Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Баница с извара и мас за Месни заговезни

products icon Необходими съставки:

  • точени кори
    400 грама
  • кисело мляко
    400 грама
  • яйца
    4 броя
  • извара
    300 грама
  • мас
    2/3 чаена чаша
  • хлебна сода
    1 чаена лъжица
  • сол
    1 чаена лъжица

recipe icon Рецептата:

Празникът Месни заговезни се отбелязва точно осем седмици преди Великден, това е и причината Месни заговезни да е подвижен празник и да се отбелязва на различна дата всяка година, тъй като и Великден е всяка година на различна дата. Името на празника Месни заговезни идва от менюто характерно за празника - на трапезата на Месни заговезни за последен път преди Великден се консумира месо и месни продукти. Именно затова характерните ястия за трапезата на Месни заговезни съдържат месо. На Месни заговезни задъжително трябва да има кокошка и свинско месо и една специална баница за Месни заговезни - баница с извара и мас. Както всички ястия приготвени с мас и баницата с извара и мас е изключително пръхкава и вкусна. Тъй като баницата се приготвя с извара, а не със сирене, може да сте спокойни, че баницата с мас и извара не е по-мазна от класическата баница, а направо се топи в устата. Баницата с извара и мас е толкова вкусна и сполучлива, че приготвите ли я веднъж ще я приготвяте редовно не само за трапезата на месни заговезни и ще стане любима част от вашето меню.

  1. Първата стъпка от рецептата за баница с извара и мас е подготовката на плънката за баницата. Всички продукти трябва да са на стайна температура, а свинската мас да е разтопена. Разбивате яйцата с вилица или тел за разбиване, добавяте разтопената мас и отново разбивате. Добавяте и киселото мляко, в което предварително сте разбъркали содата. Добавяте изварата и солта и отново разбърквате добре, за да се разпредели изварата равномерно в сместа.
  2. Намазвате тавата с мас и слагате две кори. Върху корите слагате един черпак от плънката и отново слагате кори, като притискате с ръка, за да се разпредели плънката равномерно. Повтаряте процедурата докато корите и плънката свършат.
  3. Най-горната кора на баницата намазвате с мазнина и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 30 минути, докато придобие апетитен златист цвят. След като баницата с извара и мас е изпечена я извадете от фурната и докато е гореща я напръскайте с вода, след което я завийте с кърпа.
Рецептата за баница с извара и мас е изпълнена!

notes icon

Рецептата за баница с извара и мас е вариация на най-популярната и най-често приготвяна баница - баницата със сирене. Баницата е едно от най-популярните ястия в българската кухня. Баници се приготвят в различни варианти, сладки и солени. Много вкусни и сочни, подходящи и за периода на постите, както и за веганите са рецептите на сладки баници - рецептата за баница с ябълки и рецептата за баница с тиква. Много вкусни, макар и не чак толкова често приготвяни са рецептите за баница с праз - както постната баница с праз, така и баницата с праз и кайма. Вкусна пролетна баница е и баницата със спанак.

ДОБЪР АПЕТИТ!

comments icon Коментари  (6)

Добави коментар
  • Анонимен2014-02-22 00:09:04

    Чудесна рецепта! А колко мл е една кофичка кисле мляко? Благодария!

    • Гисчо2014-02-22 00:50:48

      Стандартно кисело мляко от 400 мл :)

    • Гисчо2014-02-22 16:52:09

      Ако приготвите баницата с извара и мас за месни заговезни ще се радвам да споделите впечатления от рецептата!

  • Анонимен2014-05-03 05:26:19

    Имах останала мас от великден и реших да направя тази баничка. Не съм очаквала,че баница с извара би ми паресала толкова,получи се страхотна.Всички в къщи много я харесахме включително и децата.Всичко което съм правила до момента от Супичка ми се е получавало чудесно,благодарности за рецептите и положеният труд.

    • Гисчо2014-05-04 05:51:54

      Много се радвам, че рецептата за баница с мас и извара ви е харесала! Като цяло хората подхождат малко предпазливо към ястията приготвени с мас, но маста е изключително подходяща за всякакви печива! Стават много пръхкави и по-вкусни! Да ви е сладко!

Добави коментар

Име
Коментирай