Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Бадемови сладки Амарети

print icon

products icon Необходими съставки:

  • бадеми
    250 грама
    сурови смлени
  • пудра захар
    1/2 чаена чаша
  • белтъци
    2 броя
  • ванилии
    1 брой

recipe icon Рецептата:

Бадемовите сладки Амарети могат да бъдат наречени още ореховки с бадеми, тъй като много напомнят на класически ореховки. Бадемовите бисквити Амарети обаче носят финия, но интензивен аромат на бадеми. Бисквитите Амарети идват от Италия и може би точно затова тези бадемови сладки са изключително подходяща компания за следобедното ви еспресо. Приготвените удома Амарети са и чудесна идея за вкусна почерпка със или без специален повод. 

  1. Първата стъпка от рецептата за бадемови сладки Амаретие подготовката на бадемите. Може да приготвите бадемовите сладки или с готови смлени бадеми, или да смелите бадемите сами. Към смлените бадеми добавяте пудрата захар и разбърквате добре, за да се разпределят равномерно.
  2. Към сместа от бадеми и пудра захар добавяте белтъците и ванилията малко по малко при непрекъснато бъркане до получаване на лепкаво тесто.
Застилате тава с хартия за печене. От тестото оформяте топчета с желаната от вас големина и ги нареждате в тавата. Печете бадемовите бисквити Амарети в предварително загрята на 180 градуса фурна за 12-13 минути докато придобият леко златист цвят. Оставяте бадемовите сладки да изстинат и след това ги отделяте от хартията за печене.

Рецептата за бадемови сладки Амарети е изпълнена!

notes icon

Бадемовите бисквити са чудесни дребни сладки, които се приготвят лесно и с които може да зарадвате своите гости. Какви други дребни сладки може да приготвим удома? Много вкусни и много сполучливи са и класическите ореховки, както и обичаните от всички сладки целувки. Традиционни и обичани са и меденките, които може да слепите с любимия домашен конфитюр. Не са за подценяване и сладките с тахан халва, които носят интересни вкус и аромат на тахан.

ДОБЪР АПЕТИТ!

Покажи ми всички рецепти за:

comments icon Коментари  (20 от 21)

Добави коментар
  • loves green kitchen2014-03-05 04:14:16

    Изглеждат много добре :)

    • Гисчо2014-03-05 05:11:12

      Да, големи симпатяги са тези бадемови бисквити! А колко е лесна рецептата само! :)

  • Гергана Лазарова2014-03-05 06:53:46

    Домашните амарети са много по-добри от купените, докато с ореховките не се забелязва толкова. Не съм обаче най-големият любител на бадеми... Пердпочитам ореховки. Ама твоите, Гисчо, са така апетитни, че бих си отмъкнала една амаретка. :)
    Поздрави!

    • Гисчо2014-03-05 15:37:59

      Много се радвам, че намираш моите домашни бадемови бисквити Амарети апетитни :) Аз пък обичам приготвените с бадеми сладки, много са плътни и засищащи :)

  • Анонимен2014-03-05 17:53:03

    Белтъците разбиват ли се сняг или само се разбъркват леко?

    • Гисчо2014-03-05 18:04:49

      Не, не е необходимо белтъците за бадемовите сладки да се разбиват на сняг, което прави приготвянето им още по-лесно ;)

  • Петя2014-03-08 21:03:58

    Здравейте! Едвам ги изчаках да изстинат малко ... станаха много вкусни! Половината поръсих с настъргани бадеми, но другия път всичките ще ги поръся. Вкусът на бадеми е още по-интензивен.

    • Гисчо2014-03-09 01:17:48

      Много се радвам, че бадемовите биксвити са ви харесали! Чудесна идея за добавка към кафето са :) А пък с допълнително бадеми върху тях са станали и много по-интересни! :)

  • Анонимен2014-05-22 23:21:10

    Здравейте! Преди да си задам въпросите, нека уточня, че съм мъж и лаик в готвенето ;-).
    За смлените бадеми коя мярка е правилната: 1 ч.ч. или 250гр.? Двете със сигурност НЕ СА едно и също. 1 ч.ч. вода е около 250гр., а бадемите със всичкия въздух помежду си имат доста по-малко относително тегло. Моите 250гр. бадеми станаха около 2 ч.ч. след като ги смелих.
    Та така, след известни колебания относно мерките, реших да взаимствам от други рецепти. Добавих още 50-60гр захар (този път на кристали; общо стана ~130гр захар). Добавих още 1 белтък и четвърт ч.ч. брашно. Резултатът не беше лош, но май не перфектен, въпреки че съквартирантът ми ги хареса много. Отвън лепкаво-хрупкава коричка, а отвътре като че ли лееееко тестяно/недоопечено. Успях да ги снимам:
    https://drive.google.com/file/d/0B2RJ4bz8ofPORnItOVpubnI1dm8/edit?usp=sharing ;
    разрез: https://drive.google.com/file/d/0B2RJ4bz8ofPOZnhoX3F4UGZzVVU/edit?usp=sharing
    Мисля си, че причините за леката забележка, която имам към резултата може да са в големите белтъци (размер XL), може да са и в това, че надух фурната докрай за известно време. Обаче май ако бях успял да ги направя със сплескана форма, нямаше да има проблем.
    И тук идва въпросът: как ги правите със сплескана форма? Това тесто много се лепи. След като наредих безформените парченца тесто в тавата, усвоих своеобразен чалъм да ги направя малко по-кръгли: с пръста вертикално надолу подхващам и въртя парчецето тесто, като постепенно и спираловидно си издърпвам пръста нагоре докато се 'отърве' от тестото. Така позаприличаха на нещо, но въпросът ми е за сплескването... По-късно някъде прочетох, че с вилица може да се натисне отгоре. Но няма ли да залепне? Може би вилица, намазана с олио?
    Благодаря ви предварително.

    • Гисчо2014-05-22 23:33:52

      Здравейте!
      Вашите бадемови сладки изглеждат много апетитно! Аз лично нямам никакви забележки към външния им вид. Смятам, че са станали "рошави", тъй като с добавените брашно и захар сместа е станала твърде гъста. Иначе, що се отнася до мерките, става дума за 200 грама сурови бадеми. Не знам защо се е получило такова разминаване при вас, пък и не мога съвсем точно да се ориентирам, защото вашата приготвените от вас Амарети са били по сборна рецепта :)
      Аз оформям сладките с ръце и стават топчета, няма проблем ако сместа не е твърде гъста. Винаги, когато тестото е твърде лепкаво пробвайте да оформите сладките с мокри ръце, по принцип помага :)
      Надявам се да съм била от полза и да съм дала отговор на зададените въпроси! :)

    • Анонимен2014-05-24 02:45:42

      Здравейте отново,
      Благодаря за бързия отговор! И да, този трик с мокрите ръце със сигурност ще гледам да го запомня :-)
      А за мерките, щом казвате 200гр., така и ще разбирам рецептата вече.

      Иначе в крайна сметка и аз нямам забележки за външния вид, но ако ги бях направил по-сплескани, предполагам нямаше да остане място за по-мека вътрешност - щяха целите да са хрупкави. Но пък с времето се овлажниха и омекнаха целите така или иначе.
      Между другото наистина е интересно как светкавицата на апарата прави сладките лъскави и апетитни.

      Като цяло съм доволен от резултата. Сега планувам да пробам някакъв фъстъчен или сусамов аналог. За по-евтино ;-)
      Благодаря още веднъж.

    • Гисчо2014-05-24 05:30:38

      Бадемовите сладки не стават хрупкави, мекички си остават и леко лепкави. Тъй че, струва ми се, вашите са се получили точно както трябва! :)

  • Venelina Darakeva2014-12-16 02:41:24

    И тези ги приготвих - станаха страхотни! Честно казано ми допадат повече от ореховките (но и аз съм голям фен на бадемите!). Реших да експериментирам и сложих по един цял бадем на част от сладките - станаха много сладурски :) Също така промених и рецептата по свой вкус, за да добавя шоколад (отделих малко смес и добавих натрошени парченца шоколад), шоколадът се разтопи и се смеси със сместа - резултатът е много сладък и адски вкусен (не изглеждат и зле!). Искам да попитам дали е възможно да ги направя като традиционни cookies? С парченца шоколад?

    • Гисчо2014-12-16 03:10:37

      Да, според мен ще се получат, не виждам причина да не станат :) Ще станат бадемови бисквити с шоколад :) Ще се радвам да споделиш опит ако ги приготвиш така :)

  • Maria D2015-06-30 06:36:56

    Здрасти, Супичке, вдъхновител на мързелите! :-)

    Напоследък съм се зазяпала доста в кулинарни блогове защото ми действат успокоително, за разлика от много други сайтове. Само дето този вид успокоение не е подходящо за задните ми части... ;-) Текат ми лигите по разни засукани и очевидно вкусни неща, ама много сложни и времеядящи... А и повечето продукти да имаш, все един-два важни липсват! Сигурно с повече готвене се развива нюх и пазаруваш по-добре и използваш повече заместители, а и се сещаш какво да направиш с останалите продукти. При мен такава организация липсва...

    Айде стига толкова с личните ми проблеми ;-)... Тези сладки ми се видяха най-лесното сладко нещо, което мога да сътворя. Направих 1/2 дозичка, само 6, за проба. Направих ги с различна големина. Хубаво е, че не се разпльокват защото имам лоши спомени от производството на една огромна сладка в тавата.;-) Аз ползвах бадемово брашно и сложих доста по-малко захар, защото не обичам прекалено сладки неща. Отгоре реших да сложа за фасон малко счукани бадеми и малко кафява захар, като смятах, че бадемите и захарта ще се запекат и инкорпорират в сладките, но това не се случи, дори и като им дадох голям зор отгоре. Ами за толкова мързеливо нещо, доволна съм от резултата... :-) Дори и на други хора могат да се покажат!;-) Могат и за нула време да се забъркат ако няма човек нищо подходящо за непредвидени гости, да речем. Не цапат съдове и миксери... А бе, убава мързелива работа! Ще ти ги пратя фотографирани, но истината е, че украсата не стои върху сладките в действителност.;-)

    • Гисчо2015-06-30 13:37:33

      Бадемовите сладки амарети са едни от моите любими дребни сладки! Невероятно ароматни и толкова подходящи за компания на кафето. Много се радвам, че и при теб са се получули добре!

  • Мария2017-12-20 22:08:26

    Здравейте, чак сега попадам да чудесните ви рецепти и нямам търпение да ги изпробвам за тази Коледа!
    Имам един два въпроса относно сладките
    Пише 250 грама бадеми, това е грамажа на смлените бадеми или 250 цели бадеми ги смилям!
    Белтъците предполагам предварително ги разбърквам след което ги прибавям към бадемите и последно разбъркването през цялото време е без миксернали така?
    Предварително благодаря за отговора!

    • Гисчо2017-12-21 12:17:49

      Здравейте,
      Да, първо разбивате белтъците и после смесвате. А грамажът на бадемите е 250 грама без значение дали са цели или смени :)

  • Мими2017-12-23 23:00:13

    Първо трябва ли да се разбият белтъците с миксера преди да се добавят към бадемите? Изглеждат чудесно

  • Ивелина К2018-12-28 23:39:26

    Идеално допълнение към сутрешното ☕ кафе!Леко промених рецептата,като вместо пудра захар,сложиш Стевия на прах.И пак си станаха както ги описвате

Добави коментар

Име
Коментирай