Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Руло "Стефани"

print icon

products icon Необходими съставки:

  • кайма
    1 кг
  • яйца
    4 броя
  • хляб
    2 филии
  • лук
    2 глави
  • моркови
    3 броя
  • кисели краставички
    3 броя
  • чубрица
    1 чаена лъжица
  • кимион
    1/2 чаена лъжица
  • сол
    1 чаена лъжица
  • магданоз
    1/2 връзка
  • кашкавал
    100 грама

recipe icon Рецептата:

Рецептата за руло “Стефани” е класическа рецепта, част от всяка българска кулинарна книга. Рецептата за руло “Стефани” е много подходяща за моментите, когато очаквате повече гости, или подготвяте празнична трапеза, защото рулото е голямо, лесно за сервиране на филийки. Руло “Стефани” се приготвя лесно и наистина бързо, така печелите време за приготвяне например на вкусен десерт. Безспорно обаче, рулото “Стефани” има нужда от гарнитура, като подходящи са картофите под формата на картофи на фурна, картофено пюре или класическа картофена салата, или пък свежа зелена салата или зелева салата. Новакът в кухнята може без притеснение да запретва ръкави и да се захване с рецептата за руло “Стефани”, защото това е рецепта, която, подобно на всички рецепти в Супичка, също влиза в списъка с “бързи, лесни и вкусни рецепти”.

  1. Първата и най-съществена стъпка от рецептата за руло “Стефани” е подготовката на продуктите. Сварете морковите за около 10 минути, а междувременно подгответе каймата. За приготвянето на руло “Стефани” може да ползвате както свинска, така и телешка кайма, а най-добре е каймата да бъде смес. Докато подготвяте каймата сварете две от яйцата.Поставяте каймата в голяма купа. Добавяте солта и подправките, както и две сурови яйца. Накисвате филиите във вода и след като напълно омекнат ги натрошавате и също ги добавяте към каймата. Лука настъргвате, нарязвате магданоза на много ситно и ги добавяте в купата. И започвате да размесвате с ръце. Месите старателно, за да се разпределят всички съставки равномерно. Оставяте каймата настрана.
  2. Нарежете сварените моркови и краставичките на лентички. Обелете яйцата и ги нарежете на четвъртинки.Разстелете каймата върху кърпа. Каймата трябва да се разстеле в правоъгълна форма с дебелина около 1 сантиметър и приблизителна ширина близка до тази на тавата, в която ще печете рулото (например 35 на 25 сантиметра). В горната част на широката страна на “блата” от кайма наредете ред моркови, под него ред кисели краставички и накрая ред от сварените и нарязаните на четвъртинки яйца.Идва моментът, в който трябва да завиете вашето руло “Стефани”. Не опитвайте да завиете рулото с ръце, тъй като “блатът” от кайма ще се скъса. Затова хванете кърпата в горния край, в който са наредени зеленчуците и с едно движение “захлупете” и завийте надолу. Повторете движението, докато навиете цялото руло. Накрая натиснете двата края на рулото, за да “запечатате” и плънката да не излезе при печене.
  3. За изпичането на руло “Стефани” ви е необходима голяма тава, най-добре е да ползвате тавите на фурната, тъй като рулото е доста дълго. Поставете в тавата хартия за печене (така ще си спестите усилия при миенето на тавата в последствие) и върху него поставете рулото. Печете руло “Стефани” в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40-45 минути.
След като рулото е изпечено изключете фурната, поръсете го с настъргания кашкавал и го оставете в още топлата фурна, за да се разтопи.
Сервирайте руло “Стефани” нарязано на филийки с избраната от вас гарнитура.

Може да приготвите по-малко руло “Стефани” като намалите количеството на всички продукти на половина.

Рецептата за руло “Стефани” е изпълнена!

notes icon

Рулото “Стефани” безспорно е чудесно ястие за посрещане на гости. Други предложения за удобни за гости ястия, които същевременно са и типични за българката кухня са сармите. Типично зимна, много вкусна и любима рецепта е рецептата за зелеви сарми в гювеч. Сармите могат да бъдат сварени в тенджера, но приготвени в гювеч зелевите сарми придобиват и апетитна препечена коричка. Рецептата за постни зелеви сарми също може да бъде включена в менюто на всяка вечеря. Лозовите сармички могат да бъдат сервирани и като предястие и като основно ястие.

ДОБЪР АПЕТИТ!

comments icon Коментари  (20 от 55)

Добави коментар
  • Петя2014-01-17 17:54:05

    Здравейте! Винаги съм си мислела, че руло "Стефани" е нещо ужаасно трудно за приготвяне. Да, ама не! Лесно, бързо и много вкусно! Винаги се получава (вече четири пъти). Благодаря Ви за рецептата!

    • Гисчо2014-01-17 18:06:53

      И аз смятах така, докато една приятелка не приготви руло "Стефани" в мое присъствие за около половин час :) И така се престраших и аз да направя руло "Стефани" и стана много вкусно и много бързо :) Радвам се, че рецептата за руло "Стефани" ви харесва и че е ползвате отново и отново! :)

    • Деси2022-03-07 23:26:21

      Стана много вкусно, благодаря за рецептата!❤️

    • Роси2023-11-27 22:13:44

      Повече нема да правя руло Стефани щото го направих с кисело зеле и го хвърлиха после на прасето

  • Анонимен2014-02-06 00:14:39

    Imam edna edinstvena zabelejka,iaicata triabva da se ostaviat celi I d asa po sredata,za da moje pri nariazvaneto na ruloto ,da se poluchi jelania effect,a ienno qiceto razriazano na poluvina,krasivo I efikasno:))

    • Гисчо2014-02-06 00:21:10

      Да, в много от рецептите за руло Стефани яйцата се оставят цели. Аз го правя така, за да изглежда като шарена мозайка. Но всичко е въпрос на вкус и естетика! :)

  • Maria Hristoskova2014-05-28 19:27:31

    Чудно!Много вкусно стана ! ( пропуснах обаче кашкавала идва ми в повече )

    • Гисчо2014-05-28 19:30:50

      Много се радвам, че рецептата за руло Стефани ви харесва! Кашкавалът, разбира се, не е задължителен и не променя вкуса на самото руло. Той е по-скоро добавка за украса ;) Да ви е сладко!

  • Eli2015-05-14 23:39:44

    Много лесно се приготвя! Сега се пече :)

    • Гисчо2015-08-16 16:11:39

      Дано е станало вкусно! :)

  • Анонимен2015-08-15 22:15:43

    Момичета,моето руло го правя във формата за кекс,става прекрасно,красиво и всичко се реди много бързо,просто слагам половината кайма,редя всички неща,слагам другата част от каймата и готово! Бон апети....

    • Гисчо2015-08-16 16:11:12

      Много ефектно е приготвеното във форма за кекс руло Стефани! И наистина е чудесна идея за посрещане на гости!

    • Мона2019-12-03 13:48:21

      Зравейте, идеята а формата за кекс много ми допада. Може ли само да ми кажете дали я мажете или поръсвате с нещо преди да сложите каймата? Благодаря

    • Гисчо2019-12-03 18:51:28

      Намажете формата задължително с малко мазнина, за да се отлепи рулото Стефани по-лесно :)

    • Гената2022-03-11 13:43:06

      И аз го направих във формата за кекс, благодаря за страхотната идея!

  • Teodora Dobreva2015-12-03 03:26:20

    От всички рецепти, тази ми се стори най-достъпна.Подготовката мина по план, единственото своеволие, което си позволих е да разстеля каймата директно върху хартията за печене, с която си помогнах да го завия, а после директно с нея го сложих в тавата.
    В момента е в печката, но искам да споделя, че и аз като подобни коментиращи си мислех, че това е една от свръх сложните рецепти, заедно с доста други, но напоследък се развихрих в кухнята и се оказва, че нищо не е толкова трудно и всичко се получава без много зор! А супичката съм си я добавила в любими и първо влизам тук да проверя как ще ми препоръчате да сготвя замисленото. Следващата ми цел е боб на фурна.

  • Viki Chervenkova2015-12-20 19:09:45

    В плънката слагам и малко лютеница - много добре пасва като вкус, а и като цяло рулото става като че ли по-леко.
    Днес ще посрещам гости и ще го поднеса с печени картофки и гъбен сос (зелената салата е отделно).

  • Рулото се получи уникално, но явно не направих нещо, както трябва при навиването и ми се поотяори отгоре при печене.....

    • Петя2023-01-10 11:29:26

      Отворът трябва да ти дойде отдолу

  • Анонимен2017-03-26 19:21:10

    Може ли вместо върху кърпа каймата да се разстели върху свежо фолио или хартия за печене? или алуминиево фолио?

    • Гисчо2017-03-26 23:06:31

      Може! Каквото имате под ръка и каквото Ви е удобно! :)

  • tissi2017-11-14 12:45:06

    Първото ми руло "Стефани" е във фурната. Обожавам Супичка!

    • Гисчо2017-11-14 22:57:30

      Много се надявам, че първото руло "Стефани" се е получило вкусно, че първото руло "Стефани" няма да е последното руло "Стефани" и че ще влезе в графата "любими рецепти". Да Ви е вкусно!

    • tissi2018-01-25 19:34:25

      Няма как да е последно! Ето, че сега използвам същата рецепта отново! С тази разлика, че не сварих яморковите, ами ги направих на пара, но не мисля, че това би се отразило по някакъв начин на вкуса и за това не го считам за изменение на рецептата. Ето, че сега вече съм на етап за месене на каймата за това се захващам с нея, докато яйчицата се сваряват. Благодаря ти, Гисчо, още един път! Няма да се спра да ти благодаря и да те хваля всеки път, когато правя твои рецепти, но няма как - напълно е заслужено! Единственото, което ме учудва е ползването на кърпа. Аз лично се притеснявам, че кърпите отделят малки власинки, които могат да попаднат в храната и за това някак си мисля за по-безопасно ползването на фолио или директно хартията за печене за навиване.

  • Мартин2018-03-09 10:44:03

    Здравей Гисчо, много се радвам че намерих този сайт. Ползвам и приложението когато съм в магазина, зареждайки за поредната гозба. Искам да ти благодаря за рецептите които споделяш! Аз съм професионален готвач от близо 2 години и най-много обичам да пробвам нови рецепти на работа и вкъщи, както и някои добре познати. Имаш моите адмирации!

    Рулото е супер, правил съм го до сега с цели яйца, снощи го направих с нарязани.
    Приятен ден

    Мартин

  • Дари2018-03-19 12:35:23

    Супер се получи! Благодаря, че сте обяснили как се приготвя толкова лесно и подробно. Вместо върху кърпа, го разстлах върху алуминиево фолио. След това го завих лесно, а самото фолио сложих направо в тавата.

    • Гисчо2018-03-19 18:36:17

      Много се радвам, че рецептата за руло Стефани Ви е харесала! Идеята на фолиото е наистина чудесна! :) Ще се ползва!

    • Тоника2023-01-06 13:56:02

      Благодаря Ви за рецептата руло Стефани!Чудесна е и стана страхотна!Ще се радвам да споделяте още рецепти

  • Павлина2018-05-28 18:52:54

    Много добре се получи. Вместо кърпа използвах стречфолио и се зави доста лесно. Със картофена салата беше страхотно :)

    • Гисчо2018-05-28 20:47:41

      Истинска класика си е рулото Стефани! И толкова вкусно! :) Много се радвам, че и при Вас се е получило така добре, а картофената салата е перфектната гарнитура!

  • Йоан Марков2018-07-01 18:32:18

    Много добре се получи отлична рецепта.

    • Гисчо2019-12-03 18:52:13

      Рулото Стефани е не само класическа рецепта, а едно невероятно вкусно и лесно за приготвяне ястие! Радвам се, че и при Вас се е получило така добре :)

  • Симонка2019-09-29 15:48:54

    Всички рецепти са страхотни, представени по най-добрия начин :) винаги съм си мислила, че руло Стефани е трудна рецепта. Но се оказа лесно и бързо. Благодаря!!!

    • Гисчо2019-12-03 18:55:37

      Много се радвам, че Сте се доверила на рецептата за руло Стефани на Супичка и че се е получило така добре! :) Наистина рецептата е лесна, а резултатът много вкусен! :)

  • Светлана2019-11-02 12:48:40

    Здравейте! Първо искам да благодаря за чудесните рецепти, които ми помагат в кухнята вече толкова години!
    Относно рулото искам да попитам с какво ще е най-добре да заместя хляба, който се слага в каймата, за да стане безглутеново руло Стефани?

    • Гисчо2019-12-03 18:56:57

      Просто го пропуснете. Може да го замените с хуск, например. Но той не се намира толкова лесно, затова може да приготвите каймата за Руло Стефани без хляб :)

    • Васи2020-04-25 11:18:22

      Аз го замествам с овесени ядки :)

  • Росен Динев 2020-03-27 18:03:37

    Всичко е супер! Само трябваше да измисля какво да правя в момента, в който каймата залепна завинаги за кърпата....

    • Ивана2020-09-28 16:33:02

      Следващия път нека кърпата е влажна! Сам ще забележиш, че каймата се 'изглажда', когато оформяш било кюфтета, било рулото, как става гладко и не залепва по ръцете/кърпа/фолио..
      Айде..следващия път пробвай и ще си като професионалист!
      Успех!

  • София2020-04-02 00:51:04

    Винаги съм мислела, че руло Стефане се прави трудно. Разстлах го върху хартия за печене и изобщо не залепна. Сервирах го с печени картофи с подправки. Стана много вкусно и се изяде веднага. Благодаря за рецептата.

    • Гисчо2020-04-18 23:51:08

      Рецептата за руло Стефани е лесно за приготвяне и много вкусна като резултат. Много се радвам, че рецептата за руло Стефани Ви е харесала и се е получило вкусно ястие! :)

  • villi4ka2020-04-18 21:49:10

    Много вкусна и сполучлива рецепта! Сочно! Само да уточня, че се завива с прозрачно фолио. Аз овалях рулото и в малко галета. Благодаря за рецептата! Весели великденски празници!

    • Гисчо2020-04-18 23:46:58

      Рецептата за руло Стефани е една от класическите рецепти от българската национална кухня, която лесно може да приготвим вкъщи! Много се радвам, че рулото с кайма се е получило така добре и Сте си хапнали вкусно! :)

  • Мария2020-04-24 10:30:18

    Моят сос към рулото Стефани е винаги сос Бешимел. Така ястието има сочност и е много вкусно.

  • Lo Wanderlust2020-05-07 13:03:23

    Рулото се получи страхотно, ароматно и сочно. Единствено замених киселите краставички с грах, защото не ги обичам омекнали и топли от печенето. Стана по-лесно и бързо от очакваното. :)

  • Любов2020-12-07 12:41:24

    Аз завивам рулото върху намазнена хартия за печене и директор със същата хартия върху която е рулото слагам в тавата и пека .

    • Julia2021-01-15 11:05:30

      От едната страна на рулото резвам няколко картофа с малко подправки, от другата страна - една консерва грах с нейния сок. Пека всичко заедно и воала - руло Стефани с две гарнитури! Овкусяват се взаимно и ми пестят време, дано ви допадне.

  • Ани2021-01-25 18:37:27

    Здравейте,реших и аз да се похваля,че се захващам за първи път да приготвя руло Стефани,досега все съпругът ми го правеше вкъщи,но днес реших да е моя ред! Омесих каймата,приготвих плънката и сега ще сглобявам! Моята идея също е да го направя не на кърпа,а на готварска хартия и да го завия благодарение на нея! Благодаря за доброто обяснение стъпка по-стъпка,надявам се да се получи добре!

  • Марияна2021-03-30 12:58:45

    Много хубава рецепта
    Поднесено с гъбен сос, рулото е чудесна храна, както за ежедневие, така и за гости. Аз вместо кашкавал го посолявам с галета, преди да го сложа във фурната. Става много хубава, хрупкава коричка.

Добави коментар

Име
Коментирай