Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Шарени поширани яйца

products icon Необходими съставки:

  • яйца
    8 броя
  • чушка/пиперка
    2 броя
    1 брой зелена и 1 брой червена
  • пресен лук
    1 стрък
  • магданоз
    1 чаена лъжица
  • копър
    1 чаена лъжица
  • розмарин
    1/2 чаена лъжица
  • олио
    1 супена лъжица

recipe icon Рецептата:

Нещо толкова просто, каквото са яйцата, може да се превърне в нещо толкова ефектно и толкова вкусно, каквото са шарените поширани яйца и то за нула време и с минимум усилия и съставки. Ако искаш гостите ти да ахнат от възхищение от поднесеното предястие, ако искаш закуската ти да бъде по-шарена, или пък ако просто си на нисковъглехидратна диета и хапваш повечко яйца, то рецептата за шарени поширани яйца е твоята рецепта. Лесни за приготвяне, ефектни като резултат, шарените поширани яйца могат да те спасят дори и в моментите, когато се чудиш какво да приготвиш за вечеря.

  1. Първата стъпка от рецептата за шарени поширани яйца е подготовката. Нужно е да имате под ръка стреч фолио / целофаново фолио, както и конец. Измивате, почиствате и нарязвате на ситни кубчета чушките, лука и подправките също нарязвате на ситно.
  2. В чаши или купички поставяте по едно голямо парче от стреч фолиото, след което във всяка чаша / купичка капвате по капка олио. На дъното на всяка чаша слагате от нарязаните зеленчуци и подправки, посолявате, чуквате по едно яйце и накрая завързвате стреч фолиото с конец, така че да се получат малки вързопчета, като тези на снимката.
  3. Междувременно слагате тенджера с вода на котлона. След като водата заври пускате малките вързопчета с яйцата и варите няколко минути в зависимост от това, колкото сварени искате да бъдат яйцата. Ако желаете вашите поширани яйца да имате течна сърцевина, то ги варите 5 минути, ако пък предпочитате яйцата да са добре сварени и плътни, то варите 7-8 минути. След като яйцата са сварени ги вадите от водата и ги изчаквате да изстинат, за да отстраните стреч фолиото.
Може да сервирате пошираните яйца като допълнение към зелена салата, може да предложите шарените поширани яйца като предястие, а може да допълните с тях и любимия си сандвич.

Рецептата за шарени поширани яйца са изпълнени.

notes icon

Яйцата! Един продукт - безброй рецепти! От класическите омлент, през яйцата по панагюрски и сиренето по шопски, до яйцата по бенедиктински и яйчените мъфини с тиквички например, яйцата са задължителна част в менюто ни, като го правят много по-пълноценно и разнообразно.

ДОБЪР АПЕТИТ!

comments icon Коментари  (7)

Добави коментар
  • Боряна2016-06-26 17:02:24

    Стреч фолиото дали става за потапяне във вряща вода? Притеснява ме да не се разтопи или нещо такова?

    • Кака Тонка2016-07-02 17:05:08

      Аз използвах торбички от типа, в които се слагат плодовете и зеленчуците в големите супермаркети.Имах същото притеснение,но няма страшно!Стават много интересни!

  • Гисчо2016-06-26 22:05:56

    Няма страшно, остава непокътнато :) И Стават красиви и вкусни поширани яйца :)

    • Julie2017-05-28 18:24:19

      Фолиото вероятно ще издържи, но при нагряване над 40-50 градуса от него се отделят добавки (пластификатори и т.н.), които отиват в храната и са вредни. Пластмаси / фолиа за термична обработка са специално обозначени, като кутии или пликове за печене. Всичко друго крие опасност. Има много информация по темата. Подхождайте отговорно към здравето на близките си. П.С. Голям фен съм на Супичка!

    • Пав2022-08-01 21:25:07

      Дори и на обозначенията не вярвам вече. Просто няма да използвам пластмаса при термична обработка в кухнята. Единственото, което е използвам (но там няма как вече) са пластмасовите торбички и кутии за замразяване. Ценя си здравето, ценете го и вие. Голям фен съм на супичка също. Поздрави :)

  • Боряна2016-07-02 20:21:04

    Тогава смело ще пробвам утре. Мислех си да пробвам и с найлон от торбичка за печене, защото по някаква причина съм натрупала 20-на. Смело и безотговорно ще поширам яйца на воля утре!

    • Гисчо2016-07-04 17:43:37

      Много се надявам пошираните яйца да са се получили добре и да сте си хапнали вкусно! Защото освен, че са много симпатични на външен вид, пощираните яйца са и наистина много вкусни! :)

Добави коментар

Име
Коментирай