Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Киноа с тиквички и сушени домати

print icon

products icon Необходими съставки:

  • киноа
    1 чаена чаша
  • тиквички
    1 брой
  • сушени домати
    10 броя
  • мента
    10 листа
  • зехтин
    3 супени лъжици

recipe icon Рецептата:

Има рецепти, които са едновременно лесни, бързи, много здравословни и вкусни. Какво по-хубаво от това?! Точно към тези рецепти спада и рецептата за киноа с тиквички и сушени домати. Едно леко ястие, подходящо за летните месеци, което се приготвя за отрицателно време. Подправено с мента, киноа с тиквички и сушени домати е много свежо ястие, с което може да разнообразите дневното меню, да хапвате спокойно без да мислите за калориите, дори и когато сте на диета и спазвате хранителен режим като този на Топформа.

  1. Първата стъпка от рецептата за киноа с тиквички и сушени домати е подготовката на киноа. Най-добре е предварително за залеете предвидената киноа с гореща вода и да оставите да престои 20 минути, след което да я измиете и да изхвърлите водата, в която е вряла. Залейте с три чаени чаши вода, добавете ½ чаена лъжица сол и я сложете на котлона да заври.
  2. Докато киноа ври трябва да подготвите зеленчуците. Измивате тиквичката и я обелвате, след което я настъргвате на едро ренде. Сушените домати нарязвате на ситно. След водата на киноа изври и киноа е сварена, сваляте тенджерата от котлона и добавяте настърганата сурова тиквичка и доматите. Добавяте 3 супени лъжици зехтин и нарязаната на ситно мента и разбърквате добре.
Рецептата за киноа с тиквички и сушени домати е изпълнена!

notes icon

Що е то киноа и какво място заема киноа в съвременната кухня? Киноа се числи към т.н. суперхрани, храни, за които се смята, че са изключително полезни, храни - лекарства. На българската трапеза киноа се появи преди няколко години и рецепти за киноа не се откриват лесно. С киноа се приготвят и десерт, но най-често киноа се ползва като заместител на ориз и булгур. Едно от най-популярните приложения на киноа е в рецептата за рецептата на салата Табуле с киноа, където булгура се заменя с киноа. Друга салата, в която киноа е главно действащо е топлата салата с киноа и броколи, която освен като вкусна засищаща салата, може да бъде сервирана и като леко основно ястие.

ДОБЪР АПЕТИТ!

comments icon Коментари  (10)

Добави коментар
  • Гергана Лазарова2013-05-24 06:04:38

    И ястието е страхотно, и начинът, по който си го поднесла. Радвам се, че отново те виждам тук, Гисчо!
    Поздрави! =)

    • Гисчо2013-05-24 06:12:01

      Вярно, че се получи несъзнателно кратко прекъсване, но няма д асе повтори ;) На линия отново! Радвам се, че рецептата за киноа с тиквчики и сушени плодово ти е допаднала! :)

      Поздрави!

  • Анонимен2013-07-24 03:39:38

    Много приятна салата се получи, предпочитам я точно топла, аз добавих и малко варена царевица, сега да видим дали и мъжът ми ще я хареса :)

    • Гисчо2013-07-24 03:48:48

      Много се радвам, че ви е харесала! Дано пожъне успех и пред мъжа ви ;)

  • Вени2017-06-12 08:49:50

    Тиквичката не остава ли сурова

    • Гисчо2017-06-12 10:05:28

      Тиквичките реално не са готвени, само омекват от топлата киноа, но така ястието е много по-свежо и много вкусно! :)

  • Лина2018-06-19 16:07:05

    Прекрасна рецепта!
    Благодаря на Супичка за всички вкусни вечери.

  • Снежана 2019-05-07 12:04:09

    Прекрасна рецепта! От мене си добавих орехи начукани на едро. Получи се много добре. Добре, че те има, Супичке! :)

Добави коментар

Име
Коментирай