Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Доматена супа с яйце

print icon

products icon Необходими съставки:

  • домати
    500 грама
  • краве масло
    30 грама
  • лук
    1 брой
  • фиде
    30 грама
  • яйца
    2 броя
  • босилек
    10 листа

recipe icon Рецептата:

Доматената супа си е класика в „супения” жанр. Топла, или пък в студени летни варианти, каквато доматена супа е и гаспачо. Но тъй като горещите дни вече отминаха, а вече даже прехвърчат и снежинки, актуални са рецептите за топла доматена супа. Съществуват десетки варианти за приготвяне на доматена супа, но почти винаги тя остава малко постна и човек бърка, ако си мисли, че ще успее да залъже глада си с една голяма купичка доматена супа. За да бъде малко по-силна и засищаща, доматената супа трябва да има някоя „силна” добавка. Така например в рецептата за доматена супа с фиде, това е добавеното мляко, а в настоящата рецепта за доматена супа с яйце яйцето. Доматената супа с яйце има приятния леко кисел вкус на доматите, омекотен от маслото и уплътнен от разбитото яйце.

  1. Първата стъпка от рецептата за доматена супа с яйце е подготвката на лука. Почиствате лука и го нарязвате на дребно, след което го задушавате в тенджера в разтопеното масло за 2-3 минути.
  2. Измивате доматите и ги обелвате. Беленето на доматите става много бързо и лесно, когато направите по едно кръстче с нож от долната страна на всеки домат и ги пуснете са 10-тина секунди във вряща вода. След като ги извадите беленето на доматите става много лесно. Обелените домати нарязвате на  средно големи парченца, приблизително с големината на бучка захар и го добавяте съм лука. Разбърквате добре и наливате 1,5 вода. След като водата заври добавяте и натрошеното фиде и посолявате (около 1 чаена лъжица сол трябва да е достатъчна).
  3. След като доматената супа поври около 15-20 минути идва моментът да добавите и яйцата. Те трябва да за добре разбити. Добавяте ги на тънка струйка към супата, като разбърквате непрекъснато. Получава се ефект „китайска доматена супа“, защото яйцето трябва да се пресече.
Към готовата доматена супа с яйце добавяте по желание за украса и аромат няколко листенца пресен босилек, или пък малко стрит сух.

Рецептата за доматена супа с яйце е изпълнена!
 

notes icon

Вариантите за приготвяне на доматена супа са безброй! Тази доматена супа с пресечено яйце е един малко по-ексцентричен поглед по темата, но пък е излязла директно от дебелите книги с рецепти "Българска национална кухня", затова би трябвало да се хареса на любителите на традиционните ястия.

ДОБЪР АПЕТИТ!

Покажи ми всички рецепти за:

comments icon Коментари  (10)

Добави коментар
  • Rumiana Spassova2013-11-03 18:36:17

    Страхотна е! Малката няма търпение да изстине, за да седне да яде :D

    • Гисчо2013-11-04 01:54:24

      Хахахах! Много се радвам, че доматената супа с яйце си има и малки почитатели! :)

  • Анонимен2015-03-29 05:35:15

    Уникална супа! Благодоря ви за рицептата. В къщи я обожават.

    • Гисчо2015-03-29 22:56:43

      Радвам се, че доматената супа с яйце Ви харесва! Много лесна за приготвяне рецепта, с много достъпни продукти, а наистина много сполучлива! :)

  • Антония 2018-07-22 18:28:17

    Имах доста домашни домати, които се чудех как да оползотворя и попаднах на тази рецепта.
    Е какво да кажа, прекрасна се получи, много различно и много вкусно. Единствено пасирах доматите преди да добавя фидето (в моя случай 30 гр начупени безглутенови спагети) и подправих с ципка смлян джинджифил и пресен босилек разбира се.
    Благодаря за сполучливата и лесна рецепта Гисчо :*

    • Гисчо2018-07-22 21:57:58

      Тази доматена супа е много различна и не толкова популярна, но е много вкусна! Радвам се, че и при Вас се е получила така добре :)

Добави коментар

Име
Коментирай