Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Пържени тиквички с млечен чеснов сос

print icon

products icon Необходими съставки:

  • тиквички
    3 броя
  • олио
    1 чаена чаша
  • брашно
    5 супени лъжици
  • За соса
  • кисело мляко
    1 чаена чаша
  • чесън
    3 скилидки
  • копър
    1/2 връзка

recipe icon Рецептата:

Дали рецептата за пържени тиквички с млечен чеснов сос е точно рецепта е спорно, тъй като почти всеки знае как се пържат тиквички, както и как се прави чеснов млечен сос. Рецептата за пържени тиквички с млечен чеснов сос е адресирана към истинските новаци в кухнята, които досега не са пържили тиквички. Рецептата за пържени тиквички е най-често приготвяната рецепта с тиквички в България, като рецептата почти няма вариации. Пържените тиквички са едно от емблематичните летни ястия за българската национална кухня, които може да сервирате с еднакъв успех и на обяд, и на вечеря. Освен това пържените тиквички са изключително икономично ястие, което може да приготвите във всеки един момент.

  1. Първата стъпка от рецептата за пържени тиквички с млечен чеснов сос е подготовката на тиквичките. Измивате добре тиквичките, нарязвате ги на дебели колелца и ги поръсвате със сол, за да се осолят. Внимавайте да не нарежете тиквичките на прекалено тънки филийки, тъй като ще е трудно да ги изпържите и има голя вероятност да се скъсат и разпаднат. Изсипвате брашното в плитка чиния и овалвате всяка една от тиквичките от двете страни в брашно.
  2. В дълбок тиган изсипвате олиото и след като е добре сгорещено слагате оваляните в брашно колелца тиквички в него, като обръщате (например с помощта на вилица) и ги запържвате и от двете страни, докато придобият леко златист цвят. Готовите тиквички поставяте в чиния, в която предварително сте поставили домакинска хартия, за да се отцедят добре от излишната мазнина.
  3. Млечният чеснов сос приготвяте, като разбиете киселото мляко и към него добавите счуканите скилидки чесън и нарязания на ситно копър. Разбърквате добре, за да се разпределят чесъна и копъра равномерно.
Рецептата за пържени тиквички с млечен чеснов сос е изпълнена!

notes icon

Рецептата за пържените тиквички с млечен чеснов сос са най-популярната рецепта за приготвяне на тиквички. Но има и други рецепти с тиквички, които се приготвят. Точно такава е рецептата за тиквички с ориз. Тиквичките с ориз могат да бъдат както леко и вкусно основно ястие, така и идея за гарнитура към свинските пържоли например. Друга популярна рецепта с тиквички е рецептата за кюфтета от тиквички. Кюфтетата от тиквички може да приготвите както на фурна, така и да изпържите на тиган. Каквато и рецепта с тиквички да изберете, няма да сбъркате, защото тиквичките са вкусни, тиквичките са лесни за обработка, тиквичките се приготвят бързо!

ДОБЪР АПЕТИТ!

comments icon Коментари  (18)

Добави коментар
  • Milena Ivanova2014-07-01 20:59:52

    Изглеждат много апетитни!

    • Гисчо2014-07-01 21:17:25

      Класически пържени тиквички са с истинска класика! :) И наистина са вкусни! :)

  • Анонимен2015-06-28 00:14:07

    Много любимо ястие! Ако ми позволите, ще добавя няколко полезни съвета. Първо, за да си спестите бавното овалване парченце по парченце, по-добре сложете лъжица брашно в чиста найлонова торбичка, после пъхнете вътре две шепи търкалца тиквичка и размачкайте внимателно. Ето ви готова набрашнена цяла тиквичка за няколко секунди. Колкото до пърженето, ползвайте метална кошничка. Продават се в "левчетата". Така си спестявате бавното вадене на готовите тиквички парче по парче с вилицата.
    Поздрави и бон апети!

    • Гисчо2015-06-28 00:28:33

      Благодаря много за чудените улесняващи всеки готвач съвети! Надявам се да включвате и друг път с такива ценни съвети! :)

  • yanetyy2017-06-01 08:29:07

    Много обичам пържени тиквички с млечен сос! Както ги приготвих, вкъщи замириса на лято!Страхотна рецепта! Благодаря за предложението!
    Поздрави и още много кулинарно вдъхновение! :)

    • Гисчо2017-06-01 12:02:27

      Точно! Пържените тиквички носят аромата на лятото! А и са толкова вкусни! :)

  • Реалист2017-06-10 21:54:33

    Може да се режат по дължина, за да не се налага да се обработват кръгче по кръгче.

  • Ина2017-06-15 17:03:52

    Обичам тези тиквички! Един въпрос, Гисчо - обелваш ли тиквичките?

    • Гисчо2017-06-16 09:48:48

      Не, не беля тиквичките преди пържене, защото много отпускат, така остават по-стегнати :)

    • Ели2017-08-02 13:18:23

      Станаха чудесни. Използвах кутия от сладолед, за да ги овалям в брашното, много бързо и лесно! Само не забравяйте да затворите добре капака;)

    • Тони Попов2019-06-04 16:41:56

      Направете брашняна каша, малко по рядка от боза и топете тиквичките в нея преди пърженето. Олиото ще остане чисто и тиквичките стават по хубави. След пърженето ги слагайте на домакинска хартия за да им поеме излишната мазнина. Така няма да станат мазни.
      Това са все практики на професионални готвачи.

    • Сашо2019-07-24 22:13:55

      Брашняната каша с вода ли?
      Няма ли да цвърчи в олиото?

    • Анонимен2021-09-02 13:16:11

      Не, няма да цвърчи и пръска! Не си позволявам да слагам сол нито отначало, нито в "бозата" заради опасения от пръскане. Осволяваме ги после, а може и в чесновия сос да сложим сол.

    • Анонимен2021-09-02 13:17:28

      Разбира се, не прекаляваме с осоляването! :)

  • Моника2020-05-05 14:19:54

    Чудесна рецепта! Само че аз вместо само брашно, към 3 с. л. от него, добавям по 1 с. л. галета или царевично брашно (което имам налично в момента) и натрошен (или смлян - зависи как го предпочитате) корнфлейкс. Стават просто уникални тиквички!

  • Jasen2022-07-01 04:35:00

    Любимите ми тиквички! Единствено добавям малко масло към края на пърженето и малко зехтин в соса. Благодаря!

  • Про Шеф2022-07-20 09:24:44

    Осоляването на тиквичките в началото е добра стъпка за изваждане на водата от тях, но след това обезателно трябва да се подсушат, преди да ги оваляте в панировката. Колкото по-сухи са тиквичките, толкова по-хрупкави ще станат. И след като се изпържат, незабавно се посоляват. Ако се притеснявате да не станат солени, просто опитайте една тиквичка и вижте колко сол й трябва. Но пърженото трябва да се соли, ВЕДНАГА СЛЕД КАТО се изкара от олиото иначе солта не полепва по храната. Елементарни правила за готвене, пичове :)

  • W22023-08-29 09:34:08

    Едно от петте ми любими ястия, евър!
    Аз ги правя по-различно; обелвам, измивам и режа на дебели трахули (кръгчета). Не използвам брашно! Пържа, отцеждам мазнината и нареждам в по-голяма купа (примерно). Заливам с предварително разбъркан сос - кисело мляко, 1 ч.л. сол, 1с.л. ябълков оцет, чесън и малко копър. Подреждам ги на пластове- ред тиквички, ред заливка…. Това отива в хладилник за да стегне соса. По този начин ги приготвяше баба ми, после майка ми, сега аз (-; Наздраве!

Добави коментар

Име
Коментирай