Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Желирано предястие с пилешко месо

products icon Необходими съставки:

  • пилешко месо
    500 грама
  • моркови
    2 броя
  • целина
    2 стръка
  • пресен лук
    2 стръка
  • лук
    1 брой
  • чесън
    2 скилидки
  • черен пипер
    1/2 чаена лъжица
  • магданоз
    1/2 връзка
  • желатин
    20 грама

recipe icon Рецептата:

Когато старите тефтери на баба говорят, модерната кухня мълчи! Защото точно от пожълтелите страници изскачат безброй вкусни рецепти. Точно такава е и рецептата за желирано предястие с пилешко месо. Това предястие с пилешко месо е познато на българските домакини и кулинарни любители, защото се приготвя от много години, но в последно време малко е позагубило популярност, но е толкова вкусно и толкова лесно за приготвяне, че има място и в съвременната кухня. Желираното предястие с пилешко месо е чудесна идея за впечатляващо начало на всяка вечеря, на която сте поканили гости, а същевременно и вкусна и ефектна рецепта с пилешко с, която да поглезите семейството си.

  1. Първата стъпка от рецептата за желирано предястие с пилешко месо е сваряването на месото и подготовката на бульона. Измивате добре пилешкото месо и го заливате със студена вода, след което го слагате да ври. Може да изберете всякакво пилешко месо, като препоръката на Супичка е то да не бъде само бяло месо, защото бялото пилешко месо е много сухо и бульонът ще стане твърде слаб.След като месото поври около 10 минути, слагате почистените цели моркови, целина, глава лук, чесън, магданоз (като запазвате няколко листенца за украса), черен пипер и 1 чаена лъжица сол и оставяте да ври до пълното сваряване на месото. Може да използвате селъри (целина на стъбла) или резен от глава целина.
  2. Докато варите месото подгответе чашките, в които ще желирате предястията. В чаши за кафе или пък купички за крем карамел поставете голямо парче целофаново опаковачно фолио, така че краищата на парчето да излизат от чашата. Измийте и нарежете перата на пресния лук, като през зимата може да го замените с перата на праз. Когато пилето е сварено прецедете бульона, накъсайте пилешкото месо на малки парченца, а сварените моркови и целина нарежете на кубчета.
  3. На дъното на всяка чаша, в която сте поставили опаковачно фолио сложете едно листенце магданоз, след което по малко от всички продукти - пилешко месо, нарязан лук, моркови и целина, като може да ги смесите или да ги наредите на пластове.
Разтворете желатина в прецедения бульон като стриктно следвате инструкциите на опаковката желатин. Някои видове желатин се разтварят директно в горещата течност, други първо на водна баня в малко вода, след това се добавят в течността, няма общи инструкции, затова следвайте инструкциите посочени на опаковката. След като желатина вече е разтворен в течността, допълнете чашките, в които вече са останалите продукти с нея и оставете за няколко часа в хладилника, или най-добре цяла нощ, за да стегне.

Рецептата за желирано предястие с пилешко месо е изпълнена.

notes icon

Желираното предястие с пилешко месо е едно много хитро и вкусно предястие, което може да приготвите предварително и да съхранявате в хладилник, до момента, в който ще го сервирате. Темата “предястия” обаче като цяло е малко пренебрегвана в българската кухня. Интересни и много лесни идеи за предястия са рецептите с пъдпъдъчи яйца. Малките пъдпъдъчи яйца са много симпатични и биха могли да бъдат чудесно начало на красиво меню. Рецептата за пъдпъдъчи яйца в гъби е много атрактивна и вкусна, а не по-малко сполучлива е и рецептата за мариновани пъдпъдъчи яйца. Любителите на класическата българска кухня пък могат да заложат на агнешките чревца на фурна или пък на желирания таратор.

ДОБЪР АПЕТИТ!

Покажи ми всички рецепти за:

comments icon Коментари  (11)

Добави коментар
  • О, колко е красиво! Много, много ми харесва! Браво!

    • Гисчо2015-01-29 21:54:40

      Благодаря ти, Йоли! Твоята оценка наистина е много важна за мен! А пък желенцето наистина си беше вкусно! :) Чудесно и свежо предястие! :)

  • Анонимен2015-01-31 06:19:18

    Имаш страхотен блог!

    Но все пак малко контруктивна крититика - повтаряш името на рецептата във всяко изречение, досадно е и е лош стил. Опитвай се да го избягваш :)

    • Гисчо2015-01-31 06:23:25

      Благодаря за критиката :D Само че повторенията не са нито случайни, нито са въпрос на стил :) Радвам се, че Супичка и рецептите Ви харесват!

    • Анонимен2015-05-27 14:46:50

      Напротив - критикуваното повторение е логично и много полезно, защото напомня постоянно за какво ястие четем в момента. А блогът е наистина безупречен във всяко отношение. Благодаря ти, Супичка! :-)

    • Димитър2017-06-25 19:47:10

      Повторението е причината блогът Supichka да е в първите резултати в Google. В което естествено няма лошо, защото повече хора заслужават да се докоснат до тези лесни и вкусни рецепти!

    • Гисчо2017-06-25 20:04:50

      Много се радвам, че смятате, че Супичка наистина заслужава да е на едно от челните места сред сайтовете за готвене, както и сред кулинарните блогове. Да, наистина рецептите са написани по един и същи начин и имат един и същи стил, защото ги пише един-единствен човек - аз :D

  • Признавам, че това ястие изглежда изключително изискано и професионално направено. Не знам дали у дома на домашани условия ще успея да издокарам подобна форма и красиви цветове, но определено пробудихте готварските ми желания.Тук описвате подробно статията и смятам да опитам, пък дано се получи.Ще се радвам ако ни кажете някои тайни и тънкости при работата с желатин. С какво е добре да го разтваряме и колко време да се осъществява самият процес?

  • Роси2023-04-25 12:56:27

    Стана перфектно, точно като на снимката, благодаря за рецептата!

Добави коментар

Име
Коментирай