Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Зелен боб на фурна

print icon

products icon Необходими съставки:

  • зелен боб
    1 кг
  • кисело мляко
    1 чаена чаша
  • галета
    3 супени лъжици
  • яйца
    2 броя
  • краве масло
    60 грама
  • червен пипер
    1 чаена лъжица
  • магданоз
    1/2 връзка

recipe icon Рецептата:

Рецептата за зелен боб на фурна е излязла директно от книгата с българска национална кухня. Подобно на повечето рецепти от българската национална кухня и зеленият боб на фурна се приготвя много бързо, а резултатът е много вкусен. Най-често зеленият боб се приготвя по рецептата за зелен боб яхния, но рецептата за зелен боб на фурна е една различна идея затова, как да приготвим зелен боб и да разнообразим лятното меню. Ястието е подходящо както за лека вечеря, така и за вкусна компания на халба ледена бира, едно бързо лесно и много вкусно лятно ястие! Зелен боб на фурна може да приготвите не само през лятото, а и през всички сезони. Още една идея какво да сготвите с консервирания или замразен зелен боб!

Рецептата зелен боб на фурна в две стъпки:

  1. Първата стъпка от рецептата за зелен боб на фурна е подготовката на зеления боб. Измивате го и го почиствате, като изрязвате двата остри края на всяка бобена шушулка, след което разрязвате шушулките на две, ако са дълги. Слагате почистения зелен боб в подсолена вряща вода. Бобът ври около 10-15 минути, докато омекне.
  2. След като бобът е омекнал го отцеждате добре от водата. Разбърквате боба с червения пипер, галетата и 1 чаена лъжица сол, след което добавяте и разбититите яйца и кисело мляко и изсипвате сместа в тавичка. Отгоре нарязвате кравето масло на парченца и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна докато ястието придобие златист цвят, за около 20 минути.
Преди сервиране поръсвате със ситно нарязан магданоз.

Рецептата за зелен боб на фурна е изпълнена!

notes icon

Рецептите със зелен боб са типични летни рецепти, тъй като зелен боб в изобилие има само в разгара на лятото. Ако обичате леките летни ястия може да заложите и на други класически летни зеленчуци, като чушките, доматите и патладжанът. Класическо лятно ястие са печените чушки с доматен сос, както и печените чушки със сирене и яйца. Не по-малко обичани за кьопоолу или пък имамбаялдъ. Възползвайте се максимално от лятото и от всички възможности, което то дава за вкусно и здравословно похапване.

ДОБЪР АПЕТИТ!

comments icon Коментари  (15)

Добави коментар
  • Гергана Лазарова2013-08-07 21:05:22

    Много интересно предложение, Гери (вече знам, че сме адашки ;)), за първи път виждам зелен фасул, приготвен по този начин. И определено изглежда страшно вкусно!
    Поздрави! :)

    • Гисчо2013-08-07 23:17:51

      Да, рецептата за зелен фасул на фурна си е интересно предложение и си струва да се опита защото и самата рецепта си е много лесна рецепта, а зелен фасул по това време има много - пресен и свеж. Може и зиме да се прави защото много хора си замръзяват зелен боб във фризер и си хапват зелен боб по всяко време! Затова ти препоръчвам горещо да го пробваш и да споделиш впечатленията си! :)

  • Анонимен2014-08-01 05:28:26

    Страхотна рецепта! Много бързо се получава и е вкусно. При бланширането на боба добавих малко бейби моркови, а след това нарязах и лук, след което обърках с останалите съктавки, както е по рецепта и воала!

    • Гисчо2014-08-01 17:18:38

      Чудесно лятно ястие е зеленият боб на фурна, а се приготвя толкова лесно! Много се радвам, че рецептата ви е харесала!

  • Алис2015-07-03 20:54:57

    Сварих боба после му сложих галета' червен пипер обърках яйцата с киселото мляко сложих ги в купата обърках ги и после ги изсипах в тавата сложих отгоре маслото когато взе да става златист вдигнах да видя как е от долу и тан не беше се изпечено разбърках го няколко пъти за да станат златисти и другите на вкус не станаха хубави и млякото с яйцата станаха на точенца .Определено съм згрешила някъде :-)

    • Гисчо2015-07-03 22:02:20

      Струва ми се, че грешка няма. Просто може би рецептата не е била по ваш вкус. :) Става нещо като мусака със зелен боб... Малко е нестандартно ястието и вероятно затова и ви е изненадало :)

    • Алис2015-07-05 20:59:01

      Благодаря!

  • Алис2015-07-03 20:57:30

    Сега видях че имам правописни грешки предварително се извинявам няма и как да го редактирам :-)

  • Гергана Г2018-06-29 21:15:34

    Привет,
    И при мен не се получи. Абсолютно сурова ми стана манджата :) Вероятно на моя фасул му е трябвало още доста варене

  • Манджичка2019-01-19 19:49:07

    Здравейте,

    пробвали ли сте да замените галетата с полента, кус-кус или друга алтернатива? Аз не съм фен на галетата (и съответно нямам налична - не купувам) и се чудя как мога другояче да я пробвам...

    Поздрави :)

    • Гисчо2019-01-21 23:25:21

      Може би с полетна ще се получи добре! :)

  • Мария2019-05-18 09:50:32

    Може ли да се сготви без глалета и друга алтернатива на галетата? Ние не консумираме никакви житни култури.

  • Баничка2020-10-15 13:54:14

    При мен се получи, въпреки че имах много по малко зелен боб. Не намалих другите съставки, варих боба повече, защото правих други неща и пекох повече, просто защото обичам да е добре изпечена коричката. Стана супер

Добави коментар

Име
Коментирай