Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Мъфини с орехи и сушени плодове

print icon

products icon Необходими съставки:

  • яйца
    2 броя
  • краве масло
    1/4 чаена чаша
  • брашно
    2 1/2 чаена чаша
  • орехи
    1 чаена чаша
    накълцани
  • сушени плодове
    1/2 чаена чаша
  • бакпулвер
    2 чаени лъжици
  • прясно мляко
    1 чаена чаша
  • захар
    1/2 чаена чаша
  • ванилии
    1 брой

recipe icon Рецептата:

Любителите на ядките определено ще харесат рецептата за мъфини с орехи и сушени плодове, заради голямото количество орехи, които дават аромата, а и акцента във вкуса им. Подобно на всички рецепти за мъфини и рецептата за мъфини с орехи и сушени плодове е много бърза и лесна и е чудесна идея за бърз и ефектен десерт. Ако обичате малките симпатични кексчета, приготвяте често мъфини, то рецептата за мъфини с орехи и сушени плодове е още една рецепта, с която може да разнообразите менюто с мъфин.

  1. Първата стъпка от рецептата за мъфини с орехи и сушени плодове е изборът и подготовката на продуктите. Сушените плодове могат да са такива, каквито обичате, или каквито имате под ръка в момента. Може да бъдат стафиди, сушени кайсии, сушени смокини. Орехите трябва да са накълцани на ситно, но не смлени, за да се усещат и след изпичане на мъфинтие. Яйцето и млякото трябва да са на стайна температура, с маслото - меко.
  2. Разбийте с помощта на миксер или тел за разбиване захарта и яйцата, след което добавете прясното мляко и маслото. Пресейте брашното заедно с бакпулвера и ги добавете малко по малко при непрекъснато бъркане към течната смес. Накрая добавяте ванилията, накълцаните орехи и сушени плодове и разбърквате с вилица.
  3. Идва моментът, в който трябва да подготвите мъфините с орехи и сушени плодове за печене. Ако ползвате силиконова форма за мъфини, може да сипете сместа директно във формата, като предварително леко я намажете с олио. Пълните всяко гнездо от формата за мъфини на ¾ от обема му, защото по време на печене мъфините се надигат и ако сложите твърде много смес, малките кексчета ще прелеят и няма да се изпекат добре. Ако формата ви за мъфини не е силиконова, то поставете по една хартиена кошничка във всяко гнездо от формата и напълнете със смес на ¾ . Печете мъфините с орехи и сушени плодове в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20-25 минути, като пробвате дали са изпечени като ги бучнете с клечка за зъби - ако излезе суха, значи мъфините са изпечени.
Рецептата за мъфини с орехи и сушени плодове е изпълнена.

notes icon

Разнообразието на мъфини е голямо и всеки може да намери подходящата за него рецепта за малки кексчета. Почитателите на класическите вкусове ще харесат мъфините с орехи и сушени плодове, заради познатия аромат отчетлив аромат на орехи. На тях вероятно ще им допаднат и ваниловите мъфини, както и шоколадовите мъфини, които са с познат и изчистен вкус. За любителите на новите кулинарни усещания са подходящи например кокосовите мъфини с пресни плодове, или пък мъфините с фъстъчено масло и банан.

ДОБЪР АПЕТИТ!

Покажи ми всички рецепти за:

comments icon Коментари  (8)

Добави коментар
  • Албена Павлова2015-04-22 22:07:35

    Ех, колко уютно поднесена закуска! И вкусна, и здравословна!

    • Гисчо2015-04-22 22:18:15

      Чудесни са наистина и панерчето, и подложките за чаши! Всичко! Една приятелка ги изработва и аз с най-голямо удоволствие ги ползвам за снимките на Супичка! А мъфините с орехи и сушени плодове се чувстват особено уютно в тях! :)

  • Анонимен2016-11-10 23:03:59


    какво трябва да рече 1/4 чаена чаша масло , можете ли да ми кажете колко е това в грамове ???

  • Анонимен2017-01-31 15:39:24

    А дали млякото може да се замени с вода или нещо друго ? Виждам , че е свършило а не ми се ходи до магазина

    • Гисчо2017-01-31 15:50:49

      Пробвайте да го замените със същото количество вода. :)

  • Ани То2023-11-12 12:43:14

    Вътрешността ми хареса, макар сякаш ми се щеше да е по-пухкава. Външността - твърда коричка, което ми е трудно да възприема за мъфин. На вкус са супер!

Добави коментар

Име
Коментирай