Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Екзотична крем супа от леща

print icon

products icon Необходими съставки:

  • леща
    1 чаена чаша
  • моркови
    1 брой
  • лук
    1 глава
  • чесън
    5 скилидки
  • джоджен
    1 кафена лъжица
  • куркума
    1 кафена лъжица
  • къри
    1 кафена лъжица

recipe icon Рецептата:

Лещата, бобът и грахът са любими продукти в българската кухня. В рецептата за екзотична крем супа от леща добавените подправки придават един малко по-екзотичен и ориенталски привкус. Разбира се, както всички останали рецепти тук и тази е изклчително лесна и бърза за приготвяне.

  1. Лукът, чесънът и морковът се нарязват надребно, слагат се в добре загрято олио и се задушават за 4-5 минути, докато омекнат.
  2. Лещата се измива добре и заедно с 1л. вода се добавя към нарязаните и задушени зеленчуци. Оставяте да ври, докато лещата се свари (приблизително 30-40 мин).
  3. След като се свари лещата, добавяте всички подправки и оставяте да поври още 5 минути, след което изсипвате супата в кухненски робот/блендер и пасирате до получаване на хомогенна смес.
Може да добавите ароматни крутони, за да стане супичката още по-вкусна!

Рецептата на екзотичната крем-супа от леща е изпълнена!

notes icon

ДОБЪР АПЕТИТ!

Варивата са основна съставка на менюто на българина. Боб, леща, грах, всички те се приготвят редовно и в различни варианти. Истинската класика обаче си остават яхниите, каквито са леща яхния и грах яхния. Много вкусна, класическа бълграска рецептата е и рецептата за боб на фурна, както и за боб в гювеч. А хапвайки повече бобови, хапваш с мисъл за здравето! 

comments icon Коментари  (14)

Добави коментар
  • Владимир2011-05-18 16:22:37

    Вече я опитах тази крем-супа от леща и мога да Ви уверя че стана много вкусна! Само се чудя защо да е екзотична крем-супата от леща, може би заради куркумата и кърито, но те вече се исползват доста в българската кухня :))

  • Гисчо2011-05-18 23:53:40

    Да, точно заради екзотичните подправки - куркума, къри... Типично за българските рецепти за супа, а и за яхния от леща е добавянето на джоджен, не и куркума и къри. Но пък те правят вкусът по-интересен!

  • sheny2011-05-20 03:51:47

    Обичам много леща, а тази крем супа от леща е много добро попадение! Още една полезна рецепта за крем супа. В рецептата има няколко скилидки чесън, който аз НЕ обичам, но крем супата и без тях се получава отлично! Баба правеше супа от леща с джоджен и може би от там така обичам тази супа ;)

  • sheny2011-08-08 00:31:00

    ооо видях и другата рецепта с леща а именно: яхния от леща", която трябва да пробвам! другата рецепта с леща изглежда много апетитно, а и има повечко снимки и са супер! можеш да добиеш мн добра представа за какво иде реч в рецептата :D

  • Гисчо2011-08-23 22:06:52

    Рецептата за яхния от леща е класическата бългаска рецепта за това ястие. Много сполучлива. Тази рецепта, за крем-супа от леща е по-нетипична и ако човек не е любител на екзотичните ориенталски подправки може и да не му допадне. Но пък нищо не му пречи да пробва ;)

  • Анонимен2013-02-01 00:09:45

    super

    • Гисчо2013-02-01 18:04:19

      Много се радвам, че рецептата за екзотична супа от леща Ви е допаднала! Много лесна рецепта, а се получава мн ароматна!

  • Анонимен2014-05-09 19:19:02

    Приготвих супичката точно според указанията (всъщност не съм задушавала, а сложих само водичка. По-постничко, знам, но.. (: ), като използвах пресен лук и стар чесън - стана У-НИ-КАЛ-НА! Страхотна рецепта, страхотен блог, благодаря!
    Между другото на нещо като диета съм (не отслабваща, а.. (я наричам) "образователна", т.е. внимавам какво ям и как го приготвям) и имам програма за мобилни устройства, с която следя какво точно съдържа храната, която приемам. Програмката не е 100% точно, но ми помага да си представя какво означава да ядеш здравословно (резултатите за само месец са впечатляващи). Резултатът от тази програмка, когато въведох рецептата за супичката беше около 140 калории за порция (отново: готвих без мазнина), около 12 -13 г. протеини, 35 - 36 г. въглехидрати и.. това е много интересно:
    Витамин А: 63%
    Витамин С: 14 %
    Калций: 3 %
    Желязо: 28%
    от необходимия дневен прием.
    Извинявам се за много дългия пост, но исках да каза, че освен вкусна, бърза и лесна рецептата, а и повечето от тези в сайта са полезни.
    Освен това благодаря, тъй като преоткрих любовта си към лещата чрез тази рецепта.
    Поздрави! :) :) (:

    • Гисчо2014-05-09 19:27:36

      Честно казано съвсем бях забравила за съществуването на тази екзотична супа от леща, а тя е толкова вкусна и ароматна, ще взема и аз да си я приготвя тези дни! Радвам се, че Супичка помага да хапвате вкусно! И малко по-здравословно! :)

  • Деси2017-02-27 15:33:57

    Получи се страхотна. Дори мъжете - месоядци вкъщи я ядат с кеф! Благодаря! :)

    • Гисчо2017-02-27 17:12:18

      Много се радвам, че рецептата за екзотична крем супа от леща Ви е харесала! Може би защото е така богата на аромати, тази крем супа от леща е винаги харесвана! :) Да Ви е сладко!

  • РУМЯНА2024-03-06 11:32:00

    леща с джоджен не сме подправяли вкъщи, баба ми слагаше чубрица, аз я обичам с кимион,
    смятам че и с къри и куркума ще е добре, но струва ми се джоджена ще доминира над тях, но трябва да се пробва всичко :)

Добави коментар

Име
Коментирай