Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Спагети с доматен сос и пресен босилек

print icon

products icon Необходими съставки:

  • домати
    1 кг
  • чесън
    5 скилидки
  • босилек
    20 листа
  • зехтин
    3 супени лъжици
  • спагети
    300 грама
  • пармезан
    20 грама

recipe icon Рецептата:

Спагети, пици, доматен сос, патладжан, пармезан, моцарела и босилек – италианската кухня отдавна вече не е „интернационална кухня“. Само китайската кухня може да се мери по популярност с италианската, но пък италианската се е превърнала в част от националната кухня на всяка държава, като всеки внася свои „подобрения“ в класическите рецепти. Кой в България ползва пармезан? Всички залагат на кашкавала. А свежият доматен сос често се заменя с кетчуп например. В тази рецепта за паста се залага обаче на класически пресните и свежи съставки: сос от свежи съставки - пресни домати, чесън, листенца босилек… Следвайки италианските правила, тази рецепта е лека, бърза, много вкусна и изключително подходяща за летния сезон, когато любимите на всички домати са в изобилие и са най-вкусни и без проблеми може да се нареди до любимите български летни ястия, като чушките с доматен сос например.

  1. Добре е да изберете добре узрели домати, за да можете да ги обелите по-лесно. Ако обаче вашите домати са по-твърди, то направете по едно кръстче с ножа на всеки домат и ги потопете за няколко секунди във вряща вода. След това ще можете да ги обелите съвсем лесно. Обелените домати пюрирайте, или настържете на едро ренде. В сгорещено олио, или зехтин за готвене изсипете доматеното пюре и нарязания на много ситно чесън. Добавете и около една чаена лъжица сол. Доматеният сос трябва да ври докато се сгъсти. Накрая добавяте накъсаните на дребно листенца босилек. Разбира се, не е фатално ако нарежете босилеак, но се смята, че свежите подправки е добре да бъдат накъсани, за да се запази повече от аромата и хранителните им свойства. Разбира се, можете да ползвате и сух босилек, но пресният е много по-свеж и ароматен.
  2. Спагетите сварете с щипка сол във вряща водя, следвайки инструкциите на пакета. Те винаги са най-точни. Но все пак (по стара българска традиция) не се предоверявайте и ги пробвайте, за да сте сигурни, че не са станали сурови.
  3. Отцедете добре спагетите, поръсете с малко зехтин , разбъркайте и добавете към всяка порция от доматения сос. Отгоре сложете по няколко „люспички“ пармезан, или пък поръсете, ако ползвате настърган пармезан. Разбира се, можете да ползвате и кашкавал за поръсване, но пармезанът е много по-подходящ, защото е много по-твърд и при разбъркване не се слепва, както се получава, когато се ползва кашкавал.

Съвет: Тези изключително леки спагети с доматен сос и босилек се чувстват идеално в компанията на изпотена чаша бяло вино, или пък розе.

Рецептата на спагети с доматен сос и пресен босилек е изпълнена!

notes icon

Доматени фенове, не пропускайте да опитате и рецептите за вкусни доматени супа: рецептата за крем-супа от домати с фиде и рецептата за доматена супа с яйце! В тях, за разлика от описаната по-горе рецепа за паста с доматен сос, няма нищо италианско, а напротив - те са типични представители на българската национална кухня.

ДОБЪР АПЕТИТ!

comments icon Коментари  (13)

Добави коментар
  • Анонимен2012-11-16 07:42:34

    Спагетите станаха много вкусни, благодаря за рецептата!

    • Гисчо2012-11-16 15:37:27

      Много се радвам, че спагетите с доматен сос са ви харесали! Много леки стават!

      Поздрави!

    • Калина2019-04-23 20:14:11

      А може ли да ми дадете съвет как да полепне соса за спагетите или пастата и да НЕ падне на дъното.?

    • Гисчо2019-04-23 21:53:35

      Ползвайте паста фусили или пене, така сосът има къде "да се закрепи" :)

  • Анонимен2013-07-23 22:11:41

    Любимото ми ястие.....! Тоооооолкова много обичам италианската кухня.....! Винаги използвам пълнозърнести спагети - тооолкова по-вкусни и засилващи! :)

    • Гисчо2013-07-24 02:33:43

      С пълнозърнести спагети определено става по-вкусно и много по-здравословно! :)

  • Анонимен2014-08-10 20:42:39

    Наистина са много леки ! Браво за рецептичката , аз съм голяма почитателка на Супичка ! :)

    • Гисчо2014-08-12 05:37:22

      Много се радвам, че рецептата за спагети с доматен сос ви е харесала! Вкусна, лесна и бърза рецепта за спагети, много подходяща за летните месеци! Да ви е сладко!

  • Анонимен2015-02-17 04:44:56

    Крадат ли снимки от "Фантастико" или са попитали/платили?
    https://www.facebook.com/fantastico.stores/photos/pcb.10152433159728737/10152433158193737/?type=1&theater

    • Гисчо2015-02-17 05:50:54

      Хахахаха! Крадат! :) Но поне снимката наистина е хубава :D

Добави коментар

Име
Коментирай