Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Банички с ябълки и ванилов сос

print icon

products icon Необходими съставки:

  • ябълки
    3 броя
  • точени кори
    1/2 пакет
  • захар
    1/2 чаена чаша
  • смлени орехи
    1/2 чаена чаша
  • олио
    1 кафена чаша
  • стафиди
    1/2 кафена чаша
  • канела
    1/2 чаена лъжица
  • ванилия
    1 брой

recipe icon Рецептата:

За баница може да се говори е часове. Цели раздели от кулинарните книги са посветени на рецептите за баница. Различните варианти за баница са толкова типични за българската кухня, колкото и различните варианти за приготвянето на боб. Но баницата може и да изненадва. Един такъв интересен вариант за баница е рецептата за банички с ябълки и ванилов сос. Рецептата за банички с ябълки и ванилов сос е взаимствана от класическата рецепта за виенски щрудел с ванилов сос, един от най-популярните и най-обичани сладкиши в цял свят. Баничките с ябълки и ванилов сос обаче се приготвят много по-бързо и много по-лесно от виенския щрудел, което го прави изключително подходящ за кухнята на новака.

Рецептата за банички с ябълки и ванилов сос в три стъпки:

  1. Първата стъпка от рецептата за банички с ванилов сос е подготовката на плънката за баничките. Измивате ябълките и ги настъргвате на едро ренде. Ако пуснат много сок ги отцедете. Към настърганите ябълки добавете смлените орехи, захарта, ванилията, канелата и стафидите и разбъркайте добре.
  2. Идва момента в който трябва да навиете и оформите баничките с ябълки. Взимате една кора и я намазвате леко с олио, като ползвате или четка, или пък го правите с ръка. Върху този леист слагате втори лист и го намазвате леко по същия начин. В единия тесен край на корите слагате от 3-4 супени лъжици от сместа с ябълките и навивате, след което притискате с ръка, за да се разпредели сместа равномерно сместа в баничката. Тъй като рулото става много дълго го режете на две, т.е. от всяко руло получавате две банички. Баничките с ябълки нареждате в намазнена тава, след което намазвате всяка баничка с олио. Печете баничките с ябълки в предварително загрята на 180 градуса фурна докато придобият златист цвят.
  3. Последната стъпка от приготвянето на банички с ябълки и ванилов сос е приготвянето на соса. Може да пропуснете тази стъпка и да сервирате баничките с ябълки, вместо с ванилов сос с топка сметанов сладолед, или пък поръсени с пудра захар. Безспорно обаче баничките с ябълки са най-вкусни, когато са заляти с ванилов сос. А ваниловият сос е стандартния ванилов сос, който се ползва като добавка на различни сладкиши, например мъфините с ягоди.
Приготвянето на ваниловия сос е много бързо и лесно - първо разбъркайте добре сухите съставки: нишестено, захарта и ванилията. Малко по малко прибавете към тях прясното мляко, като разбъркате добре. Разбийте жълтъците и ги добавете към сместа, като отново разбъркате. Сложете сместа на котлона на слаб огън, като бъркате непрекъснато, докато заври. След като поври 1-2 минути ваниловият сос е готов.

Преди сервиране заливате баничката с ябълки с ваниловия сос, който трябва да е топъл.

Рецептата за банички с ябълки и ванилов сос е изпълнена!

notes icon

Баничките с ябълки и ванилов сос са много вкусни, но класическите баници са си класически баници! Сладки или солени, има подходяща баница за всеки повод и за всеки вкус. С ябълки, може да приготвите не само банички с ябълки и ванилов сос, но и голяма баница с ябълки. Баницата с ябълки е изключително подходяща за периода на постите, когато се чудим какво сладко кулинарно изкушение да измислим. Подходяща за постите, а и за цялата зима е рецептата за баница с тиква, или т.н. тиквеник. А ако смятате да си приготвяте солена баница, то задължително трябва да започнете с баницата със сирене. Баницата със сирене е универсалната и най-любима баница. Баницата със сирене е както перфектна закуска, така и вкусен обяд, а дори и вечеря!

ДОБЪР АПЕТИТ!

comments icon Коментари  (20 от 27)

Добави коментар
  • Ани2013-01-17 00:52:24

    Супичка, обожавам ябълков щрудел. Много лесна и хубава рецепта ни предлагаш. Благодаря ти, ще се възползвам!:) Между другото сайтът ти е много вкусен :))

    • Гисчо2013-01-17 00:55:24

      Много се радвам, че баничките с ябълки ти харесват! И аз съм голям почитател на шрудела и ябълките като цяло!

  • Анонимен2013-01-17 23:10:33

    Здравей, Супичке!

    Много се зарадвах, като видях тази рецепта. Баничките от снимката изглеждат толкова вкусни, че направо ми идва да си взема една. Само искам да попитам точно колко жълтъка се слагат във ваниловия сос, защото в рецептата за мъфини с ягоди пише, че се слагат два, а в тази рецепта са написани три. Иначе Те поздравявам за прекрасния блог и чудесните рецепти в него. Много бих се зарадвала и на една хубава рецепта за тирамису, защото отдавна искам да го приготвя, но не намирам походяща рецепта.

    Поздрави за хубав следобед :-)

    • Гисчо2013-01-17 23:16:10

      Слагат се две яйца и сега ще поправя рецептата! ;) А тирамису ще се появи съвсем, съвсем скоро! В плана е! ;)

  • Анонимен2013-01-18 01:46:58

    Зсравей, Супичке!

    Както вече написах по-горе рецептата е страхотна, само ако може да уточниш колко стафиди се слагат в плънката?

    Поздрави и лека вечер :-)

    • Гисчо2013-01-18 02:46:57

      Аууууу! Стафидите съвсем ги няма в съставките! 1/2 кафена чаша е нужна. Веднага допълвам в рецептата! :)

  • Bety2013-01-18 18:55:13

    Обожавам всякакви ябълкови неща! МНого ми допадна рецептата!

    • Гисчо2013-01-18 19:04:02

      Много се радвам, че рецептата ти допада! Много вкусни стават тези банички с ябълки, много ги обичам аз! :)

  • Tonchita2013-01-22 00:34:56

    Ох,изглеждат толкова примамливо.Благодаря за рецептата,Супичке :)

    • Гисчо2013-01-22 00:36:17

      Ако ги пробваш няма да съжаляваш, обещавам! ;)

  • Анонимен2013-01-27 19:17:46

    Здравей, комплименти за блога ти и за вкусните рецепти, направих супичката от праз и крема сирене и мъфините с банан и овесени ядки, днес е ред на тези вкусни банички. Искам само да те попитам понеже имам само 11 листи кори за баница, достатъчни ли са за тази рецепта и колко банички ще се получат накрая, 22?
    Продължавай да ни радваш с рецептите си, и поздрави от мен,
    Линдита

    • Гисчо2013-01-28 00:53:58

      Здравей! Сигурно вече си направила баничките, ако си, се надявам да са станали вкусни! Може би е късно за отовор, но 11 листа са достатъчни, но ще ти излязат 10 банички, защото се слагат по два листа и така се навиват :) Дано отговорът ми да не е много закъснял :)

      Поздрави и хубава вечер!

    • Анонимен2013-01-28 02:44:23

      Здравей, мерси много за отговора, още не съм ги направила, сега ги почвам, да ,всъщност не се сетих че се навиват по два листа и затова сметката ми излезе по пищна отколкото е в действителност.
      А ваниловия сос ще си го направя по рецептата, за 10 банички ще стигне.
      Приятна вечер и на теб!

    • Анонимен2013-01-28 04:32:45

      Да се отчета, не ми стигна плънката за последните 4 листа, затова направих от тях 4 солени банички, трябваше да слагам по по-малко от плънката. Поздрави отново!

    • Гисчо2013-01-31 23:01:12

      Надявам се баничките да са станали вкусни! :) А солените банички винаги са добра идея! ;)

      Поздрави!

    • mikra2013-10-17 23:21:06

      Приготвих баницата, следвайки рецептата 1:1. Добавих само настъргана кора от 1 лимон. Получи се великолепна и много вкусна.

    • Гисчо2013-10-17 23:24:16

      Със сигурност кората на лимона е придала много свеж аромат на баничките с ябълки! Радвам се, че рецептата ви е била полезна! :)

  • Анонимен2014-04-26 01:19:21

    Здравей! Баничките с ябълки станаха страхотни! Само малко намалих захарта - сложих 2 супени лъжици кафява захар, но ябълките бяха сладки. Направих вече няколко рецепти от блога и всички са супер! Благодаря ти много от сърце!

    • Гисчо2014-04-26 01:26:12

      Да ви е сладко! Радвам се, че сподете впечатленията си от рецептата за банички с ябълки и че ви е харесала! Толкова са хрупкави и ароматни и аз много ги обичам! :)

  • Таня2017-01-05 23:01:08

    Благофаря ви за коледните рецепти! Аз съм неопитна домакиня, но следвайки ги, направих чудна трапеза :)
    Имам въпросче за биничките. Когато е готова ваниловата заливка, я изсипваме на всички банички, или само на тези, които ще ядем? Ако да - няма ли останалите да станат сухи, докато им дойде ред и пак да ли притопляме тогава соса?
    Ако заливаме всички банички накуп с готови топъл сос, къде съхраняваме после баничките (заради млечната заливка)?
    Аз ги залях всичките, но сега се чудя какда ги съранявам :)

    • Гисчо2017-01-07 17:48:29

      Много се радвам, че рецептите на Супичка са Ви харесали и че Супичка е била част от Вашата празнична трапеза :) Идеята е сосът да се полива точно преди сервиране, в противен случай баничките ще омекнат твърде много :)

  • Теса2018-03-28 00:36:00

    Понеже съм от начинаещите готвачи, имам молба - моля в рецептите да се посочва и приблизителното време на печене, варене или пържене. В случая пише, че се пече до златисто, но ще е по-удобно за начинаещите да се посочи колко приблизително време отнема това. Същото важи и за други рецепти, в които се вари "до готовност" или до "умекване", или до "сваряване" например.

  • Цеца 2023-10-28 10:58:34

    Страхотна рецепта. Баничките са много вкусни. Аз ги правих без соса и пак резултата е супер

Добави коментар

Име
Коментирай