Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Как се прави домашна лютеница?

print icon

products icon Необходими съставки:

  • чушка/пиперка
    10 кг
  • патладжан
    4 кг
  • домати
    7 кг
  • олио
    1 чаена чаша
  • сол
    3 супени лъжици
  • черен пипер
    1 супена лъжица
  • кимион
    1 чаена лъжица
  • захар
    1 чаена лъжица

recipe icon Рецептата:

Приготвянето на лютеница е свещенодействие, яденето на лютеница е страст! Любовта към лютеницата е огромна и всепризната. Децата порастват с лютеница, лютеницата е спасила от гладна смърт хиляди студенти, филията с лютеница решава проблемът “какво да ям?” както на закуска, така и на обяд, а и на вечеря. Днес, всеки голям супермаркет отделя цял рафт за да подреди различните видове лютеница, но дори и най-вкусните от тях трудно биха се преборили с домашната лютеница. Да приготвиш лютеница у дома е лесна задача, стига да имате малко повече свободно време. Всяка къща има своя рецепта за домашна лютеница, затова предложената от Супичка рецепта не претендира, че е единствената,  но пък е сполучлива, а резултатът - вкусен!  Рецептата за домашна лютеница на Супичка следва всички принципи на Супичка - лесна и възможна за изпълнение от всеки новак в кухнята! Без двор с огнище, без голяма тава, без чушкопек! Само голяма тенджера, барбекю и желание!

  1. Първата стъпка от рецептата за лютеница е подготовката на съставките. Първата и най-трудоемка фаза е подготовката на доматеното пюре. За приготвянето на 2 кг доматено пюре са необходими около 6-7 килограма домати, като количеството на доматите зависи от сорта им. Добре е да изберете добре узрели по-месести домати, например сорт Рома. Измивате доматите и ги обелвате, след което ги смилате с мелачка или пък с кухненски робот. Ако мелите доматите с машинка за мелене на месо, то сложете приставката, която отделя семките. Ако мелите доматите с кухненски робот, след това претрийте доматената смес през едро сито, за да останат в нея семките и да стане вашата лютеница по-гладка. Получената доматена каша изсипвате в голяма тенджера и я слагате на котлона. Доматената сместа трябва да ври до получаване на гъсто доматено пюре. Разбира се, може да ползвате и готово доматено пюре и да спестите време, но тогава вашата лютеница ще загуби от автентичния вкус на класическата домашна лютеница.
  2. Изпечете пиперът / чушките и патладжана. Може да ги изпечете в чушкопек, но ако имате възможност е най-добре да изпечете зеленчуците на жар, за да имат пиперът и патладжанът характерния опушен аромат на изпечени на жар зеленчуци. За да постигнете желаният аромат на изпечени на жар зеленчуци, може да ползвате и барбекю с дървени въглища, както са приготвени и зеленчуците за лютеницата на Супичка. След като изпечете чушките и патладжана ги обелвате, оставяте ги да се отцедят добре и ги смилате с машинка за мелене на месо или с кухненски робот, но не на гладка каша, а да останат дребни парченца, за да получите желаната консистенция на класическа домашна лютеница.
  3. Идва моментът, в който трябва да започнете да варите лютеницата. Истинска класика е приготвянето на домашна лютеница в голяма тава на огнището в двора. В съвременните условия обаче, не всеки има възможност да запали огън в двора за да вари лютеница и тази част от процедурата става най-често в кухнята удома. Имайте предвид, че по време на варене сместа за лютеницата пръска, затова изберете възможно най-голямата и дълбока тенджера или разпределете сместа и я сварете на два пъти.

Изсипвате кашата от смлени чушки и патладжан в тенджерата и я слагате на котлона и бъркате непрекъснато, защото в противен случай сместа бълбука и пръска и има риск да ви изгори. Сместа трябва да поври 10-тина минути, докато водата изври. След това добавяте и сгъстеното доматено пюре, като продължавате да бъркате непрекъснато още 10-тина минути. Към така сварената смес добавете олиото и подправките, като продължавате да бъркате непрекъснато още 5 минути, за да може лютеницата да се овкуси добре. Има класически признак, по който се разбира, че лютеницата е достигнала необходимата гъстота - разбърквайки сместа в тенджерата, трябва да остава следа, в която да се вижда дъното.

Готовата лютеница сипвате гореща в бурканчета, които затваряте на момента. Бурканчетата трябва да се заварят. На дъното на голяма тенджера слагате стара хавлиена кърпа, върху която нареждате бурканчетата. Пълните с вода, докато бурканчетата бъдат покрити с вода и слагате тенджерата на котлона. След като водата заври трябва да поврат 15 минути.

Рецептата за домашна лютеница е изпълнена!

notes icon

И докато е още в тенджерата, не пропускайте да намажете филия и да се насладите на вкуса на ароматната, още топла лютеница.

Лютеницата е най-важният представител на зимнината! Има ли лютеница - зимата може да идва! За да бъде зимата по-вкусна може да приготвите и още някои бързи, лесни и вкусни рецепти за зимнина. Рецептата за сушени домати на фурна е много добра идея, тъй като сушените домати са подходящи, както за готвене, така и за добавка към салати и пици. Киселото зеле и шарената туршия също са лесни за приготвяне, а присъствието им в зимното меню е задължително.

ДОБЪР АПЕТИТ!

Покажи ми всички рецепти за:

comments icon Коментари  (20 от 58)

Добави коментар
  • Анонимен2013-09-10 22:12:41

    супер, класическа рецепта. само дето не се прави за 3 часа ;-)

    • Гисчо2013-09-10 23:46:24

      Аз си имах помощник - майка ми и наистина се справихме за толкова време и разпределение на функциите, но времето е горе-долу толкова дори и като си сам. Само е нужна добра организация ;)

    • Каката2019-09-20 23:56:24

      Ние в лютеницата слагаме сварени моркови,вместо сини домати!Става по-блага!Иначе съставките са тези горе!Какво правеше мама при запържването на материала!В голяма тенджера нариваше олиото и слагаше залък хляб.Когато порозовее го маха и сипва всичко за кавардисване/запържване и до готовност/изваряване/. Както прочетох по-горе,за да се разбере дали е готова се прокарва дървената лъжица /с нея се бърка/ по повърхността и да остави пътечка-готова е!Слага се и магданоз,аз лично обичам и чубрица,но е въпрос на вкус! Гледах как едни китайци сгъстяваха дом.пюре:След малко изваряване-лъжица нишесте!Зависи с какво време разполагате,но 2 дни не ви мърдат в приготвянето на лютеницата!

    • Сладка Захариева2020-09-10 14:25:45

      Не е ли достатъчно затворените горещи бурканчета да се обърнат с капачките надолу за херметизация? Ако не ги сваря, а капачките са хлътнали ще има ли проблем със съхранението?

  • Анонимен2013-09-12 00:04:49

    Пропорцията на зеленчуците е според различните домакинства, но съотношението според мен трябва да е в полза на доматите. Количеството на захарта според мен е малко, но вероятно е така при теб, заради по-малкото домати, които ползваш. Времето ми се струва доста занижено, но вероятно е въпрос на възможности :) Рецептите ти са супер. Продължавай в същия дух.

    • Гисчо2013-09-12 01:18:10

      Да, наистина има вариации на рецептата за лютеница. По тази рецепта я приготвяме вкъщи и жъне огромен успех, всеки който я е опитал наистина много я е харесал.

      Радвам се, че блогът ви харесва! :)

    • Hristina Mihova2015-07-29 04:20:34

      А може ли да се направи без да се добавя захар?

    • Гисчо2015-07-29 04:36:12

      Ще остане кисела, ако не добавите захар. Затова не е добра идея да се пропуска.

  • Анонимен2013-09-13 21:43:25

    Колко лютеница става от тези количества зеленчуци посочени в рецептата?

    • Гисчо2013-09-14 00:32:51

      Не мога да кажа колко килограма лютеница се получават от това количество зеленчуци, но като бурканчета са някъде около 15 бурканчета за лютеница. :)

  • Анонимен2013-09-19 22:22:57

    Винаги съм се питал защо се нарича "Лютеница". Масово са сладникави, а за да си купиш лютива по магазините е рядкост. А би трябвало да е обратното - да търсиш из между лютивите с надпис "сладка".. както и да е :) коментара ми няма общо с рецептата, просто изказвам недоумение.

    • Гисчо2013-09-20 00:15:58

      Хахахахах! Наистина е точно така! Когато лютеницата е люта има друго име, а истинската лютеница си е леко сладникава. А каква е причината...? Едва ли някой може да отговори, или поне аз не знам ;)

    • Анонимен2013-09-23 05:33:47

      абе хора е мирезната България сме. тук всичко е наобратно . но за нашенци си е добре.

    • Анонимен2015-07-31 19:43:03

      миризливец щом и за това мърмориш

    • Лютеница2018-09-08 07:57:20

      Имах колижка от Плевенско и тя на всичко с чушки казваше лютика. ЛЮТИКА С ПИЛЕ...И Т Н.
      И предполагам, че чушките като продукт са били наричани -лютика в миналото и от там - лютеница....

  • Elly2013-09-27 20:07:45

    Моята умна мама ми сподели как я прави тя. Понеже и двете сме малко по-така и на нас ни мирише по-добре, от колкото е на вкус. Та така де - тя си подготвя всикчо (по тази или др. рецепта, нз) и го слага във фризера. После, като й попадне топъл хляб или питка, мята малко количество смес в тигана, запича за около 15-20мин. .....останалото е ясно :)

    • Гисчо2013-09-27 20:17:08

      Ехееее! Това е наистина много хитър ход! Така човек ще си има прясна лютеница по всяко време! Супер предложение наистина! :)

    • Антония2020-09-03 18:41:53

      В момента варя лютеница.Патладжаните печени и чушките извадих от фризера.Доматите смлях.Магданоз,сушени домати в олио италиански нарязаха и тях,изляха олиото от бурканчето.Подправки и варя,захар,сол.Два смляни моркова.И накрая супер вкус
      Наздраве!

  • MsMorrigan102014-03-20 18:20:50

    Супичке, изглежда чудесно, но има ли алтернатива на патладжаните? Вкъщи никой не ги яде и за хора с бъбречни проблеми са изключени от менюто. С какво могат да се заменят?

    • Гисчо2014-03-20 19:11:30

      Не знам каква би могла да бъде алтернативата, може да ги замените с още чушки, но вкусът ще се промени :)

    • Мило момиче, сайтът ти е чудесен. Бих искала само да вметна, че наистина ще се промени вкусът на лютеницата ако се заменят патладжаните с чушки, но точно поради това ще стане по-истински и по близо до оригинала. Всяка друга добавка към доматите и пипера е вариация на тема лютеница, но не е оригинал. Не казвам, че не е вкусно с всякакви други добавки ( напр. патладжан, моркови, картофи...краставици дори ;) , но мисля, че "простичките" неща са по истиски и по ненатрапчиви ...ЛЮТЕНИЦАТА НА БАБА беше неустоима и само от чушки и домати.... Да ви е сладко!

    • Румен2017-08-09 18:55:23

      патладжаните може да замените с ябълки.

    • Асен2020-09-06 12:54:20

      Може да се слага и тиква, даже и картофи, различни райони, разни рецепти! Може да се интерпретира като ти харесва

  • MsMorrigan102014-03-24 01:57:52

    Ок, ще пробвам с чушки:)

    • Гисчо2014-03-24 02:34:53

      Ще чакаме да разберем вкусна ли е станала лютеницата ;)

  • Анонимен2014-08-22 16:27:00

    Поздравления за хубавата работа! За приготвянето на лютеницата: вместо да се вари в тенджера на котлона, сложете я в по-дълбока тава във фурната (но да не е препълнена до горе!)! Не пръска, само от време на време се иска малко разбъркване.

    • Гисчо2014-08-22 18:05:38

      Чудесна идея! Ще се пробва задължително!

  • Анонимен2014-08-26 21:32:47

    Само не видях кое отнема 3ч. Зеленчуците се опичат за 10тина мин, цялото варене е още 1ч макс...до час и половина максимум го докарах от гореописаното...Бурканите нямали вариант да се спукат от топлото??

    • Гисчо2014-08-27 20:46:44

      Не, бурканите не се пукат. А що се отнася до времето, то винаги е относително :) Затова аз посочвам, това, което ми отнема на мен най-често :)

    • Stela2016-10-31 00:47:36

      Zavda ne se spukat gi zagreite malko vurhu parata ili postavete po malko otsmesta na dunoto ot lutenicata, za da se zatopli postepenno burkana.

  • tania1947@ABV.BG2014-09-01 04:27:00

    ако към всички тези продукти изпечете и малко кромид и сложите магданоз ще стане супер и малко повече олио патладжаните и чушките обичат олиото

    • Ха...2016-08-19 09:56:32

      сложете и някоя и друга мръвка и ще имате готова манджа - "лютеница" ;-)

  • Анонимен2014-09-04 19:35:30

    да бе, точно за 10 минути ще изпечеш 10 кг. чушки?? що се говорят глупости не знам. сам човек не може да направи лютеница за 3 часа. и доматите си искат варенето, и цялата смес също. поне за да стане лютеницата, която аз харесвам.

    • Гисчо2014-09-08 23:35:33

      Надявам се рецептата за домашна лютеница да ви е харесала и получената домана лютеница да е била точно по ваш вкус! :)

  • Анонимен2014-09-22 15:05:19

    Здравейте!Поздравления за блога !
    Приготвям тази лютеница от 12 години,по-вкусна досега не съм открила!Една разлика от вашата рецепта-никога не слагам захар,а мед,разликата е чувствителна!На дозата 10 кг.пипер,2-2,5кг домашно доматено пюре,4 кг.патладжан,1л. олио,слагам 400 мл.(лютеничен буркан-така беше наричан в моето детство) мед!Страхотен вкус добива!Успех,моята е готова от 2 седмици!

    • Гисчо2014-09-22 16:58:17

      Аз пък, честно казано, тази година правих лютеница за първи път. Но това е рецептата за домашна лютеница на майка ми, която приготвя лютеница от години. Никога обаче не сме ползвали мед, а със сигурност дава чудесен вкус, а и аромат на домашната лютеница. Ще трябва да се пробва! :)

  • Анонимен2014-10-19 08:20:16

    Здравейте, тъй-като и аз имам проблем с бъбреците, заменям патлажана с тиквички.Сварявам ги предварителна с много малко вода или ги посолявам леко и те си пускат достатъчно вода за да се сварят добре, пасирам ги и ги прибавям към другата смес. Става чудесна лютеница.

    • Гисчо2014-10-19 16:12:39

      А и със сигурност става и много вкусна лютеницата с тиквички! :)

  • Анонимен2015-08-28 22:28:06

    Опитах от лютеницата на един колега, невероятен вкус...оказа се че "тайната" за рецептата се съхранява от много години и е семейна традиция. 4 кг. червени чушки се изчистват и нарязват на парчета. Потапят за 4-5 мин. в предварително загряна до кипване марина от: 200 г. олио, 200 г. оцет, 200 г. захар и сол на вкус. След като чушките променят цвета си се изваждат и смилат в машинка за месо. Връщат се обратно в марината заедно с един буркан доматено пюре. Сместа ври докато се сгъсти, след което се стерилизира.

  • Kati B2016-03-22 01:30:52

    Тази рецепта ще изпробвам това лято :) Преди 4 години сестра ми каза, че избира ястията си оттук. Оттогава сайтът за мен е незаменим. Първо тук търся рецепти, защото са написани като за мен :) Харесва ми, че се описва точният алгоритъм на готвенето на ястията. Хиляди благодарности, честит рожден ден и да илядиш! Наздраве! И огромно благодаря.

    • Гисчо2016-08-15 10:11:02

      Надявам се, че рецептата за домашна лютеница да се е получила така добре, както и останалите рецепти от Супичка! :)

  • Силвия2016-08-14 14:34:49

    Благодаря за рецептата. Малко я променихме, но като цяло спазихме тези пропорции. Заменихме захарта с 600гр мед и олиото отиде доста повече. Вкуса е невероятен. :)

    • Гисчо2016-08-15 10:05:31

      Много се радвам, че рецептата за класическа лютеница Ви е харесала! Да Ви е сладко и да мажете вкусни филии с лютеница! :)

    • Даниела2019-10-22 08:53:54

      Как така 1 чаена лъжица захар се заменя с толкова голямо количество мед? Може ли уточнение да няма грешка?!

  • Гисчо2016-08-22 10:03:48

    Тази рецепта е това количество захар, общо взето е достатъчно :) Ако вие обичате по-сладка, то може да добавите повече ;)

  • MIMI2016-09-09 13:05:37

    Общо взето лютеницата всеки си я прави по свой вкус .Моята рецепта е същата като на Супичка, само че с мед и доматите са 50%, пипер 40%, патладжан 10%. Варим първо смляните домати в голяма чугунена тенджера и като се сгъстят прибавяме пипера и патладжана.

    • Рд 2020-10-06 09:37:58

      Изненадана съм , че ползвате чугунена тенджера- това в единственото “противопоказание “ за използване на този тип съдове- видококиселинни зеленчуци и плодове.

  • Деси2017-06-21 12:33:53

    Здравейте не живея в България, много обичам лютеница и бих искала да си направя, но 1-2 буркана, защото нямам възможността за по големи количества. Знаете ли какви пропорции на зеленчуците се слагат за толкова малко количество?

    • Гисчо2017-06-21 17:45:32

      Трябва да запазите пропорциите, затова, ако намалите доматите на половина намалявате и останалите съставки с толкова :)

  • Гондвана2019-03-23 07:01:15

    Може ли да се прави лютеница с необелени домати?

    • mar22019-03-29 19:35:41

      cepni gi na krust leko i gi sloji vuv furnata za 5-10 min i shte se obelqt mnogo lesno, kakto i pipera i patlajana

  • Бени2019-10-12 17:14:22

    Страхотна рецепта. Изпробвах я с половината количество и станаха около 11 бурканчета точно по мой вкус.

  • Катерина 2023-09-05 18:18:59

    Същите пропорции в рецептата може ли само ме без патладжана класически да е само домати и чушки.

    • Гисчо2023-09-05 19:26:25

      Може :) Ще се получи малко по-различна, но отново вкусна лютеница! :)

Добави коментар

Име
Коментирай