Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Песто Дженовезе - паста от босилек

print icon

products icon Необходими съставки:

  • босилек
    2 шепи
  • кедрови ядки
    50 грама
  • чесън
    2 скилидки
  • пармезан
    2 супени лъжици
  • зехтин
    4 супени лъжици

recipe icon Рецептата:

Дали защото се приготвят лесно, или защото са изчистени като вкус италианските ястия са любими навсякъде по света. Италианската кухня се е превърнала в универсалната кухня и когато сме на непознато място, където ястията изглеждат подозрително винаги смело посягаме към една пица или пък порция паста. Един от най-популярните представители на италианската кухня, заедно със салатата Капрезе и спагети със сос Болонезе е сосът от босилек песто. Сосът песто е почти универсален – използва се както за подправяне на салати, така и при приготвянето на паста. Сосът песто е много популярен и у нас. Класическо песто или песто с различни добавки поже да откриете по рафтовете на всички големи вериги магазини. Купеното песто безспорно е много вкусно, но не може да се сравни с домашното приготвеното песто, което е много по-ароматно и много по-свежо. Ако имате повече босилек под ръка не пропускайте да си приготвите малко свежо домашно песто.

  1. Класическата рецепта за приготвяне на песто дженовезе гласи, че песто се приготвя е мраморно хаванче, като се счукат листата босилек, кедровите ядки, чесъна и ½ чаена лъжица сол. Но тъй като малко от нас разполагат с мраморно хаванче под ръка, може да приготвите песто като счукате съставките и хаванче от друг материал. Пестото на снимките е счукано в дървено хаванче. Важното е да се получи гъста каша от босилек. Ако пък нямате никакво хаванче може да смелите съставките с кухненски робот.
  2. Към получената каша от босилек добавяте пармезана и разбърквате добре. Накрая малко по малко добавяте и зехтина при непрекъснато бъркане.
Полученият сос песто може да използвате веднага, а може да напълните в бурканче и да приберете за съхранение в хладилника.

Рецептата за песто е изпълнена!

notes icon

Песто Дженовезе е най-популярният и най-често използван вариант на сос песто, не само в България, а и по света. Песто обаче може да се приготви и с други свежи подправки и да се получи ароматен и интересен сос. Много подходящ за българския вкус е вариантът на песто с магданоз и орехи. Магданозеното песто е много по-достъпно, тъй като се приготвят с орехи, а не с кедрови ядки, които освен, че се намират по-трудно са и на сравнително висока цена. Магданозеното песто, подобно на песто Дженовезе е подходящо за овкусяване на различни печени меса, а също и чудесна идея за сос за паста. Много вкусен пролетен вариант на песто е песто от коприва. Освен, че е много вкусно и много лесно за изпълнение песто от коприва е чудесна идея за рецепта с коприва, с която да си набавим витамини през пролетта.

ДОБЪР АПЕТИТ!

Покажи ми всички рецепти за:

comments icon Коментари  (17)

Добави коментар
  • Анонимен2012-10-27 02:44:05

    Здавей Гисчо!
    Много интересен блог и много полезен! Аз правих вече два пъти Песто по твоята рецепта, но без кедрови ядки. Вместо кедрови ядки, сложх бадеми. Не знам къде и как мога да намеря кедрови ядки? Никога не съм виждал такива. Първият път направих Пестото с гръцки кашкавал Кефалотири, защото нямах пармезан и бадеми и стана много вкусно. Жена ми много го хареса. После го направих с пармезан и пак с бадеми, но с кашкавала беше по-вкусен. Не знам от къде мога да намеря кедрови ядки? Аз живея в Албания и пресен босилек си купувам от пазара. Тук, в супермаркетите на една италианска верига, има бурканчете с най-различни видове Песто и като чета съставките му виждам, че ползват индийско орехче. Има даже диетично Песто, без чесън, а има и Песто с доматен сос. Като, разбира се, във всички видове основното е пресният босилек

    • Гисчо2012-10-27 06:03:09

      Здравей!
      Кедровите ядки в България се продават в магазините за здравословни храни, както и по магазинчетата за ядки, има ги също и в големите супермаркети. Честно казано нямам представа откъде можеш да си вземеш кедрови ядки в Албания, предполагам, че в големите вериги би трябвало да има, но след като с бадеми става вкусно и нямаш кедрови ядки под ръка ползвай си бадеми :)

  • Анонимен2014-06-25 23:58:33

    ако няма кедрови ядки , става и с орехи по вкусно е ако малко се запекат на тиган и после се счукат заедно с останалите сьставки, ако няма и пармезан заместете го с по твърд кашкавал или какъвто има!!!

    • Гисчо2014-06-26 19:22:23

      Да, може разбира се. Просто класическата рецепта за песто Дженовезе е с кедрови ядки, но ако не обичате вкуса им или нямате под ръка може успешно да ги замените с орехи :)

  • Анонимен2014-09-04 02:19:31

    един въпрос от много начинаещ готвач - така полученото песто трябва ли веднага да се изконсумира или може да се съхранява за по- дълго време. Досега не съм правила такова нещо и не знам доколко босилекът може да оцелее в бурканчето. Мерси предварително :)

    • Гисчо2014-09-08 23:36:20

      Може да се съхранява в хладилник за няколко дни без никакви проблеми :)

    • rende2016-09-25 13:41:53

      Аз доста често правя 2-3 дози песто, защото много мразя да мия блендера от мазнина, а след приготвяне на пестото остава доста. :D Преди просто го слагах в хладилник, но след 2 дни ароматът и вкусът се променят. Имах късмет, че една приятелка (която е професионален готвач в Берлин) ми каза как мога да съхраня пестото за повече време и да запазя всичките му аромати. Ето какво правя:

      Пресипвам готовия сос в няколко малки бурканчета, притискам с лъжичка и оставям 1.5 см до ръба. След това заливам със зехтин - около 2-3 мм, колкот да покрие добре соса, затварям бурканчето и чак тогава слагам в хладилника. Мазнината не позволява да влезе въздух, така ароматите се запазват, а пестото няма как да мухляса. Все пак, не гарантирам, че по този начин може да се запази твърде дълго, аз съм пазила най-много 2 седмици, не знам колко още след това може да се запази. Ако ми трябва половин бурканче, изсипвам внимателно зехтина (може и в някоя салата :D ), взимам си колкото ми трябва, изравнявам с лъжица и пак наливам 2-3 мм, за да запазя остатъка още няколко дни.

      Друг начин за по-дълготряйно запазване е просто да замразите бурканчето във фризер, но след рзмразяване трябва да го изконсумирате цялото.

    • Гисчо2016-09-25 14:13:41

      Благодаря много за това допълнение! Правило ми е впечатление, че в бурканчетата песто Дженовезе от магазина, мазнината наистина е в повече и след като се отваро бурканчето, тя изплува. Но не съм допускала, че това е начин на съхранение! Със сигурност вече ще го имам предвид! :)

    • Стела2017-12-03 16:04:54

      Здравейте, аз правя песто редовно и го съхранявам за много дълго време без да загубва вкуса си като го замразявам във формички за лед веднага след като го приготвя. На следващия ден изкарвам кубченцата песто като слагам задната част на формичката за лед под течаща гореща вода за кратко. Съхранявам кубчетата песто в кутийка във фризера. Така мога да си вземам точно желаното количество всеки път. Използвам формичка с малки кубченца и слагам по няколко в още горещите макарони или спагети. Така се размразявят бързо.

  • Ве2018-08-31 20:59:12

    Здравейте, имате ли нещо общо с Le chef?
    Струва ми се, че тяхната рецепта и пояснение е досущ като Вашата публикация
    https://lechef.bg/blog/pesto-dzhenoveze-pasta-ot-bosilek

    • Диана2018-09-27 00:23:43

      Тази публикация е от 2012г., а тази на Le Chef е от 2015г. ;)

    • Гисчо2018-09-27 20:00:50

      Тази публикация е открадната от Супичка, да :) Както и много други. За жалост това е практика, а не изключение...

    • Kosta2019-07-02 19:29:32

      Крадена чак не знам. Същата рецепта има в една много стара италианска готварска книга. Мисля беше от 50те години... кой от кой крал не знам. А и закона за авторското право не покрива готварски рецепти.

  • Мастър Кеф2019-07-20 13:31:07

    Смятам да приготвя песто с магданоз вместо босилек.орех вместо кедрови ядки. БГ кашкавалче вместо пармезан. И полученото песто да го ползвам за поливка върху печени тиквички на фурна....

    • Гисчо2019-07-20 15:38:08

      Пробвайте рецептата на Супичка за магданозено песто! Също толкова вкусно, колкото и песто Дженовезе!

  • yanetyy2019-11-09 15:04:58

    Здравейте! Вече за втори път приготвям песто "Дженовезе" по тази рецепта и резултатът е повече от фантастичен! Само една вметка - количеството зехтин, заложено в рецептата, според мен е малко! Първият път, когато спазвах рецептата точно, ми беше изключително трудно да разбия сместа в блендера! Вчера вече добавих малко повече зехтин и се получи невероятно вкусно - за кратко се пренесохме в Италия!
    Благодаря за прекрасните рецепти и очакваме с нетърпение следващите! :)

Добави коментар

Име
Коментирай