Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Салата с булгур и зеленчуци

print icon

products icon Необходими съставки:

  • булгур
    1 чаена чаша
  • домати
    1 брой
  • чушки
    2 броя
    червена и зелена
  • лук
    1 брой
    малка глава
  • сирене
    100 грама
  • мента
    10 листа
  • зехтин
    3 супени лъжици

recipe icon Рецептата:

Когато времето е горещо на никой не му се стои около печката и готвенето не е винаги много приятно. Шопската салата и тараторът присъстват много по-често в дневното меню от пържолите и яхниите. Но пък ако хапваш само зеленчуци рискът да си стоиш гладен е доста голям. В такива моменти на помощ ида рецепти подобни на рецептата за салата с булгур и зеленчуци. Салата с булгур и зеленчуци не изисква много време около печката, лека е, а същевременно много засищаща, което я прави подходяща даже и за основно ястие. Една салата и чаша студено бяло вино могат да се превърнат в една лека и приятна вечеря.

  1. Първата стъпка от приготвянето на салата с булгур и зеленчуци е да сварите булгура. При варенето на булгура и най-добре да следвате инструкциите на пакета. По принцип булгурът се сварява бързо, за го накиснете в топла вода за около 20-тина минути и се вари в съотношение 1:2,5 – булгур:вода. Но тъй като на пазара има различни марки и сортове булгур е най-добре да следвате посоченото на пакета. Булгурът не трябва да е разварен и прекалено мек, защото в такъв случай салатата с булгур и зеленчуци ще стане на каша. Нарежете ментата на дребно и я добавете към сварения булгур. Овкусете със сол (около ½ чаена лъжица) и 2 супени лъжици зехтин.
  2. Докато се вари булгура измийте добре зеленчуците и нарежете домата на кубчета, а лука и чушките на ивици. Сиренето нарежете на дребни кубчета. Добавете зеленчуците и доматите към булгура и разбъркайте салатата с булгур и зеленчуци добре, за да се разпределят равномерно съставките.

Рецептата за салата с булгур и зеленчуци е изпълнена!
 

notes icon

Ако си падате по по-ексцентричките рецепта с различни варива, може да пробвате рецептите с елда : салата с елдакаша от елда или пък кюфтета от елда или пък рецептите с киноа : лятна яхния с киноа и зеленчуци или рецептата за киноа със зеленчуци. Тези непопулярни култури освен че внасят нови вкусове с традиционното меню са и много полезни и здравословни!

ДОБЪР АПЕТИТ!

Покажи ми всички рецепти за:

comments icon Коментари  (7)

Добави коментар
  • traiana2012-08-27 21:32:35

    Много свежо, красиво и цветно:)
    10 пъти ме връща проверката на думи в коментарите, изпотих се:) Би ли я махнала от настройки:)?Пробвам последно и край!

  • Анонимен2013-10-02 16:14:39

    Търсех специално ястие с булгур. Вчера пробвах тази салата, като допълнително овкусих с лимонов сок. Получи се много вкусно и засищащо.

    • Гисчо2013-10-02 16:28:27

      Лимоновият сок със сигурност много е освеж вкуса и е направил ястието по-леко! :) Ако обичате булгур ви препоръчвам и моето любимо ястие с булгур булгур с грах и мента , една любима за мен комбинация на вкусове! :)

  • Анонимен2014-02-28 02:05:31

    Za novogodishnata nost bjh pravila palnen zaek s bulgur v tava i pechen pod folio. Receptata ne e za opisvane, za chudo i prikaz stana. Dori kachih vuv feis-a snimka.

    • Гисчо2014-02-28 16:17:18

      Булгурът е много вкусен и може да заменя ориза в много рецепти :)

  • Анонимен2016-06-21 13:07:41

    Всъщност булгурът няма нужда да се вари. Аз лично го правя в съотношение 1:2 булгур:вода. Кипвам вода на огъня, или в ел. кана и смесвам с булгура плюс лъжичка сол. Разбърквам с вилица и оставям за 15-20 минути под капак.

    • Гисчо2016-06-21 14:00:25

      Да, понякога да се накисне е достатъчно, но все па зависи от булгура. :) За класическия български, както и за едрия турски булгур аз залагам задължително на варене, може да е кратко, но да го има ;)

Добави коментар

Име
Коментирай