Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Салата с пресен спанак и тиква

products icon Необходими съставки:

  • спанак
    300 грама
  • тиква
    150 грама
  • кедрови ядки
    2 супени лъжици
  • сирене
    100 грама
  • оцет
    1 супена лъжица
  • зехтин
    3 супени лъжици
  • черен пипер
    1/4 чаена лъжица

recipe icon Рецептата:

Само съчетанието на думите “спанак”, “печена тиква” и “салата” звучи подозрително. Особено за любителите на традиционната кухня. Всъщност обаче салатата от пресен спанак с печена тиква е една изключително интересна салата, с която може да разнообразите зимното меню. Вкусовете на основните съставки се съчетават чудесно и макар и звучаща малко ексцентрично, салатата от пресен спанак с печена тиква може да бъде идеално мезе за чаша ракия. Салата от пресен спанак с печена тиква освен това е и идеално предложение за моментите, в които искате да впечатлите своите гости и да ги изненадате с вкусно и различно ястие.

  1. Първата стъпка от рецептата за салата от пресен спанак и печене тиква е подготовката на тиквата. Почистената тиква нарязвате на тънки филийки, а не на кубчета, за да може да се изпече добре. Поставя се в тава и се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 30 минути, или докато придобие апетитен загар.
  2. Докато тиквате се пече почиствате и измивате спанака. Добре е да изберете свеж и по-дребен, най-добре салатен спанак, за да бъде той по-хрупкав и подходящ за салата.Кедровите ядки запичате на тиган, като ги изсипете в сух сгорещен тиган за 2-3 минути.
  3. Почистения спанак овкусете със сол и черен пипер, със зехтина и балсамовия оцет. Ако имате под ръка балсамова редукция може да ползвате нея. Добавете изпечените кедрови ядки, както изпечената тиква и сиренето нарязано също на филийки.
Рецептата за салата от пресен спанак и печена тиква е изпълнена.

notes icon

Какво друго да приготвим с тиква? Освен рецептите за печена тиква и тиквеник, които са най-популярните рецепти с тиква в българската национална кухня, тиквата може да бъде част и от много други и различни рецепти. Рецептата за крем супа от тиква е бърза и лесна рецепта, следвайки която ще получите фина като вкус и текстура зимна крем супа. Ако пък искате да изненадате гостите си с интересно основно ястие, то може да приготвите кебап в тиква, при който леко сладникавият вкус на тиквата и този на месото се съчетават и допълват чудесно. Ако пък искате да направите някакъв молко по-интересен десерт с тиква, то може да приготвите чийзкейк с тиква, или пък шоколадови мъфини с тиква и да внесете разнообразие сред зимните десерти.

ДОБЪР АПЕТИТ!

Покажи ми всички рецепти за:

comments icon Коментари  (3)

Добави коментар
  • Анонимен2014-11-28 04:08:14

    Аз си правя салата със спанак, червени чушки, маслини, босилеково песто, кашу и черен пипер. Става много вкусно. :)

    • Гисчо2014-11-28 04:13:30

      Звучи наистина вкусно :)

Добави коментар

Име
Коментирай