Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Печено пиле на фурна

print icon

products icon Необходими съставки:

  • пилешко месо
    1 кг
    цяло пиле
  • краве масло
    4 супени лъжици
  • мащерка
    1 супена лъжица
  • чесън
    1/2 глава
  • черен пипер
    1/2 чаена лъжица
  • бяло вино
    1/2 чаена чаша

recipe icon Рецептата:

Няма спор, че пилешкото месо е най-често приготвяното месо. Може би защото пилешкото месо се приготвя бързо и ястията с пилешко месо са готови за нула време, или защото пилешкото месо е с неутрален вкус и аромат и се харесва от всички, или пък защото пилешкото месо е най-евтино и достъпно. Рецептата за печено пиле на фурна отговаря на всички тези критерии. Печеното пиле е чудесна идея за основно ястие, което се харесва на всички, тъй като всеки може да избере както своята любима част от пилето, така и с каква гарнитура да го похапне. Освен това печеното пиле на фурна се приготвя много лесно и е чудесна идея за всички начинаещи готвачи, които очакват гости.

  1. Първата стъпка от рецептата за печено пиле на фурна е изборът на пилето. Най-добре е да изберете охладено, а не замразено пиле. От една страна то е готово за готвене и не е нужно да го размразявате, от друга страна охладеното пилешко месо като цяло е по-качествено. Ако приготвяте печеното пиле със замразено пиле, то задължитено го оставяте да се размрази напълно преди да започнете обработка.
  2. Измивате пилето, след което го поръсвате с 1 чаена лъжица сол, с черния пипер, мащерката и ⅔ маслото и го натривате добре с ръце. Целта е да обтриете цялото пиле, за да се овкуси при печене. В самото пиле също поставяте мащерка, поръсвате със сол, слагате останалото краве масло и ½ от чесъна. Може да използвате както прясна градинска мащерка, така и прясна горска мащерка, или пък сушена.
  3. Поставяте пилето в тава, добавяте виното и останалия чесън. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около час, като следите да не се препече прекалено.
Рецептата за печено пиле на фурна е изпълнена!

notes icon

Печеното пиле безспорно е много вкусно само по себе си, но също така безспорно е, че има нужда от гарнитура. Гарнитурата на печеното пилено може да варира според сезона и вкуса. Пиле с картофи си е класика! Затова може да гарнирате печеното пиле с картофи в различна форма - както с класическа картофена салата, така и с картофи соте или пък картофи на фурна с подправки. Печеното пиле се комбинира много добре и с различни видове свежа салата, например зелена салата или пък с шопска салата. Може да комбинирате печеното пиле още с ароматни гъби на фурна, каша от коприва или пък задушени зеленчуци!

ДОБЪРА АПЕТИТ!

comments icon Коментари  (11)

Добави коментар
  • Анонимен2014-08-07 20:26:33

    За любителите на експерименти ще препоръчам преди да вкарате пилето във фурната измиите добре един лимон и го поставете в кухината на пилето. Печете пилето заедно с лимона, след това може да го изхвърлите или при сервиране може да го използвате за допълнително овкусяване, ако обичате пилешкото с лимонов сок.

    Крис

    • Гисчо2014-08-12 05:39:11

      Чудесно допълнение! Лимонът ще придаде както вкус, така и аромат на пилето! Благодаря за идеята! :)

  • Анонимен2015-04-28 19:32:36

    Здравейте,
    Тъй като утре ще приготвям пилешки бутчета на фурна , дали мога до използвам този рецепта?
    Поздрави за прекрасния сайт!

    • Гисчо2015-04-28 21:25:37

      Няма проблем, ще се получат много добре! :)

  • Мариам2016-06-13 21:55:31

    Много вкусно се получи пилето.Поздравления за новата визия на блога.

    • Гисчо2016-06-14 08:44:57

      Най-лесното пиле! Пък едно от най-вкусните наистина! :) Радвам се, че и при Вас се е получило така добре!

  • Анонимен2017-02-09 23:19:17

    Zdraveyte! Ako polzvam bira vmesto vino, dali ste stane pak hubavo, ili I podpravkite triabva da sa razlichni? (Ste polzdvam dolni butcheta susto). Blagodaria!

    • Гисчо2017-02-10 08:59:46

      Да, ще се получи :) На пилето много му отива бира! :)

  • Елис2018-11-16 19:59:47

    Аз го направих в плик за печене, с бира, картофки и един голям морков за цвят. Сложих и доста подправки: куркума, къри, мащерка, черен пипер, сладък червен пипер. Запекох го за 10 минути, след като го извадих от плика при готовност, и се получи хубава коричка.

    • Гисчо2018-11-18 18:06:53

      Ехаааа! Много вкусно се е получило вашето печено пиле! Радвам се, че рецептата за печено пиле на Супичка Ви е дала вкусна идея! :)

  • Иво2020-11-05 20:24:39

    Всичкото добре, ама таз мащерка, откъде я измислихте?!

Добави коментар

Име
Коментирай