Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Бобена салата

print icon

products icon Необходими съставки:

  • боб
    1 чаена чаша
  • магданоз
    1/2 връзка
  • оцет
    1 супена лъжица
  • олио
    3 супени лъжици
  • лук
    1 глава

recipe icon Рецептата:

Бобената салата с лютеница. Това най-често имаме предвид, когато поръчаме двойка кебапчета или двойка кюфтета с гарнитура в близкото кръчме. Бобената салата си е истинска класика сред гарнитурите и е малко далеч от класическото разбиране за свежа салата. Затова пък бобената салата е много засищаща и е чудесно мезе за една малка ракия. Рецептата за бобена салата е много лесна, подходяща за всеки начинаещ готвач. Безспорен плюс на бобената салата е, че може да я приготвите предварително и да я оставите да престои в хладилника, без да се притеснявате, че ще загуби от вкуса си, напротив - вашата бобена салата ще се овкуси още по-добре и ще бъде още по-вкусна.

  1. Първата стъпка от рецептата за бобена салата е избора на боб. Най-добре е да изберете по-едър боб, като този на снимките, защото той остава по-стегнат при варене. Разбира се, може да ползвате и дребен бял боб, или боб от вашия любим сорт.Както при всички ястия с боб, така и при бобебата салата е необходимо бобът да бъде подготвен предварително. Залейте боба с вода и го оставете да се накисне за една нощ. На следващата сутрин го прецедете, добавете вода и го сложете да заври без сол. След като заври изсипете водата и налейте нова, сложете боба отново на котлона и го оставате да ври докато омекне. Времето за увиране на боба е различно и зависи от сорта на боба. Важно е да следите бобът да не се развари, както при бобът яхния например. Бобът за бобена салата трябва да остане стегнат, за да не се разкашка в салатата.
  2. Прецеждате боба и го оставяте на страна. Нарязвате лука на ситно и го добавяте към отцедения боб. Може да ползвате всякакъв вид лук, а през зимните месеци може да замените лука с праз. Червеният лук е най-подходящ, тъй като е много сочен и не толкова лют, а с малко по-мек вкус.Нарязвате магданоза на ситно и също го добавяте към боба.
  3. Добавяте олиото и оцета и 1 чаена лъжица сол и разбърквате добре. Бобената салата е готова за сервиране, но най-добре е да оставите салата да престои 10-15 минути преди консумация, за да бъде добре овкусена.
Рецептата за бобена салата е изпълнена!

notes icon

Бобът идва в Европа с великите географски открития, но оттогава е минало достатъчно време, за да се превърне бобът в основен продукт в българската национална кухня. Боб чорбата се смятам за едно от най-характерните за българката кухня ястия, с което често посрещаме и гощаваме чуждестранните гости. Бобът е задължителен за трапезата на Бъдни вечер, когато ако не под формата на боб чорба, бобът присъства под формата на боб яхния, или пък боб на фурна или пък под формата на истинския бобен деликатес - пълнени чушки с боб. Бобът, освен много вкусен и засищащ, е и изключително полезен, така не изберете своята рецепта с боб и включете боба в своето меню.

ДОБЪР АПЕТИТ!

Покажи ми всички рецепти за:

comments icon Коментари  (12)

Добави коментар
  • Маги2014-02-07 00:01:34

    Ето сега как ме подсети за тази салатка, май ще тичам до магазина!
    Прегръдки :)

    • Гисчо2014-02-07 00:12:38

      Бобената салата си е истинска класика! Точно както всички ястия с боб, като например боб чорба или пък боб на фурна! А толкова често ги забравяме! ;) Тичай до магазина за вкусен боб ;)

  • Анонимен2014-02-20 02:55:43

    Към тази салата аз прибавям и червена печена чушка и кисели краставички.Става супер.

    • Гисчо2014-02-20 18:51:22

      И аз понякога добавям печени червени чушки и наистина страшно много отиват на бобената салата! Толкова вкусна и засищаща! Пък и чудено мезе за ракия, или пък гарнитура! :)

  • Анонимен2015-05-23 01:25:58

    Отново страхотно предложение за студентска вечеря! :D
    Ще сме благодарни, ако в блога намери място и рецептата за боб яхния!
    Поздрави!

    • Гисчо2015-05-25 17:20:34

      Рецептата за боб яхния все не може да се вреди и да влезе в блога, а вече наистина е крайно време! Обещавам да се появи скоро! ;)

  • yanetyy2016-01-09 02:59:10

    Много обичам бобена салата, а скоро не се бях сещала за нея!Страхотна рецепта!
    Ще се радвам, ако бъдат качени още рецепти за нахут например-една също доста интересна и вкусна храна!
    Хубава вечер!

  • Анонимен2016-03-16 19:57:39

    Къде могат да се намерят сушени чушки, не съм виждала в магазините досега...

    • Гисчо2016-03-16 22:48:44

      Има ги в много магазини. На щанда със зеленчуците, при суровите семена и ядки :)

  • Галя2017-02-08 11:42:36

    Опитайте да сложите джоджен - става божествено!

    Също така сме опитвали със сушени домати, маслини и кисели краставички. :)

    • Гисчо2017-02-09 19:28:30

      Даааа, джоджен, особено пресен ще бъде много много подходящ! :)

Добави коментар

Име
Коментирай