Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Яйца по бенедиктински

print icon

products icon Необходими съставки:

  • хляб
    2 кръгли хлебчета
  • яйца
    4 броя
  • бекон
    8 парчета
  • магданоз
    1/2 връзка
  • За сос Холандез
  • жълтъци
    2 броя
  • краве масло
    80 грама
  • лимонов сок
    1 супена лъжица
  • бял пипер
    1/4 чаена лъжица

recipe icon Рецептата:

Какво представляват яйцата по бенедиктински? Яйцата по бенедиктински представляват вкусна и засищаща закуска, с американски произход, чиито основни елементи са яйцата, шунка или бекон и сос Холандез. Рецептата за яйца по бенедиктински е лесна, а резултатът е закуска, която ще направи всяка една сутрин по-смислена и по-усмихната. Ако ви предстои дълъг и натоварен ден и не се знае дали няма да се наложи да пропуснете обяда, яйца по бенедиктински е закуската подходяща за вас, защото ще ви даде много сила и енергия. Ако пък допълните яйцата по бенедиктински с порция свежа салата, то тази комбинация може да бъде сервирана и като обяд, а защо не и за вечеря.

  1. Първата стъпка от рецептата за яйца по бенедиктински е приготвянето на сос Холандез. Как се приготвя сос Холандез? Разбивате на водна баня жълтъците, след което добавяте към тях 1 супна лъжица хладка вода, лимоновия сок, ½ чаена лъжица сол и белия пипер и разбърквате, като накрая добавяте и кравето масло. Разбърквате до получаване на гладък сос.
  2. В нагрят тиган, най-добре с незалепващо покритие, без мазнина поставяте парченцата бекон и ги запичате докато придобият лек хрупкав загар. Вместо бекон може да ползвате и шунка. Разрежете хлебчетата на две и ги изпечете за кратко в същия тиган. В оригиналната рецепта, за приготвянето на яйца по бенедиктински се ползвате английски мъфини, а английските мъфини не са мъфини, такива, каквито ние ги познаваме, а малки хлебчета, затова и вие спокойно може да замените английските мъфини с кръгли хлебчета.
  3. Яйцата по бенедиктински се приготвят с поширани яйца, точно както поширате яйцата, когато приготвяте яйца по панагюрски. За да поширате яйцата слагате вода да заври, като добавяте към нея 1 супена лъжица оцет. След като заври разбърквате с лъжица, за да се получи “водовъртеж” в тенджерката и пускате в него едно по едно яйцата. Варите 2-3 минути и ги изваждате с решетъчна лъжица. Целта е яйцата да останат рохки, затова внимавайте да не ги преварите.
“Сглобявате” яйцата по бенедиктински като върху всяка половинка от хлебчетата поставите препечен бекон, върху него поширано яйце и накрая ги залеете със сос Холандез. Преди сервиране може да поръсите със ситно нарязан магданоз.

Рецептата за яйца по бенедиктински е изпълнена!

notes icon

Яйцата са засищащи, а рецептите с яйца са бързи и лесни. Точно затова рецептите с яйца са задължителна част от списъка с бързи рецепти. Българската класика в рецептите с яйца е сиренето по шопски. Сиренето по шопски е спасението, както за всеки гладен студент, така и за всяка закъсняла домакиня, която се пита “какво да приготвя набързо за вечеря?” Сиренето по шопски е вкусно и лесно ястие със сос, което ще зарадва любителите на вкусната домашна храна. Яйцата на фурна с пресен лук пък са още по-бързо решение, но също толкова вкусни и засищащи. Рецептата за яйца по панагюрски също влиза в списъка със специалитети от българската национална кухня готови за нула време. Яйцата по панагюрски също са засищащо ястие с вкусен сос, ястие, което присъства често на българската трапеза.

ДОБЪР АПЕТИТ!

Покажи ми всички рецепти за:

comments icon Коментари  (14)

Добави коментар
  • Анонимен2014-06-25 04:14:06

    Адски Благодаря,Супичкааа:)))
    направено и много вкусно,както и много от останалите ти рецепти
    Благодаря че ви има,вие сте моите помощници
    Елена

    • Гисчо2014-06-25 04:21:06

      Радвам се много, че яйцата по бенедиктински са се получили добре! Благодаря много и за гласуваното доверие в рецептите на Супичка! Да ви е сладко! :)

    • Cvetakis Cvetkov2015-12-06 20:12:43

      а каква трябва да е темперетурата на водната баня ?

    • Гисчо2015-12-06 20:45:06

      Водата не трябва да завира! :)

    • STANISLAV2024-02-25 04:29:09

      Какви са тия ГЛУПОСТИ ????? АКО ПУСНЕШ ЯЙЦЕ БЕЗ ЧЕРУПКА ВЪВ ВРЯЩА ВОДА СЕ ПОЛУЧАВА ОМЛЕТ ВЪВ ВОДА !!!!!!!

  • Vassilena Bentcheva2015-02-04 06:20:18

    Здравейте! Благодаря за полезните рецепти и идеи. Предложението ми е да дадете на читателите рецепта и за английски мъфини, защото Яйцата по бенедиктински просто не са същите ако са направени с кръгло хлебче от магазина. Мисля, че би било полезно да има и рецепта за оригиналния хляб, с който се сервират пошираните яйца и бекона за да се получи завършен вид на тази вкусна закуска. Поздрави.

    • Гисчо2015-02-05 17:36:44

      Чудесна идея наистина! Хлебчетата за яйца по бенедигтиснки наистина се приготвят лесно и е много добра идея да ги включа в Супичка! Ще последвам препоръката и скоро ще се появят! :)

  • Tanya2017-08-26 13:58:41

    Ако някой не е пробвал да ги направи!Страшно вкусна рецепта,и за закуска и за вечеря,соса холандез сам по себе си не е вкусен ,но в тази комбинация нямам думи:)Браво Гисчо,пробвала съм доста твои рецепти и винаги няма грешка;)

    • Гисчо2017-08-28 19:34:13

      Яйцата по бенедиктински са много ефектно и много вкусно ястие! Става и за закуска, и за обяд, и за вечеря! Винаги добре идея! Много се радвам, че рецептата Ви е харесала!

  • Ариадна2018-11-22 22:16:57

    Здравейте , много харесвам “супичка” и черпя много идеи защото рецептите са много точни и няма как да не се получи. Пиша по повод на соса аз си му казвам холандски и много го харесвам, даже го правя на “око” толкова съм му свикнала сол и лимонов сок на вкус около 50 гр вода и яйцата цели при непрекъснато бъркане се сгъстява и пак е страхотен. Пробвайте

  • Доко2020-06-10 12:46:19

    "бекон 8 парчета"
    На колко грама са равни 8 ПАРЧЕТА бекон ?
    Парче каква мерна единица е ?

    • Атраджан2021-01-31 03:37:45

      Доко, по твоя край бекон не ядете често май... ????

Добави коментар

Име
Коментирай