Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Постни лозови сарми

print icon

products icon Необходими съставки:

  • ориз
    1 чаена чаша
  • стафиди
    1/2 кафена чаша
  • лук
    2 глави
  • лозови листа
    40 броя
  • олио
    1/2 кафена чаша
  • чубрица
    1/2 чаена лъжица
  • сол
    1 чаена лъжица

recipe icon Рецептата:

Истинска класика за Бъдни вечер! Бъдни вечер без постни сарми не може! Рецептата за постни лозови сарми освен, че е една от задължителните за празника е и една и от най-любимите. Постните лозови сарми са един балкански специалитет, като подобно на много други ястия и за точния произход на това ястие има спор. Безспорно е обаче, че постните лозови сарми са много вкусни! Супичка предлага рецепта за постни лозови сарми, която въпреки, че звучи малко новаторска, заради добавените стафиди е излязла от страниците на много стара готварска книга за българска национална кухня.

  1. Първата стъпка от рецептата за постни лозови сарми е подготовката на продуктите. Обелвате и нарязвате на много ситно лука. Измивате ориза. След това в по-голям тиган, или в тенджера изсипвате олиото и след като се сгорещи добавяте ситно нарязания лук и ориза. Бъркате непрекъснато, докато оризът набъбне. Когато оризът е набъбнал добавяте подправките, солата и стафидите и разбърквате добре за около минута, след което сваляте сместа от котлона и я оставяте на страна, за да изстрине.
  2. Идва моментът от рецептата за постни лозови сарми, който създава най-много не толкова приятни усещания за начинаещите готвачи, а именно завиването на сармите. Сместа с ориза трябва да е добре изстинала. Слагате по приблизително една чаена лъжица от сместа в средата на горната широка част на лозовото листо. Завивате лозовите сарми по следния начин – сгъвате лявата и дясната страна на листото върху сместа с ориза, така че да се получи дебела пуричка  и след това завивате надолу като ролце.
  3. На дъното на тенджера слагате няколко лозови листа, за да го покрие.Това се прави с цел да не залепнат сармичките при варенето, тъй че не пропускайте тази стъпка. Нареждате лозовите сарми възможно по-плътно една до друга, след което върху тях слагате чиния, която да ги притиска по време на варенето, в противен случай сармичките ще се разместят и ще започнат да се разхождат из тенджерата, което ще доведе до тяхното разпадане. Наливате вода, колкото да ги покрие. Слагате капака на тенджерата и варите на слаб огън, докато сармите останат на мазнина и омекнат.
А къде можете да намерите лозови листа за рецептата за вкусни постни лозови сарми? Най-добре е да си ги приготвите вкъщи през лятото, когато лозовите листа са крехки. Ако не сте си приготвили лозови листа за зимата попитайте баба си или някоя друга прилежна домакиня, дали няма да ви даде едно-две бурканчета стерелизирани лозови листа, или пък малко замразени. Ако обаче и това се окаже непостижима задача, тогава отидете в магазина. Най-добре в по-голям магазин, там на рафтовете с туршии може да откриете и буркан лозови листа. Но лозовите листа от магазина често са малко преварени и се късат лесно, освен това не знаете на какъв размер лозови листа ще случите. Затова лозовите листа от магазина са краен вариант.

Рецептата за постни лозови сарми е изпълнена!

notes icon

И какво още на Бъдни вечер? На бъдни вечер не може да минете без бобово ястие. Разнообразието от бобови ястия е голямо! Може да приготвите класическа боб чорба, или пък да експериментирате с боб на фурна, или пък просто да сготвите една леща яхния. За трапезата на Бъдни вечер ви е нужен и вкусен десерт, който разбира се, трябва да е постен. И тук идеите за постни десерти са много! Може да пробвате рецептата за баница с тиква, или пък рецептата за баница с ябълки. Много атрактивна и лесна е и рецептата за пълнена печена тиква.

ДОБЪР АПЕТИТ!

comments icon Коментари  (20 от 27)

Добави коментар
  • Анонимен2012-12-14 04:04:07

    Здравей, Супичке!

    Така ме зарадва с тази рецепта :-) Аз отдавна я чаках и със сигурност ще приготвя за Бъдни Вечер лозовите сармички по твои указания. Единствено може би няма да сложа стафиди, защото в къщи много не ги обичаме, но се надявам сармичките пак да станат вкусни. Благодаря Ти от сърце, че включи в блога си тази прекрасна класическа рецепта...чудя се зелевите постни сармички по същия начин ли да ги направя или има разлика в плънката?

    Поздрави и хубава вечер :-)

    • Гисчо2012-12-14 04:19:35

      Рецептата за постни лозови сарми беше една от най-исканите рецепти, нямаше как да мине без нея! ;) Освен това постните лозови сармички са задължителни за постната трапеза на Бъдни вечер. Много се радвам, че рецептата ти харесва. Жалко обаче, че не обичате стафиди, много добре се вписват във вкуса на сармичките. Но нищо, сложете повечко лук ;) А рецепта за постни зелеви сарми се надявам, че ще успея да кача преди празника! ;)

    • Ваня Кръстева2023-12-16 12:56:40

      В лозовите сърми се слага копър,а чубрица се слага на зелевите сърми.Лозовите сърми ги редя в тава,покривам с лозови листа,ако има останали.Ако няма ги покривам с фолио.Заливам с вода със сол и поливам олио. Стават страхотни.Зелевите сърми варя във вакумна тенджера за 30 - 40 Мин.После ги прехвърлям в тава,поливам с малко масло и запичам .

  • Анонимен2012-12-14 04:04:44

    П.С. Снимките по рецептата са перфектни :-)

    • Гисчо2012-12-14 04:21:57

      Много се радвам, че снимките ти харесват! Само се чудя, дали описанието на завиването на постни сармички е достатъчно ясно. Дали се разбира как се получават сармичките от снимката?

  • Анонимен2012-12-14 05:45:42

    Здравей, Супичке!

    Мисля, че идеално си обяснила как се приготвят и завиват сармичките. На мен лично ми стана ясно точно как става. Много бих се радвала да публикуваш преди Бъдни Вечер и рецепта за постни зелеви сармички, би ми било от голяма помощ.

    Поздрави и спокойна нощ :-)

    • Гисчо2012-12-14 05:49:26

      Обещавам да се постарая! Аз самата много обичам постни зелеви сарми, тъй че ще направя всичко възможно да пусна рецептата преди Бъдни вечер! :)

      Лека нощ и на теб!

  • Joana Parvanova2012-12-17 00:49:14

    възможно ли в сърмите да се пекат вместо са де варят? според мен пак ще станат, но не съм опитна и това е само хипотеза :) ако може и във фурна, тогава пак ли се слага чиния отгоре? блогът ти е страхотен! :)

    • Гисчо2012-12-17 00:51:32

      Откровено казано, не съм попадала на рецепта за печени сарми :) Тъй че наистина нямам идея, дали то е възможно :)

  • Анонимен2013-12-26 04:45:54

    Сармите станаха страхооотни! Благодаря за лесната и вкусна рецепта! Много съм доволна от резултата (използвах ориз жасмин, защото ми е най-вкусен)!

    • Гисчо2013-12-27 00:11:44

      Макар да е със стафиди, рецептата за постни лозови сарми е от българската национална кухня. Много се радвам, че рецептата Ви е харесала! А винаги може да замените българския бял бисерен ориз с любимият ви сорт ориз, като спазвате празвилата за варене на съответния вид :)

  • Unknown2015-12-24 16:28:36

    А от какво набъбва оризът при запържването? Слага се някаква течност или?
    ПП Блогът наистина е прекрасен!

    • Гисчо2015-12-24 20:14:48

      Не, не се слага течност при запържването :-)

  • Ледено сарце2016-12-25 10:51:13

    Винаги съм доволна от този сайт има вкусни и лесни рецепти а постните сармички аз ги обожавам

    • Гисчо2016-12-25 11:48:47

      Постните лозови сармички наистина са толкова вкусни! Много се радвам, че рецептата за постни лозови сарми Ви е харесала! :) Да Ви е сладко!

  • papalin4o2018-03-26 23:02:42

    Здравейте. Рецептите Ви са страхотни и обеснени подробно. Като един начинаещ готвач смятам, че се справям много добре. Искам да Ви попитам за тази рецепта нещо. Как да разбера кога са готови сармичките? Да надигам чинията от тенджерата ли? Долу горе колко време трябва да се варят? Благодаря Ви!

    • Гисчо2018-03-27 09:26:43

      Най-сигурният начин е да извадите и да пробвате една сармичка :) Трябва да се внимава да не останат напълно без вода, за да не загорят :)

    • papalin4o2018-03-27 15:25:14

      Долу горе колко време трябва да се варят, за да не ги вадя през 5мин.?
      Няма ли опасност да се размествт останалите когато надигна чинията и извадя една сармичка?
      И последен въпрос. Стафидите сурови трябва да бъдат, нали?

  • Ilain2018-12-23 14:14:45

    Със сигурност липсва нещо на тази рецепта, и това е джоджен! Чубрицата не е толкова необходима, колкото джоджена... И няколко зелени сливи между сармите :)

    • Гисчо2018-12-23 18:57:49

      Постните лозови сарми са наистина чудесно постно ястие! Джодженът наистина отива на всяко ястие с ориз. И може да се добави, въпрос на вкус :)

  • Пепита2018-12-23 20:54:49

    Ако ми позволите да дам съвет на тия, които не обичат стафиди да си сложат моркови,а на тия, на които им са малко подправките да си сложат копър,а ако искат и малко джоджен. Весели празници!

  • Лора2019-06-30 16:00:39

    Здравейте! Вие сте ми любимия сайт за готварство.
    Сега и аз ще изпробвам рецептата за постни лозови сарми. Но мисля да заменя стафидите с морков и да сложа копър вместо чубрица ( предпочитаме го, а и стафиди много не обичаме :)
    Ще пиша после как се е получило ;)

  • Светлана2020-12-16 18:58:51

    Благодаря за рецептата! Много подхожда джоджен като подправка, придава ориенталски вкус заедно със стафидите.

  • Надя2021-09-04 13:53:15

    Аз ги направих, но не съм наясно защо като не се слага малко вода, се очква ориза при пържене да набъбне и от какво???? Затова аз сложих малко вода. Иначе при завиване е добре да се поясни, че се завиват от опъката страна на листа, така че гладката страна да се вижда при завитата сърма.

  • Мартина Докова2022-06-08 12:30:09

    Обичам го този сайт! Има само добре изпробваните бабини рецепти. Няма как да се загубиш в излишна информация и всичко е написано с внимание и личен опит, просто си личи. Само МОЛЯ не го занемарявайте, давайте още от прекрасните си рецепти, сигурна съм че тепърва ще се посещава от хората. П.С.: наскоро си изтеглих и приложението за да ми е още по-лесно.

  • Валя2023-12-23 18:07:16

    Аз слагам копър, без стафиди. Някои слагат резенче лимон, съвсем малко . При навиването листа се слага и навива от към жилките, т.е обратната страна на лозовия лист.

  • Мая2023-12-24 13:31:24

    Рецептата е традиционна и вкусна. Аз добавих нарязани на ситно маслини/черни/ и останах много доволна. Бих желала да побликувате рецепта за постни чушки.

Добави коментар

Име
Коментирай