Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Заек със сушени сини сливи

print icon

products icon Необходими съставки:

  • заешко месо
    750 грама
  • лук
    15 броя
    малки глави
  • сини сливи
    300 грама
  • олио
    1/2 чаена чаша
  • вино
    1 чаена чаша
  • червен пипер
    1 супена лъжица
  • брашно
    1 чаена лъжица
  • чесън
    8 скилидки

recipe icon Рецептата:

Сушените сини сливи често намират място в българската национална кухня, като най-често това са рецепти за различни месни ястия. Точно такава е и рецептата за заек със сушени сини сливи. Сладкият леко карамелен вкус на сините сливи в комбинация с този на виното придават много интересен вкус и аромат на иначе изчистеното като вкус заешко месо. Сосът на ястието е толкова вкусен, че ако приготвяте заек със сушени сливи по тази рецепта, задължително пригответе и няков друга филийка хляб, защото няма да му устоите.

  1. Първата стъпка от рецептата за заек със сушени сини сливи е подготовката на заека. Нарежете заека на парчета и го накиснете за няколко часа във вода. Подгответе и останалите продукти - лука и чесъна обелете, а сините сливи накиснете във вода. В тенджера или дълбок тиган загрейте олиото, след което в него запечатайте, като запържите от всички страни за кратко подсушените парчета месо, накрая ги извадете от мазнината.
  2. Едната глава лук нарежете на ситно и заедно с брашното и червения пипер запържете в същата мазнина, в която сте запържили заешкото месо, добавете и виното. След като сместа заври добавете месото, обелените глави лук и скилидките чесън, посолете с около една чаена лъжица сол, сложете капака на тенджерата  и оставете да ври на слаб огън за около 45 минути.
  3. 10 минути преди да свалите ястието от котлона, когато заекът е почти сварен добавяте и сините сливи и оставяте да поври на слаб огън.
Рецептата за заек със сушени сини сливи е изпълнена.

notes icon

Друга класическа рецепта за приготвяне на заек е рецептата за заек попска яхния. С много лук и много други зеленчуци, попска яхния със заек е едно богато ястие, ястие, в което иначе сухото заешко месо се топи в устата. Заек попска яхния е ястие, с което ще впечатлите своите гости и ще зарадвате своите близки.

ДОБЪР АПЕТИТ!

Покажи ми всички рецепти за:

comments icon Коментари  (16)

Добави коментар
  • Milena Poptoleva2015-01-11 19:06:52

    Чудно!Явно и двете сме ма тема "Яхнийка със сливи":))
    Такъв аромат предават ......
    Поздрави,Гис!

    • Гисчо2015-01-11 19:14:30

      Да, сините сливи са ми любим елемент от зимните ястие, а пък заекът със сушени сини сливи е едно невероятно вксуно потвърждение :)

  • Чудесна гозба! Страшно апетитно изглежда! Просто приказка!

    • Гисчо2015-01-11 22:00:36

      Радвам се, че заекът със сушени сини сливи ти изглежда апетитно. И колкото и нескромно да звучи - наистина беше много вкусно! :)

  • Анонимен2015-01-27 04:54:53

    привет! отдавна ви следя и готвя все по-смело :) а днес се пробвах и с тази гозба - стана вълшебна, както всичко досега впрочем. благодаря ви за достъпните рецепти, просто наистина нямат грешка! :)

    • Гисчо2015-01-27 05:30:45

      Много се радвам, че Супичка наистина успява да е помощник в кухнята на начинаещите готвачи. Много се радвам и че рецептата за заек със сушени сини сливи ви е харесала! Това е едно от най-вкусните ястия, което съм приготвяла в последно време и се радвам, че това не е само мое мнение! :) Да ви е сладко! И отново да споделяте впечатления от рецептите на Супичка :)

  • Яна2015-07-04 23:37:44

    Мисля да пробвам тази рецепта, но с пилешки бутчета. Предполагам, че пак ще се получи.

    • Гисчо2015-07-07 02:37:49

      Сигурно ще се получи. Вкусни пилешки бутчета ссъс сини сливи. Ще се радвам да споделите впечатления от комбинацията! :)

  • Elina Georgieva2015-07-15 18:07:42

    receptata e strahotna. napravih malkivpromeni slajih polovin chasha vino i polovin chasha bql vermuth koito zasili aromata na sosa, i 1/4 pileshki bulion. Vsichki mnogo hvaliha ! Blagodarq za spodelqneto na tazi neveroqtna recepta : )

    • Гисчо2015-07-19 17:41:48

      Много се радвам, че така добре се е получила така добре рецептата за заек със сушени сини сливи. Едно класическо и много богато ястие1 :)

  • Димана Пейчева2017-10-20 21:00:24

    Здравейте.. Супичка ми е любимо място, учител, терапевт... безкрайно много ми помогна когато бях зад граница, за да се науча да готвя със самочувствие... Наскоро ми се наложи да готвя заек и се ужасявах от мисълта колко ще е сложно.. Но Супичка беше до мен.. Рецептата е уникална, супер вкусна и супер лесна.. Пиша Ви не просто да ви благодаря, че ви има, но и да добавя и моите малки "отклонения" от рецептата, породени от необходимостта.. Така.. бяло вино нямах в този този миг, та сложих водка... супер се получи.. Също така, препоръчвам добавянето на дафинов лист, което ми дойде напълно ей така като идея... и последното.. понеже както винаги бързам, та не прочетох като хората.. и сложих сините сливи заедно с всички неща... не само, че нищо не им стана, ами си бяха супер.. и го оставих малко повече от указаното време.. това е... иначе много благодаря за рецептата.. :)

    • Гисчо2017-10-22 10:35:43

      Благодаря много за прекрасните думи! Много се радвам, че рецептите на Супичка се явяват такова спасение! Ще се радвам и занапред да споделяте впечатления от рецептите! Да Ви е сладко!

  • Даниела2019-01-23 17:40:53

    Здравейте, в момента приготвям рецептата. Никъде не видях да се добавя вода, но предполагам, че се разбира от самосебе си щом месото трябва да ври. Надявам се да ми се получи добре защото и гости съм поканила ????

    • Гисчо2019-01-23 17:42:38

      Няма нужда да добавяте вода, виното е напълно достатъчно като течност, за да се получи ястието :)

  • Даниела2019-02-05 15:27:13

    Получи се страхотно (въпреки водата която налях) просто стана повече соса! Благодаря за рецептата!

Добави коментар

Име
Коментирай