Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Салата от карфиол

print icon

products icon Необходими съставки:

  • карфиол
    1/4 глава
  • оцет
    1 супена лъжица
  • мед
    1 чаена лъжица
  • зехтин
    3 супени лъжици
  • сурови семена
    3 супени лъжици

recipe icon Рецептата:

Лятото свърши! А с лятото свършиха и вкусните домати и краставици. За любителите на салатите това е лоша новина, защото от тук нататък, чак до следващото лятото шопската салата и всички нейни производни ще бъдат лишени от вкус. Нужна е алтернатива! Салатата от карфиол е една чудесна идея за есенна салата, а също така и затова, как да използваме по-активно карфиола в кухнята. Салатата от карфиол със сигурност ще се хареса на любителите на зелевата салата, защото както знаем, карфиолът е представител на т.н. цветно зеле. Рецептата за салата от карфиол е лесна и бърза, подходяща както за всички новаци в кухнята, така и за всеки, който иска да изненада своите гости с нещо различно.

  1. Първата и най-съществена стъпка от рецептата за салата с карфиол е да сварите карфиола. На дъното на тенджера сложете около 1 чаена чаша вода, добавете ½ чаена лъжица сол и след като водата заври изсипете измития и накъсан на розички карфиол. Сложете капана на тенджерата и варете около 4-5 минути, не повече. Важно е да не преварявате карфиола, а да остане хрупкав, защото в противен случай вашата салата от карфиол ще се превърне в каша от карфиол.
  2. Докато задушавате карфиола може да подготвите дресинга за салатата от карфиол. Разбърквате добре зехтина, меда, оцета (най-добре да ползвате балсамико, защото е по-мек), добавяте около ½ чаена лъжица сол и семената. За салатата на снимката са използвани сусам, ленено семе и сурови слънчогледови ядки. След като карфиолът е готов го изцеждате от водата и го заливате с готовия дресинг.
Рецептата за салата от карфиол е изпълнена!

notes icon

Салатата от карфиол е типична есенно-зимна салата и е подходяща и за периодите, когато се опитваме да отслабнем и спазваме хранителен режим като този на Топформа. Не само лятото дава поле за действие в салатената сфера. Идеи за вкусни зимни салати са и рецептата за салата от моркови, червено цвекло и целини, както и салата от червено цвекло. Идея за свежа салата, която може да се приготвя и през зимата е рецептата за магданозена салата Табуле, която освен, че е много свежа е и пълна с витамини.

ДОБЪР АПЕТИТ!

Покажи ми всички рецепти за:

comments icon Коментари  (10)

Добави коментар
  • Светлана2012-10-15 00:10:42

    Край на вкусните и разнообразни салати. :( Оттук нататък - кисело зеле, туршии и калоричните руски салати... Тъжно. Но това предложение е един добър вариант да разнообразим салатите и да превключим на есенна вълна. :)
    Хубава предстояща седмица! :)

    • Гисчо2012-10-15 00:14:16

      Аз лично много обичам и туршийките! :D Но пък аз по принцип обичам да си хапвам и може би това е причината! ;) Иначе да, няма вече хубави домати, но пък всички кореноплодни - ряпа, моркови, червено цвеко, алабаш, целина, са много хубави през зимата и от тях също стават много вкусни салата!

      Хубава седмица и на теб! :)

  • Gingery lemon2012-10-15 03:20:46

    Покрай тебе ще заобичам карфиола :) Точно такъв дресинг харесвам и редовно правя!

    • Гисчо2012-10-15 03:25:48

      Хихихи! Един фен на карфиола в повече! :D ;)

  • Дани2012-10-15 04:46:51

    Много обичам салата от карфиол. А предложения вариант за дресинг, ще го пробвам непременно! :))

    • Гисчо2012-10-15 05:29:58

      Дресингът наистина много отива на карфиол, но може да се добави и към задушено броколи :)

  • bobomarinov2012-10-15 19:07:45

    Супер и без това се чудех какво да го правя тоя карфиол,ще я пробваме тая салатка

    • Гисчо2012-10-15 19:18:56

      Салатата от карфиол е хитъра идея, как човек да използва карфиола без да влага много време и усилия :) Доно ви хареса!

  • Анонимен2012-11-12 02:43:17

    Карфиолът може да се използва и суров за салата, хрупкав е, с лек приятен вкус! Ще опитам да го подправя с този дресинг, сигурна съм в добрия краен резултат! :)

    • Гисчо2012-11-12 02:47:28

      Много се надявам, че дсерингът на салатата от карфиол ще ви хареса! Наистина, карфиолът е много вкусен и суров и вкъщи често си го хапваме и без дресинг, просто накъсан на розички и посолен :)

Добави коментар

Име
Коментирай