Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Фондю със сирена

products icon Необходими съставки:

  • сирене
    1 кг
    твърдо сирене ементал/грюер/гауда
  • краве масло
    30 грама
  • чесън
    2 скилидки
  • бяло вино
    350 мл
  • царевично брашно
    1 супена лъжица
  • черен пипер
    1/2 чаена лъжица
  • индийско орехче
    1/2 чаена лъжица
  • хляб
    300 грама

recipe icon Рецептата:

Какво е Фондю? От къде произхожда Фондю? Как си приготвя Фондю? Все по често по магазините за домашни потреби се появяват малките “казанчета”, но малко хора се престрашават да приготвят Фондю удома. Думата Фондю идва от френски, от глагол, който означава “разтапям”, но за голяма изненада на всички, Фондю не е родом от Франция. Фондю всъщност произлиза от Швейцария и е едно от характерните за Швейцария национални ястия, които се приготвят в съд, наподобяващ малък супник, от огнеопорен материал, например чугун, който се загрява. Фондю може да се приготви с различни съставки - месно фондю, фондю с шоколад, фондю с морски дарове, но най-често фондю се приготвя със сирена. За приготвянето на фондю със сирена се ползват само твърди сирене, което е съвсем логично имайки предвид швейцарския произход на ястието, тъй като твърдите сирена (приличащи на твърд български кашкавал) са характерни за Швейцария. Ако се чудите с какво да изненадате приятелите си, или пък искате да приготвите романтична вечеря за любимия човек за Свети Валентин, фондю със сирена е чудесна идея. Фондю със сирена се приготвя лесно, фондю със сирена е изключително ароматно, фондю със сирена и много вкусно!

  1. Първата стъпка от рецептата за фондю от сирена е подготовката на сирената. Обелвате кората на сирената, които имат кора и ги нарязвате на едри кубчета. Задължително изберете твърди сирена, а не френски от типа на бри или камембер, тъй като те се пресичат при затопляне и сместа става на бучки, а не гладка кремообразна. Намажете тенджерката за фондю с чесън и оставете скилидките в тенджерката.
  2. Добавете маслото и сложете съда на котлона, а след като се загрее добавете ⅓ от виното и няколко кубчета от сиренето. Разбърквайте непрекъснато с дървена лъжица и след като сиренето се разтопи добавете отново от виното и още една порция сирене. Отново бъркате и след разтопяване добавяте отново вино и сирене и така, докато сирената се разтопят и се получи гъста кремообразна смес.                              Когато сирената са разтопени разтворете царевичното брашно в малко вино и ги добавете към фондюто, като разбъркате добре. Накрая добавете черния пипер и индийското орехче и около ½ чаена лъжица сол и разбъркайте добре.
  3. Нарязвате хляба на едри кубчета, толкова големи, че да могат да се забучат на виличките за фондю и да стоя стабилно, когато ги потапяте в тенджерката. Изберете малко по-сух хляб, защото много мекия хляб ще се разпадне, когато гребнете от сместа със сирената.                       Слагате готовото фондю върху поставката си, а отдолу слагате запалена чаена свещичка, която да поддържа тенджерката топла и сместа течна, за да може да си топвате хлебчетата спокойно.
Рецептата за фондю със сирена е изпълнена!

notes icon

Фондю със сирена наистина е много подходяща идея за романтична вечеря. Една истинска романтична вечеря няма да бъде истинска без един вкусен фин десерт. Какво по-подходящо от едно кремче! Баварският крем е не само много вкусен, но и много фин и нежен десерт. Портокаловият крем с кисело мляко е друг лек и свеж крем, който се приготвя бързо и е много подходящ за завършек на всяка вечеря. Друг вкусен и лек крем е банановият крем, който също се приготвя бързо и заслужава вашето внимание.

ДОБЪР АПЕТИТ!

Покажи ми всички рецепти за:

comments icon Коментари  (12)

Добави коментар
  • Гергана Лазарова2014-02-14 19:09:35

    Не съм опитвала, но си представям разтапящата вкусотия... :)
    Вълшебен ден, Гисчо!

    • Гисчо2014-02-14 19:11:14

      Фондю със сирена е невероятна вкусотия! Опитай при първа възможност, със сигурност ще ти хареса! :)

    • Марги2017-01-22 19:18:06

      От къде да си купим такова фондю

    • Гисчо2017-01-22 22:50:12

      Общо взето е лесно да се намери. В много от по-големите магазини за домашни потреби можете да откриете фондю. Също и в Лилд често се появява :)

  • Анонимен2014-02-14 19:11:06

    Разкошно фондю и великолепно предложение! Чак ме замисли да си купя прибор. Този на ток ли е или на газ? Снежана

    • Гисчо2014-02-14 19:16:22

      Само тенджерка фондю е, без собсвено загряване. Слага се директно на котлона, много удобно! След това температурата на фондюто се поддържа или със запалена свещичка, или с едни специални нещица за подгряване със спирт :)

    • Gergana Filipova2014-02-15 00:06:32

      Оле, какво съвпадение, преди малко се върнах от магазина с току що купено керамично фондю и сирена (ементал, синьо и топено) :) залавям се :) а виното е снежно (Snow Wine -българско)
      Заменям черния пипер с бял, специално за човека който го правя (не обича черен) :)

    • Гисчо2014-02-15 00:12:59

      Фондюто е чудесна идея за Свети Валентин, поне според мен! :) Приказна романтична вечер ви пожелавам! И да ви е сладко! ;)

  • al2014-02-15 02:43:47

    Здравейте! Някой от вас би ли могъл да сподели от какъв порядък е цената на подобен уред в момента? Преди няколко години много исках да си купя, но бяха скъпи. Благодаря!

    • Гисчо2014-02-15 11:00:12

      Цените варират в зависимост от материала най-вече. Но за около 50-60 лв може да се купи стабилен съд за фондю :)

  • Любомила2019-04-22 17:49:10

    Здравейте! А някой може ли да сподели рецепта, но с български кашкавали? или дали някой от оригиналната рецепта може да бъде заменен?

    Поздрави,

    • Гисчо2019-04-23 20:00:16

      Ако е много твърд кашкавал, може да се замени, тъй като за приготвяне на Фондю се ползват твтрди, зрели сирена.

Добави коментар

Име
Коментирай