Супичка е вече с мобилно приложение за Android и iOS

Пътеводител на новака в кухнята

arrow left icon

Постна баница с коприва и булгур

products icon Необходими съставки:

  • точени кори
    400 грама
  • коприва
    500 грама
  • булгур
    1 чаена чаша
  • пресен лук
    1 връзка
  • пресен чесън
    2 стръка
  • джоджен
    1 чаена лъжица
  • олио
    2/3 чаена чаша

recipe icon Рецептата:

За да бъде една постна баница вкусна, то плънката трябва да е с богат и плътен вкус. Постната баница с коприва и булгур отговаря на това изискване. Съчетанието на вкусовете на копривата и булгура е традиционно и познато, типично за пролетния сезон и често срещано в българската национална кухня. Съчетанието на тези два продукта е чудесна идея за пълнеж на постна баница. Така баницата освен, че става много ароматна, е и засищаща, което е безспорен плюс за всяка постна рецепта. Рецептата за постна баница с коприва и булгур идеално се вписва в списъка с постни рецепти за Великденските пости, рецептата за постна баница с коприва и булгур е и още една идея за рецепта с коприва.

  1. Първата стъпка от рецептата за постна баница с коприва и булгур е подготовката на продуктите. Измивате булгура и го заливате с топла вода, за да набъбне. Най-добре е да престои във водата минимум 40 минути, но може и повече.За да обработите по-лесно копривата я залейте с вряща вода, след което веднага я отцедете от водата. Почистете копривата и я нарежете на дребно. Почистете лука и чесъна и също ги нарежете на дребно.
  2. В дълбок тиган или тенджера изсипете ½ чаена чаша олио и след като се сгорещи добавете нарязаните чесън и лук и разбъркайте. След 2-3 минути добавете и нарязаната на ситно коприва и отново разбъркайте. Отцедете булгура от водата и го добавете към сместа, добавете сол и предвидения джоджен. Разбърквайте, докато сместа остане на мазнина. След това свалете от огъня и оставете настрана, за да поизстине.
  3. Идва моментът, в който трябва да навиете баницата. Намазвате всяка кора с малко от останалото олио и поставяте плънка в тесния край на кората и навивате на руло. Поставяте рулото в предварително намазана с олио тава. Така навивате всички кори и накрая намазвате цялата баница с олио.Печете баницата с коприва и булгур в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути, докато придобие леко златист цвят. След като баницата е изпечена я изваждате от фурната и я напръсквате с вода, след което я покривате с кърпа, докато изстине.
Рецептата за постна баница с коприва и булгур е изпълнена!

notes icon

Баница! Кулинарна тема безкрай! Баница може да приготвите както със сладка плънка, така и със солена. Дали ще бъде класическа баница със сирене и яйца, подходяща за закуска, обяд и вечеря, или ще бъде сиропирана баница с локум, която е чудесна идея за сиропиран десерт, дали ще бъде пролетна баница със спанак, или зимна баница с праз и кайма, изборът е ваш и винаги правилен!

ДОБЪР АПЕТИТ!

comments icon Коментари  (9)

Добави коментар
  • marri_ana2014-03-25 23:42:42

    Receptata zvuchi mnogo apetichno , s udovolstvie bih ja prigotvila, samo ako mojesh da otkrija kopriva v London :)) No, shte ja preporacham na mama .
    Vazhitena sam ot fakta, che vsekidnevno se pomestvat novi recepti v bloga , a oste poveche ot uvajenieto i lubeznostta na Gischo :) Bravo !

    • Гисчо2014-03-26 00:46:31

      За мен е огромно удоволствие да съм в контакт с всички, които четат и ползват блога и много се радвам на всеки един коментар! :) Същото важи и за рецептите, приятно ми е да приготвям ястията и рецептите към тях :) Дано откриете коприва, защото баницата с коприва и булгур наистина е много вкусна!

  • Анонимен2014-04-05 00:14:44

    Баницата става невероятна и спанак вместо коприва,тази рецепта е невероятно вкусна :)

    • Гисчо2014-04-05 03:19:31

      Супер! Много се радвам, че рецептата за баница с коприва и булгур е станала вкусна, макар и със спанак :) И аз ще пробвам със спанак, когато отмине сезона на свежата коприва, защото хубав спанак има целогодишно! :)

  • Rumyana Lazarovaa2014-04-11 03:44:43

    Вместо булгур ползвам елда, по-светлата също е много вкусно

    • Гисчо2014-04-11 04:53:32

      Може и с киноа, също става много вкусно :)

  • me Pocahontas2014-05-03 02:15:20

    Получи се една много вкусна баничка.Допълнението към нея е един..айрян! Благодаря,Супичка :)

    • Гисчо2014-05-03 02:41:56

      Много се радвам, че баницата с коприва и булгур се е получила вкусна! Да ви е сладко! :) И аз утре ще спретна една такава баница! ;)

Добави коментар

Име
Коментирай