Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Смилянски боб по родопски

print icon

products icon Необходими съставки:

  • смилянски боб
    1 чаена чаша
  • лук
    1 брой
  • джоджен
    1/2 чаена лъжица

recipe icon Рецептата:

Смилиянският боб е нещо като кралят на боба в България. За жалост много от бобът предлаган в магазините като смилянски изобщо не е отглеждан в България и търговците използват името като ефективен търговски трик. Рецептата за смилянски боб е от сърцето на Родопите, така, както го приготвят както в село Смилян и село Забърдо, така и в другите родопски села.  Смилянският боб по родопски се приготвя с малко подправки и малко съставки, тъй като самият боб е много вкусен и ароматен. Рецептата е изключително подходяща за Бъдни вечер, когато се чудим как да съберем  7, 9 или 12 постни ястия.

  1. Смилянският боб, ако е наистина смилянски, по принцип не е нужно да бъде обработван предварително така старателно. Но за всеки случай, за да сте сигурни, че ще уври добре и че няма да има бунт в корема след консумация, го накиснете за 2-3 часа в студена вода и след като заври сменете водата. След като отново заври добавете ситно нарязания лук и 2-3 суперни лъжици олио.  Важно е, както при всички сортове боб, да варите смилянския боб без сол, за да може да уври.Важно е да знаете, че смилянският боб не се разварява, като белия зрял боб. Затова и при варенето трябва да остане сосче, а не да бъде гъст.  Ако не можете да си представите бобът без домат и запръжка може да запържите една супена лъжица доматено пюре, или един нарязан пресен домат и една чаена лъжица червен пипер, които да добавите към уврелия боб. Но така ще се отклоните от оригиналната рецепта.
  2.  След като бобър уври и поомекне (това трябва да проверите като пробвате едно бобче) добавяте сол.След като бобът е вече готов добавете и ½ супена лъжица сух джоджен, а ако имате под ръка пресен то може да ползвате и пресния джоджен.
Сервирате готовия смилянски боб в дълбоки чинии, или в купички, заедно с лъжица, за да можете да си хапнете и вкусното сосче.
Рецептата за смилянски боб по родопски е изпълнена!

notes icon

Тази рецепта за боб по родопски е наистина взета от сърцето на Родопите, по-точно от село Забърдо. Но е възможно да съществуват и вариации и опитаните от вас рецепти в родопските села да се различават малко от описаната. Така или иначе смилянският боб и изключително вкусните ястия приготвяни с него са само част от причините, поради които горещо препоръчвам да посетите село Смилян и околностите. 
Други класически тадиционни рецепти за приготвяне на боб, които не са за изпускане са рецептата за боб чорба и рецептата за боб на фурна.

ДОБЪР АПЕТИТ!

Покажи ми всички рецепти за:

comments icon Коментари  (16)

Добави коментар
  • Анонимен2011-12-18 22:36:44

    Рецептата ми допадна, само се чудя защо няма червена чушка..А ако наистина ти я приготви 'някоя родопска баба' то тогава ще е и автентично вкусна :)
    ПП Времето за варене зависи от котлона, тенджерата, водата и разбира се местоположението ви, както и добре знаем, че домашния боб се вари по-бързо от купешкия, но.. 1 час ми се струва малко :)

  • Гисчо2011-12-20 20:39:24

    Да, на снимката има червена чушка, но рецептата за този смилянски боб е такава, каквато ми я казаха в село Забърдо. Но търпи подобрения и критика ;)

  • Анонимен2011-12-24 03:13:53

    А едно българче в странство (САЩ) откъде може да си купи смилянски боб? Спомням си ги родопските вкусутии от времената чутовни, когато бродих сьс бойната дружина из горите тилилейски.:)

    Деси

    • Борис2021-09-09 20:25:07

      Колкото искаш в село Дорково най отпред смелиаски радойски

    • Борис2021-09-09 20:34:07

      Бере се септември и го бера до октомври ела ще ви продам



  • Гисчо2011-12-24 20:31:07

    Деси, много се радвам, че рецептата е събудила сладки спомени у теб. А ако ми дадеш адрем мога да ти пусна малко смилянски боб по пощата:)

  • Анонимен2012-09-02 00:26:45

    Бай Васил пита.А яли ли сте смилянски боб изцеден от сосчето и омешан със ситно нарязан лук/може и пресен/,малко магданоз,полято леко със зехтин,а ако сложиш и нарязана печена чушка,слизам от коня и си сипвам ракийка? Ха наздраве пък за мезе ще си помислим.

    • Гисчо2012-09-02 03:35:03

      Ха, наздраве! Смятам да послушам бай Васил и да спретна една подобна бобена салатка!

  • Iveta Mihaylova2014-04-27 20:46:56

    На мен тази рецепта никак не ми допадна страшно безвкусна, боба го изхвърлих :(

    • Гисчо2014-04-27 21:05:52

      Може би просто това не е вашата рецепта, но е класическа рецепта за приготвяне на смилянски боб. Много съжалявам, че се е наложило да изхвърлите този български деликатес - смилянския боб, защото истински смилянски боб се намира толкова трудно...

  • Бай Дарвин2018-12-24 07:04:34

    Здравейте,
    Това, което у нас е популярно като "Смилянски боб" е всъщност Phaseolus coccineus или многоцветен фасул (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Phaseolus_coccineus). Неговата родина естествено е Централна Америка и отвъд океана се използва още от времето на инките. В България (Смилян) е внесен от Гърция, където е познат като "гигантски боб". От няколко години го отглеждам в района на Кюстендил. Просто иска по-мек климат и повече вода от обикновения фасул. Имайте предвид, че има повече токсини от обикновения фасул и е добре да смените поне два пъти водата при готвене. А овкусяването по време на готвене си е въпрос на предпочитания. Аз лично го сварявам напълно на бавен огън, след което задушавам в мазнина на ситно нарязани праз, 2 скилидки запечен чесън, морков, суха чушка и солта и оставям още половин час на котлона. Пасираният домат и пресният (или по неизбежност сух) джоджен добавям след като махна боба от огъня. Приятен апетит!

    • Гисчо2018-12-24 09:31:06

      Ехаааааа! Сега наистина знаем доста повече за смилянския боб! Благодаря много, както за подробната информация, така и рецептата за приготвяне на смилянски боб! :)

  • Поли2023-07-14 23:26:59

    Любима рецепта :) Само да попитам, колко време е нужно в мултиукър под налягане?
    Благодаря предварително за отговора!
    П.

Добави коментар

Име
Коментирай