Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Салата от печени чушки / печен пипер

print icon

products icon Необходими съставки:

  • печени чушки
    20 броя
  • магданоз
    1/2 връзка
  • чесън
    4 скилидки
  • зехтин
    5 супени лъжици
  • оцет
    2 супени лъжици

recipe icon Рецептата:

Салатата от печени чушки е една от най-лесните салати, които може да приготвите целогодишно - лятото с прясно изпечени чушки, зимата със стерилизирани печени чушки. Салата от печен чушки се приготвя много бързо и лесно и е идея за бързо спасение винаги, когато ви посетят неочаквани гости. Салатата от печени чушки е едно от онези ястия, които могат да влязат в много роли на трапезата - салатата от печени чушки може да бъде сервирана като салата, придружаваща чаша ракия, но салатата от печен пипер може да е и вкуса лятна гарнитура към пилешката или към свинската пържола.

  1. Първата стъпка от рецептата за салата от печени чушки е подготовката на чушките. Чушките може да изпечете предварително, даже дни преди приготвяне на салата от печени чушки и да съхранявате в хладилника. Салатата от печени чушки / печен пипер е също толкова вкусна и когато се приготви със замразени печени чушки, или пък със стерилизирани печени чушки, което я прави приложима и през зимните месеци.Може да изпечете чушките на скара, или пък на котлона вкъщи, но най-вкусна ще бъде салатата от печени чушки, ако ги изпечете на дървени въглища.
  2. Изпечените чушки обелете и отстранете дръжките и семената, след което ги нарежете на ситно и ги изсипете в голяма чиния или купа. Измийте магданоза и го нарежете на много дребно. Почистете чесъна и също го нарежете на ситно, след което заедно с магданоза го добавете към нарязаните печени чушки. Добавете зехтина, оцета и ½ чаена лъжица сол и разбъркайте добре. За да бъде по-мек вкуса на салатата е по-добре да ползвате балсамов оцет.
Рецептата за салата от печени чушки е изпълнена!

notes icon

Печените чушки, наричани в североизточна България печен пипер, носят аромата на лятото. С печени чушки се приготвят и едни от любимите летни ястия от българската национална кухня. Освен като част от вкусна салата, печените чушки са и главно действащо лице в редица рецепти за основни ястия. Точно такава е рецептата за печени чушки с доматен сос. Печените чушки с доматен сос, придружени с някое друго парче сирене могат да събудят апетита на всеки. Друга много вкусна, а същевременно и много лесна за изпълнение рецепта е рецептата за печени чушки със сирене и яйца на фурна, която се приготвя много бързо и е толкова лесна, че може да бъде приготвена и от най-начинаещите готвачи. С печени чушки може да се приготви дори и класиката в жанра “бързи вечери” - миш-маш. Или казано накратко - имаш ли печени чушки под ръка си винаги готов с бързо, лесно и вкусно ястие!

ДОБЪР АПЕТИТ!

Покажи ми всички рецепти за:

comments icon Коментари  (5)

Добави коментар
  • Анонимен2014-07-22 00:02:51

    Супер е, само да има кой да бели пипера :)))
    Друг вид салата, за тези, които не обичат чесън, е просто печен пипер и обикновено сирене.
    Поздравления за блога, от голяма полза ми е :)

    • Гисчо2014-07-22 00:51:16

      Печен пипер със сирене за мен е не само салата, а направо вкусно основно! Много обичам! :) Много се радвам, че рецептите в Супичка Ви харесват! :)

  • meche2016-01-13 01:33:22

    Обичам я тази салатка! Бърза, лесна и вкусна и най-важното-подходяща за всеки сезон!

    • Гисчо2016-01-17 04:54:17

      Рецептата за салата от печени чушки е толкова лесна, че чак не може да се нарече рецепта :D Но пък е едно вкусно напомняне, какво може да си приготвим набързо! :)

Добави коментар

Име
Коментирай