Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Класическа зелена салата

print icon

products icon Необходими съставки:

  • маруля
    1 бр
  • репички
    1 връзка
  • пресен лук
    1 връзка
  • пресен чесън
    1/2 връзка
  • маслини
    10 броя
  • яйца
    2 броя
  • сирене
    100 грама
  • лимонов сок
    1/4 лимон
  • зехтин
    3 супени лъжици

recipe icon Рецептата:

Ракията! Салатата! А каква да бъде салатата? Нека бъде зелена салата! Зелената салата е най-свежата салата, зелената салата е символ на пролетната кухня. Разбира се, за приготвяне на зелена салата няма точна и твърда рецепта, може да включите нови елементи, или да пропуснете някои от тях. Рецептата за зелена салата на Супичка няма претенции, че е единствената рецепта за зелена салата. Тази рецепта за зелена салата е идея и напомняне, какво може да включим в зелената салата, за да бъде тя богата и вкусна.

Рецептата за класическа зелена салата в три стъпки:

  1. Първата стъпка от рецептата за класическа зелена салата е подготовката на продуктите. Измийте и почистете зеленчуците, сварете яйцата.
  2. Може да нарежете салатката с нож, но много по-добре е да накъсате салатката с ръце. Така салатката няма да се смачка и ще остане много по-дълго време свежа. Освен това, проучвания твърдят, че когато салатката се реже с нож от контакта с метала зеленчукът губи голяма част от полезните си свойства, а късайки я с ръце това не се случва. Нарежете лука и чесъна  на ситно, а репичките на колелца и ги добавете към накъсаната салатка.
  3. Добавете лимоновия сок, зехтина и солта и разбъркайте, за да се овкусят добре зеленчуците. Нарежете сиренето на кубчета и заедно с маслините ги сложете върху салатата. Слагайки сиренето и маслините накрая цели да не потънат тежките съставки на дъното на купата със салата, както се случва, когато салатата се разбърка заедно с тях. Най-отгоре сложете нарязаните на осминки яйца.
Рецептата за класическа зелена салата е изпълнена!
 

notes icon

В България определено ценим зеленчуците и си имаме салати за всеки сезон! Зелената салата е класиката през пролетта, но и останалите сезони си имат отчетливи фаворити. През лятото, когато доматите и краставиците са най-много и са най-вкусни, безспорен хит определено е шопската салата. През зимата пък на трапезата много често присъстват салати от кореноплодни, като например салата от моркови, червено цвекло и целина, или пък салата от гулия / земна ябълка. За есента пък са най-характерни салатите от печени зеленчуци, една от най-любимите от които е кьопоолу. Дали защото ракия без салата не върви, или пък защото зеленчуците наистина са в основата на българската национална кухня, но българската кухня изобилства от вкусни салати. Не ги забравяйте и вие, тъй като освен много вкусни, салатите са и източник на много витамини и задължителен елемент от здравословното и балансирано хранене.

ДОБЪР АПЕТИТ!

Покажи ми всички рецепти за:

comments icon Коментари  (7)

Добави коментар
  • Julie2013-03-13 22:58:00

    Гисчо, не само че рецептите ти са чудесни, ами и снимките ти са наслада за окото. Много вкус - и в прекия, и в преносния смисъл! Мерси за удоволствието! :-)

    • Гисчо2013-03-13 23:04:14

      Да ви е сладко! И в прекия, и в преносния смисъл! :) Радвам се, че успявам да ви радвам! :)А удоволствието е винаги изцяло мое! :)

  • yanetyy2016-02-21 01:44:14

    Страхотна салатка! Аз добавям и прясна краставица и става вкусотия и половина!
    Поздрави!

  • bzzz2017-02-27 17:45:30

    abe kakvi sa tezi posni recepti sas sirene, iaica, zehtin... ne li ve e stram da lajite horata po tozi nachin. niakoi ako neznae i vzeme che sagreshi zaradi vas... aide begaite na niakade

Добави коментар

Име
Коментирай