Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Мармалад от ягоди

print icon

products icon Необходими съставки:

  • ягоди
    2 кг
  • захар
    1 кг
  • ванилии
    2 броя
  • лимон
    1 брой
  • лимонтозу
    1 чаена лъжица

recipe icon Рецептата:

Ягодите! Този толкова нежен и ароматен плод, който най-често консумираме в свеж в сурово състояние, е и чудесна основа за приготвяне на вкусни сладка и мармалади. Сладкото от ягоди е истинска класика, но не по-малко сполучлив вариант е и мармаладът от ягоди. Мармаладът от ягоди е фин и нежен, чудесен, както за мазане на филийки и завиване на палачинки за закуска, така и завършване на домашно приготвения чийзкейк. За разлика от сладкото от ягоди, което придобива по-тъмен цвят по време на варене, мармаладът от ягоди остава с ярък и наситен червен цвят, който му придава още по-атрактивен, а и още по-апетитетн вид.

  1. Първата стъпка от рецептата за мармалад от ягоди и изборът и подготовката на ягодите. Избирате червене, добре узрели плодове, които измивате и почиствате от дръжките. Измитите ягоди пасирате с помощта на кухненски робот или блендер, до получаване на ягодово пюре. След това, с помощта на голяма цедка, или по-ситен гевгир прецеждате ягодовото пюре. Това се прави с цел да се отделят по-голямата част от малките семки на ягодите и полученият мармалад от ягоди да бъде възможно по-фин. При прецеждането на ягодовото пюре ще попаднат и семки в мармалада, но това не бива да ви притеснява.
  2. След като прецедите ягодовото пюре го изсипвате в голяма тенджера, добавяте сока на лимона, ваниловата захар, както и обикновената захар и слагате тенджерата на котлона. Ако нямате ванилова захар може да добавите есенция ванилия, или пък ванилия от шушулка. След като мармаладът от ягоди заври на повърхността му се появява розова пяна, която трябва да отделите. Варите мармалада от ягоди до получаване на желаната от вас гъстота, като за получаване на мармалад с гъстотата на мармалада на снимките, тенджерата трябва да постои на котлона около 40-50 минути.
  3. След като мармаладът от ягоди се сгъсти достатъчно, добавяте лимонтузуто и оставяте да поври още около 2-3 минути. В измити и подсушени бурканчета изсипвате горещият мармалад от ягоди, поставяте капаците и след като ги завиете добре ги обръщате с капаците надолу. Оставяте ги така докато изстинат напълно.
Рецептата за мармалад от ягоди е изпълнена.

notes icon

Домашно приготвените сладка и конфитюри са незаменими в кухнята на всяка къща. Приготвят се лесно и бързо и дават възможност сами да определите количеството захар. Дали ще бъде сладко от бели череши, или пък сладко от вишни, или пък мармалад от сини сливи, а защо не и мармалад от праскови, изборът е ваш и е винаги правилен.

ДОБЪР АПЕТИТ!

Покажи ми всички рецепти за:

comments icon Коментари  (7)

Добави коментар
  • Анонимен2015-06-07 18:31:33

    Благодаря!! откога го чаках това сладко.. :) ей сега го почвам :)

    • Гисчо2015-06-07 23:46:10

      Първо мармаладът от ягоди, а тези дни и сладкото от ягоди :) Надявам се, че се появяват в точния момент! ;)

  • Tiama2015-06-09 00:40:31

    Здравей, Гисчо :) Искам да попитам след приготвяне на мармалада усеща ли се много лимоновият сок? Не съм правила до сега мармалад от ягоди и ме е страх да не ми е кисел.

    • Гисчо2015-06-09 00:50:28

      Според мен вкусът е балансиран и свеж. Не е кисел, но не е и натрапчиво сладък. :) Ако се притесняваш много намали количеството лимонов сок на половина, но е добре да присъства, тъй като помага да се запази свежия и апетитен цвят на мармалада от ягоди :)

  • songbird2015-06-10 18:37:00

    Направих си половин доза защото вкъщи само аз си похапвам сладка досега само купешки, но първо детенце прояви желание да се включи в приготвянето , а и след като се размириса цялата къща се оказа, че пред двете ми бурканчета се заформи опашка от дегустатори която ми изяде зимнината :). Голям фен съм ти :) + още трима :)

    • Гисчо2015-06-10 19:14:53

      Хахахах! Това се казва истинско признание за мармаладът от ягоди - да изчезне още преди да се затворят бурканчетата! Много се радвам, че рецептата е така сполучлива! Още повече се радвам, че в Супичка откривате вкусни неща! Да Ви е сладко! И да не забравяте да споделяте (от време на време) впечатления от рецептите! :)

  • Таня2020-06-06 02:03:46

    Благодаря Ви! Получи се точно такова , каквото съм си го представяла. Варих го точно 50мин и стана с идеалната гъстота след като се охлади.

Добави коментар

Име
Коментирай