Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Салата Цезар

print icon

products icon Необходими съставки:

  • салата айсберг
    1 бр
  • жълтъци
    2 бр
  • горчица
    2 чаени лъжици
  • аншоа
    4 филенца
  • зехтин
    2/3 чаена чаша
  • чесън
    2 скилидки
  • оцет
    1 чаена лъжица
  • филийки хляб
    2 бр
  • пармезан
    50 гр
  • по желание
  • пилешко месо
    100 гр

recipe icon Рецептата:

Ситуацията с рецептата за салата Цезар е аналогична на ситуацията за салата Капрезе, сос Болонезе или пък ризото по милански - всеки знае как се приготвят и всеки има своя собствена рецепта. Рецептата за салата Цезар на Супичка няма претенции да е най-точната и единствена рецепта за салата Цезар, но следва всички основни правила при приготвянето на класическа салата Цезар и има характерния за салатата вкус. Салата Цезар е една от най-популярните и обичани салати в цял свят, салата, която често намира място в менютата на ресторантите. Салатата Цезар е чудесно начало на менюто, когато посрещате гости. Ако пък към класическата салата Цезар добавите и филенца изпечено на грил пилешко и приготвите салата Цезар с пиле, то вие ще получите лека и вкусна вечеря.

  1. Първата стъпка от рецептата за салата Цезар е подготовката на крутоните. Нарязвате багетата/хляба на едри кубчета, слагате ги в тава, посолявате ги, поръсвате с черен пипер и зехтин, разбърквате и печете в загрята на 200 градуса фурна за 8-10 минути, като разбърквате от време на време.
  2. Докато крутоните се пекат с блендер разбйите всички съставки за соса - жълтъците, филетата аншоа, чесъна, зехтина, оцета и горчицата. Накъсвате салатата айсберг и изсипвате дресинга, след което разбърквате. По оригиналната рецепта салатата Цезар не се приготвя не със салата айсберг, а с маруля. Но тъй като марулята не се намира на пазара целогодишно, често приготвяме салатата Цезар със салата айсберг, защото е сочна и хрупкава по подобен начин.
  3. Разбърквате добре салатата с дресинга, а след като крутоните се изпекат добавяте и тях.Салата Цезар с пиле:
За да стане вашата салата Цезар още по-засищаща може да я допълните с пилешно месо. Изберете пилешки филенца бяло месо, овкусете ги със сол, пиле и малко зехтин, след което ги изпечете най-добре на скара или оребрен тиган. Добавете изпечените пилешки филенца към салатата Цезар и получавате вкусна и богат салата Цезар с пиле.
Рецептата за салата Цезар е изпълнена!

notes icon

Салатата Цезар спада към модерните салати, които са част от менюто на много заведения. Какви други модерни салати може да приготвим удома? Много лесна и много подходяща за българския вкус е и салатата Капрезе. Салатата Капрезе е типичен представител на италианската кухня и освен като вкусна салата може да бъде сервирана и като леко предястие. Пълна с витамини и богата като вкус е и друга модерна салата - магданозената салата Табуле. Табуле е ливанска салата, която се приготвя с голямо количество магданоз, освежена с лимон и мента. Салатата Табуле е чудесно допълнение към менюто на всеки, който се опитва да се храни здравословно.

ДОБЪР АПЕТИТ!

Покажи ми всички рецепти за:

comments icon Коментари  (12)

Добави коментар
  • Гергана Лазарова2014-03-24 16:19:53

    Гисчо, с удоволствие бих си я хапнала вместо основно, чудесна е!
    Поздрави и хубав ден. :)

    • Гисчо2014-03-24 17:02:06

      Да, салатата Цезар, особено салата Цезар с пиле е засищаща и свежа, чудесна идея и за леко основно ястие! :)

  • Тази салата е страхотна, преди няколко дни я опитах в едно заведения и толкова много ми хареса, че днес съм решил да си я направя сама у нас и дано се получи.Снимките са много свежи и според мен това е страхотна вечеря за идващите горещи топли дни, хем да ти е леко на стомаха като си легнеш, хем и да си се надял здравословно.Преди това доста често си правехме салата Цезар,но никога в комбинация с месо, така и с царевичката и месото и зелената салата ще се придаде уникален вкус.

    • Гисчо2014-03-28 23:22:23

      Царевицата не е част от класическата салата Цезар, но пък след като ви харесва нищо не пречи да допълните тази класическа рецепта :) Безспорно салата Цезар може да бъде сервирана като леко основно ястие, независимо дали ще е салата Цезар по класическа рецепта, или пък салата Цезар с пиле като разбира се, салатата Цезар с пиле е по-засищаща :)

  • Анонимен2020-04-18 14:47:25

    Аншоата може ли да се замени или пропусне?

    • Гисчо2020-04-18 16:58:59

      Може да я пропуснете, въпреки, че е съставка на класическия сос за салата Цезар :)

Добави коментар

Име
Коментирай