Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Поширани круши

products icon Необходими съставки:

  • круши
    5 броя
  • бяло вино
    500 мл
  • мед
    3 супени лъжици
  • канела
    2 пръчки
  • ванилии
    2 броя
  • карамфил
    2 цветчета

recipe icon Рецептата:

Пошираните круши са нещо ново за българските кулинарни любители, едва преди няколко години те се появиха в менютата на някои от по-новаторски настроените ресторанти. Може би точно затова пошираните круши са възприемани като нещо специално, специално и сложно. Тези съждения ни най-малко не отговарят на действителността. Пошираните круши, типичен представител на модерната кухня, се приготвят изключително лесно, а безспорно са много вкусни и много ефектни. Поширани круши може да сервирате самостоятелно като десерт с ванилов сос, карамелен сос или пък шоколадов сос. Пошираните круши обаче биха могли да добавка към различни сладкиши и кремове.

  1. Първата стъпка от рецептата за поширани круши е подготовката на крушите. Измивате добре, след което обелвате предвидените круши.
  2. В дълбока и не много широка тенджера (толкова, колкото да се съберат крушите) слагате виното  да заври, след което добавяте канелата, ванилията, меда и карамфила. Може да ползвате и червено вино, вместо бяло, но трябва да имате предвид, че тогава вашите поширани круши ще имат розов цвят. Към заврялото вино добавяте крушите. Пошираните круши  ще са готови след като поврат около 20-25 минути.
Може да сервирате пошираните круши с ванилов или карамелен сос, с топка сладолед или пък просто поляти с виното, в което са вряли.

Ваниловият сос се приготвя бързо и лесно - първо разбъркайте добре сухите съставки: нишестено, захарта и ванилията. Малко по малко прибавете към тях прясното мляко, като разбъркате добре. Разбийте жълтъците и ги добавете към сместа, като отново разбъркате. Сложете сместа на котлона на слаб огън, като бъркате непрекъснато, докато заври. След като поври 1-2 минути ваниловият сос е готов.

Рецептата за поширани круши е изпълнена!

notes icon

Пошираните круши са един нов, модерен десерт, който трупа все повече почитатели. Въпреки това обаче почти никой не би отказал и класическите български десерти. Ако и вие обичат и изпитаните любими български рецепти може да пробвате рецептата за крем карамелрецептата за бисквитена торта, рецептата за мляко с ориз или пък рецептата за ашуре.

ДОБЪР АПЕТИТ!

Покажи ми всички рецепти за:

comments icon Коментари  (10)

Добави коментар
  • Gingery lemon2012-09-16 00:51:43

    Страхотно изглеждат крушите, а и сосчето! На мен ми харесват много като добавка към сладолед, комбинацията от аромати, топлина и приятна студенина е чудесна :)

    • Гисчо2012-09-16 01:24:31

      Благодаря! Радвам се, че моите пуширани круши са ти харесали!

      И аз харесвам пушираните круши в комбинация със сметанов сладолед, наистина някак подчертава вкуса им!

      Поздрави и хубава вечер! :)

  • Дани2012-09-16 06:33:15

    Страхотен десерт! Вкусовете са опияняващи, много ароматни! Сърдечни поздрави! :)

    • Гисчо2012-09-16 23:02:15

      Радвам се много, че моите поширани круши са намерили фен в твое лице! :) Наистина са много ароматни и много лесни за приготвяне!

      Поздрави!

  • Анонимен2012-09-16 20:51:22

    Здравей, Супичке!

    Крушите изглеждат превъзходно, но за съжаление в къщи не харесваме вкуса на канелата. Чудя се дали биха се получили хубави и без канела?

    Поздрави :-)

    • Гисчо2012-09-16 23:00:27

      Здравей!
      Не, не е проблем да пропуснеш канелата при пошираните круши. Попадала съм на рецепти за поширани круши, в които присъства и анасон. На мен пък той ми е малко неприятен и го обичам главно, като съставна на мастика и узо, затова и не съм го сложила на моите. Тъй че не е фатално и да пропуснеш някоя подправка. Идеята е да са с наситен аромат, но все пак трябва да са ти вкусни! :)

      Поздрави!

    • Дони2019-04-05 17:47:56

      Здравейте,
      Прекрасен блог с интересни рецепти. Искам да задам въпрос - какво е количеството на нишестето във ваниловия сос. И искам да поправя Гисчо - анасон, по точно анасоново масло се използва само в производството на мастика, за узо - анатолово масло.

    • Гисчо2019-04-06 21:22:36

      Необходимото количество нишесте е 1 супена лъжица за два жълтъка и ч чаена чаша прясно мляко :)

Добави коментар

Име
Коментирай