Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Пестил от ябълки и дюли

print icon

products icon Необходими съставки:

  • ябълки
    1 кг
  • дюли
    2 кг
  • ванилии
    2 броя
  • захар
    2 кг

recipe icon Рецептата:

Може би го помниш, а може би никога не си го виждал и опитвал, пестилът е един от най-старите и традиционни домашни сладкиши, нещо като домашните бонбони от преди 100 години, с които да се подсладиш, а да почерпиш и гостите. Приготвян от различни плодове, които имат по-високо съдържание на пектин и са малко по-киселички, пестилът е бил и още един лесен начин да оползотвориш големи количества плод. Ябълките и дюлите определено са много подходящи за приготвяне на пестил, защото имат натурален желираш агент. Пестилът от ябълки и дюли е чудесна идея за едно много натурално подслаждане на деня, което ще ви върне в кухнята на баба и ще ви заплени с наситено плодовия си вкус.

  1. Първата стъпка от рецептата за пестил от ябълки и дюли е подготовката на плодовете. Измивате ги, почиствате ги и ги нарязвате на едри парчета. Слагате ги в голяма тенджера и пълните тенджерата с вода, толкова, че да ги покрие. Варите ябълките и дюлите около 30 минути до пълно омекване.
  2. След като плодовете са сварени изцеждате течността. Не изхвърляйте сока останал от варенето, той е много ароматен и вкусен, охладете го и заменете с него безалкохолното. Следвайки класическия начин за приготвяне на пестил би трябвало да претриете плодовете през сито с помощта на дървена лъжица. Тази процедура обаче е доста по-бавна и трудоемка от варианта на Супичка, а именно: смилате сварените плодове с помощта на кухненски робот за около 1-2 минути до получаване на много фина каша, добавяте ванилиите.
  3. Претегляте кашата, след което добавяте към нея същото количество захар и слагате на котлона да се свари в широка тенджера. Варите, като бъркате непрекъснато. Имайте предвид, че ако не бъркате сместа ще загори. Варите докато сместа се сгъсти и започнат да се образуват големи балончета или докато започне да се бърка по-труно и леко да се отделя от стените на съда, в който ври. След като сместа за пестил се е сгъстила идва моментът, в който трябва да я изсипете. Може да приготвите пестила във форма за кекс, най-добре да е силиконова. Можете да изсипете пестила на тънък пласт в голяма тава, в която предварително сте поставили хартия за печене. И в двата случая изчаквате пестила да изстине добре и го обръщате. Ако сте приготвили пестила на блат в тава, то го нарежете на лентички, а лентичките навийте на малки рулца. Най-добре е да съхранявате пестила в хладилник.
Рецептата за пестил от ябълки и дюли е изпълнена.

notes icon

Ябълките стоят в основата на много вкусни рецепти. Истинска класика е рецептата за кекс с ябълки, но не по-малко вкусен е и сладкишът с ябълки и бисквити. Добра идея е също така и рецептата за немски сладкиш с ябълки, както и рецептата от българската национална кухня за баница с ябълки.

ДОБЪР АПЕТИТ!

Покажи ми всички рецепти за:

comments icon Коментари  (10)

Добави коментар
  • Кремито2017-09-29 08:45:49

    Еиии Супичке трябваше по-рано да я публикуваш тази рецепта.Цяло лято се чудих какво да правя със многото ябълки в градината ни.Но за следващата година ще ползвам твоята хитринка.

    • Гисчо2017-09-29 17:28:05

      Хаххахаха! Ами да, понякога рецептите идват с малко закъснение, но пък ябълки и дюли още има в изобилие, тъй че може и още тази година да опитате рецептата за пестил с дюли и ябълки! :)

    • софия късева2017-10-01 18:44:17

      Здравейте за да стане по здравословно може ли да заменим захарта с мед? И всъщност това количество захар ми звучи доста колко сладко става на вкус със толкова захар?

    • Гисчо2017-10-01 19:13:53

      Не мисля, че пестилът ще се получи добре с мед. Ако пробвате ще се радвам да споделите резултати. Пестилът е с наситен вкус, нещо като домашни желирани бонбони. :)

    • Нези2017-10-25 07:50:30

      Медът не бива да се вари в никакъв случай, става вреден.

    • Мама2017-10-31 17:12:52

      Тази рецепта не е за пестил. Той се прави от плодове, но без захар, сгъстени и сушени на тънък пласт върху хартия на слънце или във фурна.

    • Иван Р.2019-10-01 17:10:12

      Прочетох в други рецепти, че може и с мед, но НЕ СЕ ВАРИ заедно с плодовете, а се слага накрая, преди да се изсипе сместа в тавата. Това май е, ако има дюли, защото имат по особен вкус. Ако е само с ябълки или други плодове, може с кафена чаша кафява захар или без никакво подслаждане.

  • Milena D2018-09-30 03:23:13

    Еми сега чакам да се сгъсти в хладилника, но замених захарта с пудра захар (по разни причини имам прекалено много) и имам чувството че прецаках нещата. Пу след като обрах на съседите дървото от дюли (да се чудиш откъде има такива чудеса в Канада хахах)

  • Иван Иванов2019-10-10 06:51:55

    Просто се чудя на безумието всеки да пише без да мисли.Тая "супичка" си е чиста боза щом публикува такива рецепти.Как изобщо на някой му хрумва такова нещо -ЗАХАР В ПЕСТИЛ. Не искам никого да обиждам, но не пишете "ПЕСТИЛ" пишете си нещо, кръстете го на себе си и .... давай, но да слагаш ВАНИЛИЯ и ЗАХАР при дюли и ябълки след като те самите имат прекрасен дъх си е чисто безумие. Настържете, смесете хубаво и ги сложете на нощна във фурната на 150-170 С и ....... проверете сутринта.

  • Иван Р.2019-10-11 15:14:53

    Дали ще се получи по същия начин, но с по 1 кг ябълки и 1 кг грозде? Ще го бъде ли на вкус или ще е някакво никакво? Мисля и да не слагам толкова захар, може би само 200-300 гр, защото ми се струва, че ще е прекалено сладко.

Добави коментар

Име
Коментирай