат част от вашия празник! :) Ще се радвам да споделите впечатления и от другите рецепти! :)

    • Анонимен2014-12-25 14:04:21

      С правилно организираното време всичко е възможно - снощи си облизаха пръстите.Позволих си една волност - лозовите сарми ги сварих със сока от два лимона,прибавени към водата.С лек лимонов вкус - още по-вкусно.Хубав ден и до нови срещи:)

    • Гисчо2014-12-25 16:55:04

      Радвам се, че рецептите са ви харесали и с тяхна помощ Супичка е станала част от вашия празник! :) Усмихнат и уютен празник! :) И до нови срещи!

  • Conina2014-12-27 19:36:26

    Вчера правих пълнени пиперки с ориз и кайма, водейки се по тази рецепта. Станаха направо божествени с това канапе от домати, овкусени с дафинов лист, м-м-м-м, да си оближеш пръстите! Благодаря за споделената вкусотия :)

    • Гисчо2014-12-28 02:36:18

      Това канапе от домати наистина много добре допълва рецептата за пълнени чушки, аз самата много приятно се изненадах, когато ги правих за първи път :D Радвам се, че и на вас рецептата ви е харесала! :)

  • Мая2015-07-31 02:36:42

    Тук по магазините има различни видове ориз. Кой е подходящ за пълнените чушки?

    • Гисчо2015-07-31 18:33:52

      Сортовете ориз, които няпомнят на бял бисерен ориз, в чужбина това са сортовете ориз, които се водят за приготвяне на мляко с ориз и сладкиши с ориз.

    • Мая2015-07-31 19:43:51

      Благодаря, ще потърся още днес!

  • Kamen Chanov2015-09-28 06:12:00

    Здравейте! Реших да пробвам рецептата, но въпреки че следвах указанията дума по дума, мисля, че не се получи. Първо, 1 чаша вода за ориза е много малко - след като я попи цялата, напълних пипера (съгласно инструкциите) и тикнах тавата във фурната. Оризът стана хрупкав. Такъв ли трябва да е или мек? Второ, 1 чаша ориз се оказа недостатъчно за 10 броя пипер. Може би чаша и половина щеше да ми свърши по-добра работа.
    Благодаря все пак за споделената рецепта, миризмата, която се носи от фурната, все пак е хбава.. Не обичам хрупкав ориз обаче ;/
    Лека нощ!

    • Гисчо2015-09-30 17:51:00

      Струва ми се, че вашият пипер е бил доста едър и затова оризът не е бил достатъчен. А защо е останал недоварен, честно казано и аз не мога да кажа. Една чаша вода и соса на доматите са достатъчно за ориза. Единственото, за което се сещам като причина е, доматите да са били твърде сухи и да не са пуснали достатъчно течност за сос.

  • Анонимен2015-11-26 18:54:22

    Вече няколко пъти правя чушките по тази рецепта и стават УНИКАЛНИ ! Мерси много ! :)

    • Анонимен2015-11-26 18:56:53

      Единственото, което променям е, че слагам стафиди в плънката.

    • Гисчо2015-11-26 20:37:39

      Мммм, стафидите звучат като вкусно допълнение! :)

  • Анонимен2015-11-28 19:09:59

    благодаря за тази много вкусна рецепта. понеже ненавиждам пърженето, избегнах запръжката на лука и ориза. направо ги задуших с водата, преди да напълня пиперките. имам въпрос, не е ли прекалено много това запичане от 90 мин? няма ли да е достатъчно примерно 60 мин?

    • Гисчо2015-11-28 21:06:05

      Нищо не ви пречи да пробвате, ако не са готови за 60 минути, продължете печенето :)

  • Gwendoline2015-12-04 14:39:54

    Страхотна рецепта! За пръв път постно ястие ми се получава така вкусно, благодаря! :)

    • Гисчо2015-12-04 17:14:54

      Ако трябва да бъда напълно откровена и аз бях много приятно изненадана, колко вкусно е това ястие, когато го приготвих за първи път. :D Радвам се, че пълнените чушки с ориз са се получили така и при Вас и сте си хапнали така вкусно! :)

  • Стела2016-12-22 13:00:19

    Супичка е любимият ми саит.Когато търся рецепта,първо поглеждам дали ще я наметя тук,Супeр e - благодаря на СУПИЧКА!!!!

  • Пламена2017-09-21 13:25:23

    Станаха наистина невероятни, До сега не бях правила постни чушки, но със сигурност ще повторя! Благодаря за рецептата! :)

  • Моника2017-10-01 08:32:19

    Здравейте,
    Не живея в България и мъжа ми е чужденец ,който изключително много харесва българската кухня!!!
    Днес много ми се доядоха сушени постни чушки с ориз и реших да направя по вашата рецепта- ПРОСТО УНИКАЛНИ
    много съм доволна.....
    За Коледа ще ги повторя ....
    Благодарим Ви !!! :):):)
    Слагайте още рецепти ... И ако може и вегетариански да има

    • Гисчо2017-10-01 20:48:40

      Много се радвам, че рецептата за постни пълнени чушки с ориз е пожънала такъв международен успех. В Супичка всъщност вегетарианските и вегански рецепти са много повече от тези с месо, затова мисля, че ще откриете и други подходящи. :) Да Ви е сладко! :)

  • Анна2018-02-12 12:29:39

    Здравей Гисчо, бих искала да попитам дали мога са добавя стар лук към праза тъй като имам наличен един стрък праз?

    Поздрави за страхотните рецепти , верен фен и изпълнител съм :)

    • Гисчо2018-02-12 20:51:20

      Да, спокойно може да замените лука с праз и праза с лук във всяка рецепта. :) Много се радвам, че рецептите на Супичка са спечелили доверитето Ви! :) Да ни е сладко!

    • Анна2018-02-17 12:10:19

      а може ли да се напълнят сухи чушки ? :)

    • Гисчо2018-02-18 13:11:22

      Можеее, ще станат много вкусни даже! :)

  • tissi2018-11-24 21:45:22

    Гисчо, няма празно при теб! Всяка една твоя рецепта ми е чудесно вдъхновение, почти винаги видоизменям нещичко по пътя, но тук намирам своята отправна точка. Ето, забравих чесънчето, не съм слагала домат, но пък настъргах морков и една, две чушки нарязах на ситно, че бяха тръгнали да заявяхват с една глава лук и пак ми мирише невероятно из кухнята. И аз гласувам за още вегетариански рецепти след като станах вегетарианка :)

  • Жйдгкк2019-04-06 00:47:46

    А ако искам не във фурна, а във тенджера? Колко време и колко вода да сложа

    • Гисчо2019-04-06 21:09:15

      Водата трябва да ги покрие добре и за 40-50 минути трябва да са готови, но варете при затворен капак :)

  • Мария 2019-08-02 16:41:45

    Ако тавата трябва да е на най-ниското във фурната, означава ли, че фурната се настройва да нагрява само отгоре?

  • Мария 2019-08-07 14:36:58

    Здравейте, направих леки изменения, но въпреки това ми се получи много вкусно яденето! Единствено, че ми отне мнооого, много време и подготовката (понеже не съм бърза в рязането), но и печенето (може фурната ми да е по - слаба?). Крайният резултат си заслужаваше усилията и търпението.

    • Гисчо2020-04-06 01:46:49

      Много се радвам, че рецептата за постни чушки с ориз се е получила така добре! Истината е, че времето е много относително и уж винаги се стремя да го усреднявам в рецептите...

  • Владислава2020-04-04 14:14:40

    Аз съм супер новак в готвенето и се уча с ваша помош. Днес се престраших да направя тези чушки и станаха фантастични

    • Гисчо2020-04-06 01:43:02

      Постните чушки с ориз са много вкусно постно ястие! Благодаря за гласуваното доверие, много се радвам, че рецептата за постни чушки с ориз се е получила така добре! Да Ви е сладко! :)

  • Александър 2020-07-03 16:57:27

    Прекрасна рецепта. Обичам и аз и жена ми да готвим по рецептите на Супичка. Въпрос тази чаша с ориз колко грама е?

  • Румяна2022-12-22 20:00:09

    Аз слагам в ориза и нарязани гъби. Става много вкусно. Иначе с доматите наистина става вкусно сосче.

Добави коментар

Име
Коментирай