Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Крем супа от карфиол / карнабит с мащерка

print icon

products icon Необходими съставки:

  • карфиол
    500 грама
  • чесън
    4 скилидки
  • лук
    1 глава
  • прясно мляко
    500 мл
  • краве масло
    30 грама
  • мащерка
    1 чаена лъжица

recipe icon Рецептата:

Карфиолът, наричан на някои места карнабит, дълго време се възприемаше в България само и единствено като съставка на шарените туршии. Туршиите наистина са вкусни и задължителни за зимния период, но карфиолът има още много други приложения в кухнята. Вариантите за рецепти с карфиол се разнообразиха с навлизането на друг вид цветно зеле в българската кухня – броколи. Подобно на броколито карфиолът вече се приготвя в различни варианти като карфиол на фурна, салата от карфиолпаниран карфиол, различни супи от карфиол. Крем супата от печен карфиол с мащерка е много лесна за приготвяне, носи характерния вкус на карфиол, а същевременно има и приятен фин аромат на мащерка. Крем супата от карфиол е идеална за начинаещите готвачи, които нямат никакъв опит в кухнята, а искат да впечатлят гостите, като им сервират нещо малко по-различно.

  1. Първата стъпка от рецептата за крем супа от карфиол е подготовката на карфиола. Накъсайте карфиола на розички и ги измийте добре. Обелете чесъна и лука. Сложете зеленчуците в тавичка, нарежете ½ от маслото на дребни парченца върху тях, поръсете ги със сол и ронена мащерка и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна около 30 мин, докато карфиолът леко се зачерви. По време на печенето разбърквайте от време на време зеленчуците. След като се изпекат зеленчуците отделете няколко розички за украса на супата при сервиране.
  2. Изпечените зеленчуци пасирайте в кухненски робот, или блендер. Добавяте към сместа и прясното мляко, което е добре да сте извадили предварително от хладилника и да не е много студено  и пасирате за още няколко секунди.
  3. Сместа от карфиола и млякото връщате на котлона и варите още около 20 минути. Ако супата ви се види прекалено гъста, може да добавите вода, до постигане на желаната от вас гъстота.
Съвет: При сервиране може да добавите от печените розички  карфиол, или пък ароматни крутони. Може да поръсите и с още малко от мащерката.

Рецептата за крем супа от печен карфиол / карнабит с мащеркае изпълнена!

notes icon

Крем супите са перфектния избор за начинаещите готвачи. Новакът в кухнята без страх може да пробва рецептата на крем супа от картофирецептата на крем супа от моркови, или пък за крем супа от зрял боб. А ако към тях се добавят и малко крутони, крем супата ще се превърне в напълно пълноценен и засищащ обяд или вечеря.

ДОБЪР АПЕТИТ!

comments icon Коментари  (20 от 48)

Добави коментар
  • Габи2011-10-04 18:07:38

    Казах ли вече, че супичката изглежда мега апетитно :) А сега да те поканя и за една награда при мен :) Хубав ден!

  • Гисчо2011-10-04 19:58:54

    Благодаря ти много! Радвам се, че супичката ми ти е харесала! Много ти благодаря и за наградата и за положителната оценка! :)

  • Мади2012-09-12 19:36:51

    Старата, добра думичка карнабид! За пръв път я срещнах като дете в Пинокио, където Феятя със сините коси му предложи карнабид, а за десерт шоколадов бонбон с ликьор. Едни от най-добрите рецепти и менюта са в художествената литература. А супичката е върхът!

    • Гисчо2012-10-03 18:39:45

      Хихихи! Има още региона в страната, където думичката карнабит си се ползва много активно :) Радвам се, че крем супата от КАРНАБИТ е донесла толкова приказни асоциации! :)

      Поздрави!

  • Анонимен2012-10-03 18:29:51

    Аз съм начинаещ мъж опитващ се да готви.Не разбрах зеленчуците(кромида и чесъна) преди да се запекат във фурната какво да ги правя.Трябва ли да ги нарежа или цели да ги оставя.

    • Гисчо2012-10-03 18:38:04

      Като за начинаещ готвач, изборът ви на рецепта определено е свеж и интересен! Но пък рецептата за крем=супа от карфиол е лесна и подходяща за всеки начинаещ готвач!

      Обелвате лука и чесъна. Лукът го режете на 4, а скилидките чесън оставете цели.

      Надявам се супата да се получи и да ви хареса!

      Успех!

  • Katerina Koleva2013-03-29 06:17:08

    Карнабид значи :) Аз не я бях чувала тази дума. В Добруджа пък му викат конопида.

    • Гисчо2013-03-29 06:19:13

      Хахахха! Аз пък конопида не съм чувала :D Звучи даже като на друг език ;)

    • Даниела Бакалова2021-10-05 14:02:05

      В Гърция карфиол е КУНОПИДИ. А крем супа от карфиол е "супа велуте ме кунупиди" - Σούπα βελουτέ με κουνουπίδι

  • Radina Popova2013-11-24 20:13:48

    Браво за рецептата. Супер ми се получи. Мм много вкусно :)

    • Гисчо2013-11-24 20:28:50

      Да вие сладко! Много се радвам, че крем супата от карфиол си има нов почитател! Чудесна есенна-зимна супа е наистина! :)

  • microxcuts2014-02-01 20:47:26

    Като фен на карфиолите и мащерката пробвах рецептата и се получи чудесно!

    • Гисчо2014-02-01 20:56:52

      Супер! Много се радвам, че рецептата за крем супа от карфиол ви е харесала! За мен съчетанието на вкуса на карфиола с аромата на мащерката беше малко изненадваща, но много вкусно и мнобо сполучливо! :) Да ви е сладко!

  • NobleBrightS2015-08-28 18:30:32

    Честно казано не очаквах супичката да е толкова приятна. Бройте ме фен. :)

    • Гисчо2015-09-13 19:33:05

      Хахахах! Рецептата за крем супа от карфиол е една от любимите ми рецепти за крем супи, която обаче често е пренебрегвана дори и от мен. Радвам се, че рецептата си има още един фен! :)

  • Наталия2016-01-11 01:00:33

    а дали с броколи вместо карфиол може да се изпълни същата рецепта?

    • Гисчо2016-01-11 02:12:52

      Защо не, би трябвало да стане! :)

  • мая2016-10-02 20:26:52

    половината от маслото върху зеленчуците, а другата половина в млякото ли слагаме?

    • Гисчо2016-10-03 08:22:52

      Точно така :)

  • Гери2016-11-02 11:56:26

    Изключително приятна изненада е тази супа. Благодаря, за отново прекрасното предложение. Аз лично, добавих и малко заквасена сметана накрая, ей така, за разкош и екстра калории;)

    • Гисчо2017-10-23 23:05:23

      Крем супата от карфиол наистина е една много приятна изненада! Лесна за приготвяне и изненадваща като вкус! Много се радвам, че и при Вас се е получила така добре :)

  • Супата ми се получи, но не ми хареса! Вкусът, ако изобщо има такъв, е отвратителен! Всеки, който твърди обратното или лъже, или вкусовите му рецептори не работят. Това се отнася и за Вас, Гисчо (използвам този Ваш псевдоним, макар да звучи нелепо, защото никъде не е посочено истинското Ви име - поредната измама!!!)! Човек очаква на места като това да намери ако не оригинални рецепти, то поне такива, които са изпитани във времето и които носят наслада за небцето. Няма достатъчно лексика да опиша колко съм разочарована от Вашия сайт и особено от тази рецепта, която реших да изпробвам, защото изглеждаше интересна. Но отново, и този път като човек с 10-годишен опит в кулинарията, Ви казвам, че претенциите не винаги намират своето осъществяване на практика. Започвам да се чудя дали Вие, Гисчо, действително приготвяте тези рецепти (защо никъде не виждам снимки от самия процес на приготвяне?). Срамота! Започвам да съчувствам на младежите без опит, които тепърва прохождат в кулинарния свят и се доверяват на вашите рецепти. Може би и Вие сте една от тях!? Може би греша!?. Ако е така, вярвам, че ще се съгласите на едно предизвикателство. Предизвиквам Ви на кулинарен дуел! Надявам се да имате достатъчно кулинарно достойнство и да приемете едно спортсменско състезание. Очаквам с нетърпение Вашия отговор, а дотогава ще продължавам да се вихря в кухнята и ще се надявам да не видя следваща рецепта, този път инспирирана от Морфей!

    • Гисчо2017-10-23 23:04:09

      Явно проблемът не е в рецептата, а в лошото Ви настроение! :) Хапвайте повече сладко, може би повечко шоколад, мисля, че помага! :) Успех в готвенето и малко повече ведро настроение (не само в кухнята ;) )

    • Деси2017-10-24 01:22:37

      Уаууу, г-жо Костадинова - купонджийка, това си е пример за словесна диария. Може би кулинарен сайт не е най - доброто място, където да излеете натрупаното напрежение, пробвайте със спорт - крав мага например.

      П.С. Гисчо не готви наистина нещата, които публикува, те готовите манджи се появяват с магия и чакат за снимка.

    • Определено не си голяма купонджийка, Лати :) Звучиш като хората, които ги чакат да си тръгнат от купона, че другите да се отпуснат и позабавляват. Но може и да греша, разбира се... в нашата компания примерно обичаме да гледаме сеира на такива като теб като се палят. Поздрави. :D :D :D

    • Привет отново, уважаеми Гисчо!
      Със съжаление установявам, че нищо не сте разбрали от моя коментар. Акцентът в тази своеобразна критика бе изцяло насочен към самата рецепта "Карнабит с мащерка". Това, че ястието изобщо не ми допадна на вкус (който макар и чисто субективен по природа, тук се опита да оцени най-обективно), не означава, че съм била в лошо настроение или че не съм успяла да сполуча в самото приготвяне на рецептата. Надявам се можете да правите разлика между изпълнение и краен резултат. Понякога се получава така, че отличното изпълнение не може да компенсира обречен на провал ефект. За да зарадвам и Деси (към която ще се обърна по-лично долу) с нова "словесна диария"- направо ми се догади от този буламач (достоен само за измъчване на закоравели престъпници), почти повърнах всичките си вътрешности заедно с него! Именно това провокира и съмненията ми дали Вие, Гисчо, наистина приготвяте ястията - ако е така, то би следвало и да ги опитвате, а така ще знаете, че тази рецепта изобщо не я бива!:) Готвила съм множество ястия, присъстващи в литературни произведения, които са се оказвали истински шедьоври. А доколкото си спомням от историята за Пинокио, той честичко послъгваше (може би точно както и Вие!?), така че изобщо не можем да му имаме вяра за вкуса на тази супа. Критиката ми към ястието, Вашия личен подход към кулинарната дейност и отношение към читателите на този блог, беше изключително умерено и интелигентно поднесена. Това, че не можете да я оцените по достойнство и се подигравате на едно честно изказано мнение, показва само колко сте тесногръда. Тук смея да отбележа, че дори не проявихте и минимален интерес към отправеното към Вас кулинарно предизвикателство (което отново ме навява на мисълта, че може би изобщо не можете да готвите?).
      Скъпа, Деси (или Гисчо;)... Уви!, не съм запозната с т.нар. "крав мага". Аз имам само черен колан по карате. Смятам, че не е нужно да се притеснявате за моето напрежение, още повече, че се занимавам старателно и с йога (можете да пробвате и Вие, много помага за пречистване на съзнанието, особено от състояния на вербална диария). Още сега мога да Ви помогна със словесното прочистване - "манджа" произхожда от "мангал", която е турска дума, означаваща метален съд, който служи за отопление и за приготвяне на манджички.
      Един П.С. и от мен: отървете се от употребата на турцизми, за да освободите от оковите на робството Вашето съзнание.
      Към Вл (среден купонджия): Ела да си спретнем едно парти заедно, че да станем и двамата големи купонджии! :D Даже може да си сготвим и някое ястие само че от друг, по-легитимен кулинарен сайт:)
      Поздрави на всички! Аз продължавам да готвя. Пожелавам Ви късмет - ще Ви е нужен (макар, че надали и той ще помогне в този случай).
      Лати:*:*:))):P

    • Гисчо2017-10-29 23:40:24

      Лати (малка купонджийке), толкова много страдахме всички, че забавихте коментара си с дни! Но ето, на финала на тази седмица, Вие ни уважихте! И то как! :D Предизвикателството разбира се приемам! Може да поканим Деси и Вл за рефери, ако Сте съгласна, разбира се! :D Благодаря Ви, че Ви има! Дори не съм допускала, колко скучна е Супичка до Вашата елегантна поява! :D

    • Деси2017-10-30 07:11:25

      Г-жа вие успяхте да ме зарадвате рано сутринта, поласкана съм. Бях решила, че хейтването е насочено само към Гисчо и карфиола, но очевидно вие държите всички читатели на този кулинарен сайт да обърнат подобаващо внимание на вашата неспособност да се справите със супа, която не ви харесва. Предложението ми за крав мага беше неуместно, там където карате и йога в комбинация не помагат ще са необходими по-специални натоварвания. Обещавам да мисля за вас и занапред и ако срещна спорт, подходящ за вас да ви пиша своевременно под тази рецепта за супа. Относто съмненията ви към моята самоличност, уверявам ви, че съм си отделен човек от 86-та насам. Би ми се искало да мога да готвя като Гисчо, съпругът ми ще е по-щастлив, освен картофи и леща ще мога да разнообразявам с интересни неща като супа от карфиол, например.

      П.С. Какво правите ако ботушите ви се скъсат, запалвате магазина ли? Или измисляте по-изтънчено наказание?

      Гисчо тая супа ще взема да я сготвя, не обичам карфиол ама ей така за спорта.

  • tissi2017-10-30 01:11:00

    Останах потресена от мнението на въпросната купонджийка! Види се, че жената е ерудирана и има дар слово, за което можем само да поздравим, рядко хората притежават толкова изпъстрен речник. Жалкото в случая, че демонстрира този свой плюс, за да изпъкне един неин минус - хейтърство ( да, това е точната дума). Всеки има право на мнение - спор няма. На въпросната дама крем-супичката не й е била по вкуса, което е абсолютно човешко да има разминаване във вкусовете ни за храна и не само. Можеше да каже едно: "Аз лично не я харесах!" Мнението щеше да бъде възприето по нормален начин. НО това да отделиш толкова време, за да изкажеш нехаресването си към една супа и да обидиш човека, който я е споделил в неговия си блог, това вече е хейтърство левъл 1000! Това не беше по вкуса на моите рецептори и за това реших да взема страна и аз. Все пак излиза, че тези, които харесваме супичката нямаме вкус! Наздраве! Една чаша винце преди лягане не вреди никому!

  • Кремена2017-10-30 12:47:42

    Аз не съм пробвала тази рецепта, и коментарът ми не е съвсем по темата, обаче не мога да се сдържа - "манджа" не е турска дума. Идва от италианската дума "mangiare", което означава "ям". Просто да се знае :D
    Иначе съм от феновете на сайта, готвила съм голяма част от рецептите и резултатът винаги е бил чудесен. Поздрави!

  • Боряна2017-10-30 13:43:07

    Доживях!
    Доживях да бродя 25 години на тази земя, ненавиждайки патладжан във всичките му форми и обожавайки карфиол, отново във всичките му форми, за да стигна до тук и да установя, че някоя си Весела Купонджийка, която явно не харесва карфиол, може да твърди, че моите вкусови рецептори не са наред.
    Весела Купонджийке, убедена съм, че си душата на купона. В смисъл, като се появиш на купона и всички, които искат да им е забавно се изнасят, че иначе кой знае как ще ги подгониш с изтънчено ястие.


    П.С. Кремена, всъщност за това се включих - манджа идва от италианското mangiare. Но какво ли знаем ние :D .

    П.С. 2 Отивам да готвя супа от карфиол. За спорта!!!!!

  • Таня2017-10-30 16:34:34

    Видях във facebook коментарът и реших да проверя за какво става дума. Мале мале!!! Какви хора има! В шок съм!!! Тя жената цяло есе си е написала. Гисчо, поздрави, вече официално си не само кулинарна, но и литературна муза. Иначе и аз съм чувала че манджа идва от мангал??!
    Аз супата не съм я пробвала, ама се включвам спортсменски и аз към отбора на всички готвещи.
    Гисчо, целувки от мен и весело настроение ти желая.
    ПП. Искам само да питам дали към супичката може да добавим и картофки за повечко вкус?

    • Гисчо2017-10-30 17:41:33

      На Супичка може да се добавят картофи и за плътност, много добре ще се получи. ;) Това е то, правиш кулинарен блог и будиш неочаквани творчески заложби у хората! Чувствам се толкова инспирираща личност! :D

  • Катя 2018-03-23 19:42:19

    Страхотна рецепта! Получи се много вкусна и ароматна супичка

    • Гисчо2018-03-24 19:37:44

      Вкусна и много лесна супичка е крем супата от карфиол с мащерка :) И много ароматна!

  • Таци2019-07-01 14:12:23

    Супата е невероятно вкусна!Бях се навила на 50% да я пробвам,но ми липсваха останалите 50% и ги намерих в коментарите на Лати Костадинова (луда купонджийка) или по точно в дебатите между вас двете и...всички останали.Така че това е добра реклама.Супата е наистина превъзходна!Благодаря за невероятните вкусови изживявания.
    П.П.Накрая добавих малко настърган кашкавал и сирене.

    • Гисчо2019-10-19 18:03:30

      Хахахаха! Лати Костадинова е една от най-впечатляващите последователки на Супичка! Ето, че действа и мотивиращо! А крем супата от карфиол е наистина чудесна (колкото и Лати да е на друго мнение)! :)

  • Веселина2019-10-16 17:31:43

    Благодаря ти Супичка за рецептата! Влиза ми в листата на семейните рецепти, много нежен и изтънчен вкус. Бях се приготвила да я обогатявам със сметана, но си стана чудесна и с плътен вкус и без нея. Добавих микс от пипери (черен, розов, бял, зелен) за малко повече острота и много мъничко бяло вино. Изненада ме приятно, също както и крем супата от тиква - не очакваш, че така ще те завладеят.

    • Гисчо2019-10-19 18:01:53

      Крем супите са едно невероятно богатство на съвременната кухня! Приготвят се много лесно и бързо, а са много вкусни! Радвам се, че крем супата от карфиол се е получилата така вкусна и при Вас! :) Да Ви е сладко!

  • Галя2020-01-21 16:47:12

    Здравейте, поздравление за сайта много ми хареса. Благодарение на него се научих да правя мъфини, имате вечни благодарности от сина и мъжа ми :D.
    Всъщност исках да попитам, ако вместо карфиол сложа броколи би трябвало също да се получи или?

    • Гисчо2020-01-21 18:58:15

      Да, мисля, че пак ще се получи много вкусна супа!

  • Божидара 2021-01-19 21:41:22

    Супата е много вкусна. Имам дете на четири и много я обича :)

    • Гисчо2021-11-20 20:43:46

      Щом най-малките са доволни, значи крем супата от карфиол е наистина сполучлива! :)

  • Диляна2021-03-19 14:09:19

    При мен защо се получи като пюре с мляко?

    • Гисчо2021-11-20 20:44:13

      Може би не Сте пасирала до гладкост :)

  • Десислава2021-11-11 17:44:11

    Много вкусна супичка.
    Лесно ми се получи и на семейството много му се услади.
    Благодаря

    • Гисчо2021-11-20 20:45:03

      Любима супичка е крем супата от кафриол и една от първите рецепти в Супичка! Вкъщи често я забравяме, но тя определено заслужава внимание :)

Добави коментар

Име
Коментирай